Mleté maso


SEKANÁ SE ZAKYSANOU SMETANOU

Ingredience:
800 g mletého masa, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku,
sůl, pepř
Postup:
Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek)
a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu.
Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou.
Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem
nebo s kompotem.



KLOPSY SE SÝROVÝM KRÉMEM
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. K masu přidáme vejce, cibuli a trochu strouhanky, osolíme a opepříme. Masovou směs dobře zpracujeme a pak z ní vytvarujeme asi 12 kuliček. Do každé uděláme dírku, vložíme do ní olivu a zase maso zakulatíme. Do hrnce dáme vývar
a víno a pod pokličkou asi 10 minut vaříme. Do vývaru dáme rozpustit sýr, zahustíme Maizenou rozmíchanou v trošce studené vody a nakonec vmícháme šlehačku. Petrželku nebo pažitku opláchneme, oklepeme vodu, osušíme a nasekáme nadrobno. Zbylé olivy také nasekáme nadrobno a společně s pažitkou nebo petrželkou vmícháme do omáčky.
Suroviny:
mleté maso, vývar nebo kostka bujonu, 2 dl bílého vína, tavený sýr, šlehačka, zelené olivy,
Maizena, vejce, strouhanka, petrželka, pažitka, sůl, pepř



ĎÁBELSKÉ KARBANÁTKY

Suroviny:
500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 2 rohlíky, 5 lžic mléka,
2 cibule, 2feferonky, 2 vejce, 1 lžička čerstvě mletého pepře, 1 lžíce plnotučné hořčice,
1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička VEGETY speciál, 1 lžička tymiánu , sůl,
strouhanka na obalení
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kousky a povlažíme mlékem. Jakmile změknou, rozmačkáme je vidličkou na kousky a přidáme k masu. Cibuli oloupeme, 2feferonky očistíme a jemně nasekáme. Přidáme k masové směsi společně s vejci, pepřem, hořčicí, křenem, solí a kořením. Směs dobře propracujeme, v misce uhladíme, přikryjeme a necháme v chladnu odpočinout. Může odpočívat i do dalšího dne, dobře se proleží a chuť je ještě výraznější.
Před přípravou vytvoříme rukama karbanátky a lehce je obalíme ve strouhance.
Smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší, ale výborné jsou také studené s čerstvým chlebem.



ČEVABČIČI

Ingredience:
500 až 600 g mletého masa (vepřové, hovězí), 1 vejce, 1 cibule, 1 až 2 stroužky česneku,
sůl, mletý pepř, špetka majoránky, špetka tymiánu
Postup:
K mletému masu přidáme vejce, velmi jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl
a všechno koření. Rukama dobře promícháme a propracujeme.
Potom odkrajujeme polévkovou lžící masovou směs a tvarujeme ji mokrýma rukama na delší a tenké šišky. Ty zvolna opékáme po všech stranách v rozpáleném oleji.
Podáváme s hořčicí a nakrájenými kolečky cibule.
Vhodnou přílohou je chléb, brambory či bramborová kaše.

LILEK PLNĚNÝ MLETÝM MASEM

Ingredience:
2 středně velké kusy lilku, mleté maso, cibuli, trochu červeného vína,1 vejce, pepř,
hladká mouka, strouhanka, koření podle chuti, sůl, strouhaný sýr asi 10 dkg,
na přílohu brambory, hranolky nebo brambor. kaši.
Postup:
Mleté maso promícháme s pokrájenou cibulí, vejcem, strouhaným sýrem, moukou, strouhankou. Zakápneme(nemusí být) červeným vínem, osolíme, opepříme.
Lilek očistíme a rozkrojíme, vydlabeme, naplníme masem, vymažeme pekáček trochou oleje a narovnáme lilky.
Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200st. Měl by být lilek trošku propečený a maso hnědé upečené. Před servírováním zasypeme maso sýrem.
Jako přílohu uděláme brambor. kaši nebo brambory, hranolky.



ZAHRADNICKÁ SEKANÁ



Ingredience
1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, 1 plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, křen, gril. koření
Postup
Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžičky křenu
a zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma rukama šišku, posypeme gril. kořením, trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut).
Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a hořčicí, případně křenem.




CUKETOVÉ SOUDEČKY S MLETÝM MASEM

Ingredience
1 velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, OREGANO, mletý pepř, olej
Postup
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme drobně posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut.
Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

KŘENOVÁ SEKANÁ SE SÝREM

Ingredience
500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl
Postup
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut.

