Recepty pro hospodářskou krizi


RECEPTÁŘ-PRO DENNÍ VAŘENÍ (ZEJMÉNA PO DOBU HOSP.KRIZE)
BEZMASÁ JÍDLA.
i.)Uzeniny:
BUŘT GULÁŠ …jeden z českých vynálezů, hodných evropské pozornosti...
VARIANTA-1:JEDNODUCHÝ
SUROVINY a POSTUP:Buřty nakrájíme na kolečka nebo proužky, Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme buřty, osmahneme je, zasypeme paprikou, trochou mouky, osmahneme, podlijeme horkou vodou a povaříme. Podáváme s vařenými brambory, zbylou dušenou rýží nebo jen s chlebem a doplníme salátem z čerstvé(steril.) zeleniny.
VARIANTA-2:POCHOUTKA
SUROVINY: 1000g brambory,100g tuk,40g polohr.mouka, 4 vuřty,2 cibule ,
1/2 kostky masoxu, šálek vody, 1/8 l kyselé smetany, sůl, papriku, kmín.
POSTUP:Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborům přimícháme oloupané a na plátky pokrájené vuřty, přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, opatrně promícháme a ještě chvíli podusíme.
VARIANTA-3:S BRAMBORY
SUROVINY: 400g špekáčky(vuřty),40g sádlo500g brambory ,2 cibule, ½ kostky masoxu,
sůl,sladká paprika,1 lžíce hladké mouky
POSTUP:Na rozehřáté sádlo dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu a na kostičky nakrájené syrové brambory, sladkou papriku a necháme chvíli restovat, přelijeme horkou vodou, přidáme masox a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec rozmícháme mouku ve studené vodě a zahustíme.Chvíli povaříme.