MASOVÉ KOULE V SÝROVÉ OMÁČCE
Ingredience
500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule
100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, 100 ml mléka
sádlo na vymazání pekáče
Postup
V míse smícháme maso s drobně pokrájenou cibulí, vejci, moukou, solí a kořením.
Tvoříme koule a skládáme je do pekáče vymazaného sádlem. Trochu podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Zatím smícháme smetanu, mléko a oba postrouhané sýry.
Touto směsí zalijeme upečené koule (asi za 20 - 25 minut po vložení do trouby) a ještě necháme zapéct asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.


 MASOVÉ KULIČKY V RAJSKÉ OMÁČCE
Ingredience:
300 g mletého masa, 1 vejce, trochu strouhanky, mletý pepř, sůl;
Rajská omáčka:
500 g rajčat, 1 PL oleje, 1 cibule, 2 PL hladké mouky, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, ocet nebo citrónová šťáva, cukr, sůl.
 Příprava:
Mleté maso opepříme, osolíme a smícháme s vejcem. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Tvoříme kuličky, které zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Mezitím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, přidáme pokrájená rajčaty, koření a povaříme. Nakonec přecedíme, přidáme masové kuličky a společně prohřejeme. Omáčku dochutíme octem nebo citrónovou šťávou, cukrem a solí.
Nemáme-li rajčata, chutnou omáčku připravíme z 5 lžic rajčatového protlaku.

BULHARSKÉ KJUFTETY

Ingredience:
200 g mletého telecího masa, 250 g mletého hovězího masa, 40 g brambor, 1 vejce, 3 žemle, petržel, 300 g rajčat, 2 lžíce oleje, sůl
Postup:
K masu přidáme syrové strouhané brambory, žemli namočenou ve vodě, vejce a sůl. Promícháme a utvoříme malé karbanátky, které zlehka obalíme v sekané petrželce.
Srovnáme do nádoby, nepatrně podlijeme, podusíme a přidáme nakrájená rajčata.
Šťávu necháme vysmahnout, podlijeme a dusíme do změknutí. Nakonec přidáme olej.

GRILOVANÉ PLACIČKY Z DVOJÍHO MASA

Ingredience:
500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého jehněčího masa, 1 lžička pálivé papriky,
2 lžičky soli, 3 velké cibule
Postup:
Maso smícháme s paprikou a solí a přes noc dáme do ledničky. Před grilováním maso promícháme a vytvoříme kuličky. Každou zmáčkneme na placičku asi centimetr silnou
a krátce grilujeme. Servírujeme s cibulí nakrájenu na kolečka s hořčicí a kečupem nebo
s AJVAREM – viz níže : červenou pastou chutnající téměř po jakékoli zelenině.

AJVAR - základní recept
Ingredience:
2 velké baklažány, 6 červených nebo zelených kuliček pepře, sůl, 1 česnek, 3 hřebíčky,  šťáva z 1 citronu, 1/2 šálku olivového oleje, petrželová nať
Postup:
V troubě nasucho upečeme baklažány s hřebíčkem a pepřem do změknutí. Během pečení můžeme baklažány potírat olejem nebo vodou. Ještě teplé je i s  včetně kořením nasekáme  najemno.Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem. Přimícháme utřený česnek a citrónovou šťávu.. Postupně přidáme olej. Pasta musí být celistvá a hustá, nesmí uvolňovat olej. Nakonec vmícháme najemno nasekaná petrželová nať. Chceme-li mít pikantnější AJVAR, přidáme 1feferonku.


MASOVÉ KULIČKY VE ŠPENÁTOVÉ OMÁČCE
Ingredience:
250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení
Omáčka: 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl
Postup:
Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát.
K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.
Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.



MASOVÉ KULIČKY V ZELÍ

Ingredience:
300 g mletého vepřového masa, jedno vejce, 100 g uvařené rýže, mletý pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, jeden bobkový list, čtyři zrnka nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr
Postup:
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme
a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém místě. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, přidáme očištěné
a nakrájené zelí, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme bobkový list, nové koření, rajčatový protlak, promícháme a dusíme skoro do změknutí. Do zelí vložíme opečené masové kuličky, podle potřeby podléváme vodou
a dusíme do změknutí. Zelí ochutíme cukrem, jemně promícháme a necháme chvíli uležet.


MLETÉ MASO S FAZOLEMI
Ingredience:
100 g uzené slaniny, 4 cibule, 1 zelená paprika, 750 g mletého vepřového a hovězího masa, 400 ml vývaru, 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu,, 1 plechovka bílých fazolek
v tomatě, , 8 rajčat, , 1 lžíce sladké papriky, 1/2 lžíce chilli, pepř, sůl, 4 stroužky česneku,
3 lžíce sádla.
Postup:
Pokrájíme nadrobno slaninu, papriku a cibule. Vše necháme v kastrole zesklovatět na sádle. Poté přidáme mleté maso a zprudka osmažíme. Zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme scezené  a propláchnuté červené fazole a bílé fazolky i s nálevem. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a fazolím. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme mletou papriku, chilli a česnek nakrájený na plátky. Osolíme, opepříme. Podáváme s těstovinami, rýží nebo pečivem.






MLETÉ MASO ZAPÉKANÉ S MAKARÓNY V LIST. TĚSTĚ


K přípravě potřebujeme:
Listové těsto, makaróny, mleté vepřové a hovězí maso, vejce, rajský protlak, strouhaný sýr, cibuli, drůbeží játra, slaninu a hovězí vývar.
Postup:
Makaróny uvaříme v osolené vodě, cibuli, mleté maso, sýr, játra a slaninu osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak a vývar a vaříme asi 25 minut. Směs smícháme s uvařenými makarony. Pekáč vymažeme olejem a vyložíme polovinou vyválcovaného těsta, navršíme masovou hmotu, urovnáme, pokryjeme zbytkem těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.











MASOVÉ TAŠTIČKY



Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, 500 g rostlinného tuku, 200 g zakysané smetany
náplň: 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované kukuřice, sůl, pepř, 1 malá plechovka rajského protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje
strouhaný sýr na posypání
Postup
Na vál nasypeme mouku, doprostřed vyhloubíme důlek a do něj vyklopíme smetanu. Kolem důlku rozmístíme nasekaný změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké měkké těsto a necháme ho v chladu dvě hodiny odpočinout.
Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem.





OLOMOUCKÉ MADAILÓNKY


Ingredience
500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení
Postup
Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, gril.koření. Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme.

MLETÉ ŘÍZKY V LEČU
Postup přípravy
Mleté maso smícháme s vajíčkem rozdělaným v mléce, přisypeme strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně hmotu propracujeme. Potom z této směsi uděláme několik řízků, poklademe je to rozpuštěného tuku v pekáčku a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme z každé strany 10 minut. Před dopečením řízky zalijeme lečem rozmíchaným s rajčatovým protlakem, po chvilce přilijeme smetanu, přisypeme mletou paprikou a dopečeme. Podáváme s těstovinami.
Ingredience:
400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk
PŠTROSÍ VEJCE

suroviny:
8 vajec vařených natvrdo, 400 g mletého masa, 100 g hladké mouky,
200 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, koření na mletá masa, strouhanka na obalení, olej na smažení
Postup:
Mleté maso promícháme s vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran. Usmažené rozkrojíme a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

ŠVÉDSKÉ MASOVÉ KULIČKY V OMÁČCE

suroviny:
600 g mletého masa, 1 střední cibule, 1 lžička škrob. moučky, 2 středně velké strouhané vařené brambory, 2 žloutky, 125 ml šlehačky, trochu sardelové pasty, trochu strouhanky , sůl a pepř, trochu , olivového oleje.
Omáčka: 200 ml smetany na vaření, plnotučná hořčice, špetka hladké mouky, hovězí vývar nebo z kostky, brusinky
Postup:
V míse smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, sardelovou pastou a škrob. moučkou. Přidáme mleté maso, žloutky, smetanu, trochu strouhanky. Propracujeme těsto a vytvoříme kuličky, které klademe do pekáčku nebo zapékací misky vymazané olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut. Hotové kuličky vyjmeme, část tuku slijeme, zbylý poprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu,necháme přejít varem. Podle chuti dochutíme hořčicí a sardelovou pastou. Podáváme s vařenými brambory a brusinkami.