BUŘT V SÝROVÉM TĚSTÍČKU
SUROVINY: 4 špekáčky,2 vejce,250 g strouhaný sýr eidam,150g hladká mouka,2 dl mléko,
1 lžíce solamyl,1 lžička kurkumy,muškát.květ,sůl,olej na smažení(lepší tuk např.Omega)
POSTUP:Oloupané uzenky nakrájíme podélně na čtvrtky.Těstíčko připravíme z mléka,vajec,mouky,kurkumy,pak vmícháme nastrouhaný sýr, špetku muškátového květu,solamyl a osolíme.V dobře promíchaném těstíčku obalíme uzenky a pečeme zprudka po obou stranách.PŘÍLOHA:Pečené brambory,bramborová kaše,chléb a studená omáčka.
ČEVAPČIČÍ SALÁMO-ROHLÍKOVÉ
SUROVINY:100/50/100g salám/anglická slanina/strouhaný tvrdý sýr
2/2/1-2/1 starší rohlíky/vejce/str.česnek/menší cibule
sůl,sladká paprika,mléko,olej,strouhanka
POSTUP:Slaninu pokrájíme na drobně kostičky,přidáme na kostičky nakrájené rohlíky,zalijeme vejci rozmíchanými s trochou mléka.Necháme chvíli natáhnout,Přidáme nadrobno nasekanou cibuli,utřený česnek,vmícháme nastrouhaný
sýr,papriku a dosolíme.Promícháme uděláme šištičky(v případě potřeby zahustíme strouhankou),tyto obalíme ve strouhance a opečeme dorůžova.Příloha:brambory,brambor.kaše.
"ČÍNA" Z TOČENÉHO SALÁMU
SUROVINY 1000 g točený salám,2 vejce,6 cibule,2 lž.sojové omáčky,2 lž.oleje, lž.Solamylu,2 lžička kari koření,
1worcesterská omáčka,2 dl voda,sůl,pepř,varné sáčky rýže jako příloha
POSTUP:Salám nakrájíme na proužky,přidáme worcester,kari koření,sojovou omáčku,olej a mírně osolíme a opepříme.Necháme chvíli odležet.Během této doby si uvaříme přílohovou rýži.Pak k nakrájenému salámu přidáme vejce,Solamyl a dobře promícháme.Směs opékáme na rozpáleném oleji na pánvi,přidáme nakrájenou cibuli,
podlijeme vodou a podusíme až cibule změkne.
DEBRECÍNKY V TĚSTĚ slovenský recept
SUROVINY: 500/350/100 g debrecínok/strúhaných surových zemiakov/hl.múky
1/1 vajce/strúčik cesnaku
2 lyžice mlieka,1 lyžička majoránu,soľ,mleté čierné korenie,olej,strúh.chren v octovom náleve
POSTUP:Debrecínky pozdľž rozrežeme na polovice.Očistené zemiaky postrúháme,pridáme soľ,mleté čierné korenie,vajce,hladkú múku,postrúhaný cesnak,majorán,mlieko a dobre promiešame.V takto pripravenom ceste obaľujeme debrecínky a pečieme na horúcom oleji.Podávame so strúhaným chrenom v octovom náleve.
GOTHAJ ČU ŽU (Čína chudých)
SUROVINY: 400-500g gothajského salámu,100g hlávkového zelí,100g pórku,2 lžíce sojové omáčky,2 lžíce sádla,
sůl,olej, šálek vývaru,půl lžičky glutasolu (vej su - čínské koření), špetka drceného pepře.
POSTUP:Gothaj nakrájíme na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej, a zprudka opečeme salám za stálého míchání. Do druhé pánve dáme nakrájené zelí s pórkem, promícháme a zalijeme hovězím vývarem. Necháme lehce podusit do křupava. Pozor nerozvařit. Lze dělat i na páře. Salám vsypeme do zelí, a dochutíme sójovou omáčkou, špetkou glutasolu, osolíme, přidáme drcený pepř. Necháme chvilku dojít. Podáváme s vařenou rýží.
VARIANTA:lze přidat i houby např. žampiony.
GRENADÝR MARŠ S UZENINOU
Původně co zbylo,dnes vytváříme uměle takto:
SUROVINY: těstoviny,na kostky nakrájené brambory,cibule,sádlo,uzenina,
ml.červená paprika,možno trochu pálivé,sůl
POSTUP:Uvaříme půl sáčku těstovin.Zvlášť uvaříme stejné množství pokrájených brambor.Na velké teflonové pánvi osmažíme na sádle větší množství pokrájené cibule,(možno přidat slaninu),přidáme pokrájenou uzeninu.Až začne cibule zlátnout,poprášíme paprikou.Smícháme s okapanými těstovinami a scezenými brambory.Promícháme.Možno přidat zbytek knedlíků na kostičky nakrájených.Osolit dle chuti.Podáváme s kyselou okurkou.Zapíjíme pivem!
CHLEBOVÁČKY SE SALÁMEM A SÝREM
V době krize se musí zužitkovat úplně všecičko
SUROVINY:zbytky staršího chleba,uzeninu,tvrdý sýr,vejce,strouhanka,majoránka,pepř,sůl,olej na smažení
POSTUP:Starší chléb zbavíme kůrek,nakrájíme nebo nalámeme do vlažné vody a máčíme 4 hodiny.Vyždímáme a s nastrouhaným sýrem a salámem,vejcem,utřeným česnekem, kořením a solí,utvoříme těsto.Tvoříme malé placičky asi jako bramboráčky a smažíme na oleji.Pokud je těsto řídké,zahustíme strouhankou.Na zapití pivo!
OBMĚNA:CHLEBOVÉ MLSÁNÍ.
SUROVINY: 4 plátky staršího chleba , 20 dkg gothaje, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku,4 vejce, 20 dkg strouhaného eidamu, lžička gril.koření, magi, mléko
POSTUP: Na oleji zprudka orestujeme, nakrájenou cibuli a salám dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájený chléb, posypeme grilovacím kořením, nebo jiným kořením dle chuti ( vegeta, zlaté kuře). Vše na mírném ohni opékáme dozlatova, opečený chléb mírně zastříkneme magi. Vejce, rozmícháme se strouhaným sýrem a zředíme několika lžícemi mléka. Nalijeme na opečenou směs, zamícháme, aby se všechny kostičky pěkně obalily a necháme srazit. Nakonec přidáme nadrobno pokrájený česnek. Podáváme se zeleninovým salátem a papáme už bez chlebíčka.
JATERNICE(JELÍTKA)
Varianta-1:PEČENÁ
POSTUP:Jaternice(jelítka) snadno popraskají,a proto je před pečením ponoříme na okamžik do horké vody.Pak je vložíme do pánve na rozpálené sádlo a po obou stranách je zvolna pečeme do zlato hněda.Spolu s nimi můžeme opékat napolo uvařené a na plátky nakrájené brambory.Jelítka můžeme také nakrájet na plátky asi 1cm silné a je rychle opéci po obou stranách.PŘÍLOHY:brambory vařené,bramborová kaše,opékané brambory a dušené kysané zelí nebo červ.řepa vařená na kyselo,popř.salát ze syrové zeleniny.
Varianta-2:VAŘENÁ
POSTUP:Jaternice(jelítka)před podáváním ohříváme v hodně horké vodě nebo v pařáku.
PŘÍLOHY:chléb a nastrouhaný křen,bramborová kaše a dušené kyselé zelí anebo zelný salát z kyselého zelí.

27.02.2012 15:46:49 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se