KARBANÁTKY S OŘECHY

Ingredience:
500 g mletého vepřového masa, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 vejce, sůl,
2 lžičky VEGETY speciál, 5 lžic hladké mouky, 7 lžic vody, ¼ lžičky prášku do pečiva
Postup:
Mleté maso promícháme s ořechy, rozšlehaným vejcem, solí a VEGETOU. Necháme ho v chladnu asi hodinu odležet a poté z něj vytvarujeme několik menších karbanátků. Z mouky, vody a kypřícího prášku ušleháme těstíčko a necháme ho chvíli odstát. Nemělo by být příliš husté. Připravené masové placičky namáčíme v tomto těstíčku a smažíme po obou stranách
v rozpáleném oleji. Podáváme teplé – například s bramborovou kaší nebo s čerstvou zeleninou v arabském chlebu.
Poznámka:
Víte, jak jednoduše rozříznout arabský chléb? Stačí ho dát na 30 s do mikrovlnky, placka se potom mírně „nafoukne“ a není problém ji dobrý nožem podélně rozříznout.

MASOVÉ KULIČKY S RAJSKOU OMÁČKOU
Ingredience:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, velká konzerva rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 houska, 500 g mletého masa, 3-4lžíce strouhanky, 1vejce, 3lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce italských bylinek, sůl, pepř, lžička cukru.
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme, posekáme
a orestujeme na oleji. Polovinu vyjmeme. Rajčata pokrájíme a spolu s protlakem vložíme
k cibuli a vaříme asi 30 min. Housku namočíme v teplé vodě. Po chvíli ji vymačkáme
a promícháme s mletým masem, odloženou cibulovou směsí, strouhankou, vejcem, parmazánem, bylinkami, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme po všech stranách na oleji a poté je vložíme do omáčky a prohřejeme.
Omáčku dochutíme solí a pepřem. Nejlepší příloha jsou špagety.

PLNĚNÉ PAPRIKOVÉ LUSKY V RAJSKÉ OMÁČCE

Suroviny:
Na plněné papriky: 4 papriky, 500g mletého masa, sůl, 1 vejce, majoránka, strouhanka
Na omáčku: 1,5 l vody, 2 rajské protlaky, 6 kuliček nového koření, bobkový list, hladká mouka, olej, cukr dle chuti
Příloha: těstoviny nebo knedlík
Postup:
Papriky si očistíme a připravíme na naplnění. Připravíme si masovou směs...maso smícháme
s vejcem, větší špetkou majoránky, přidáme sůl a strouhanky tolik, aby masová směs nebyla příliš tuhá. Papriky naplníme a vložíme do připraveného pekáčku (někdo má rád maso promíchané s vařenou rýží).
Mezitím si připravíme rajskou omáčku. Na rozpáleném tuku připravíme jíšku, přidáme protlak a promícháme. Zalijeme vodou a povaříme. Přidáme koření, sůl a dle chuti cukr. Povaříme a hotovou omáčku scedíme k připraveným paprikám a masovým kuličkám.
Vložíme do trouby (180°C) a pečeme do změknutí .

SEKANÁ PLNĚNÁ NIVOU
Ingredience:
50 dkg mletého masa / i směs mas /, 10 dkg cibule, 2 vejce, 12 dkg rajčatového protlaku,
10 dkg strouhanky, 5 dkg polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, petrželka
Na náplň:
10 dkg Nivy, 8 dkg strouhanky, l dl mléka, 1 vejce, 5 dkg másla
Postup:
Maso promícháme s jemně pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, strouhankou a moukou. Vypracujeme hmotu /raději hustší/. Náplň - strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme s nastrouhanou /nadrobenou/ Nivou, vejcem a změklým máslem-trošku našleháme. A teď tu mletou hmotu rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, pomažeme tou sýrovou náplní, zarolujeme a snažíme se dobře přitlačit. Utvořenou šišku ještě potřeme bílkem a pečeme
v troubě při 200°C asi 45 min. Kdo chce, může péci zabalené v alobalu.

SEKANÁ KVĚTÁKOVÁ PEČENĚ
Ingredience:
cca 500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 1/2 menšího květáku,
5 PL strouhanky, trochu mléka, 1 vejce, 5 PL sodové vody, 1 cibule, 1 brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření VEGETA, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl.
 Příprava:
Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky
a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí.
 
Obdobným způsobem můžeme sekanou připravit i s předvařenou kapustou, kterou nadrobno pokrájíme nebo umeleme. Chceme-li získat svátečnější pokrm, můžeme sekanou pečeni libovolně naplnit. Postupujeme tak, že z hmoty vytvarujeme na prkénku posypaném strouhankou plát, který poklademe některou z následujících náplní: natvrdo uvařenými nebo míchanými vejci, párkem nebo plátky uzeniny, špalíčky sýra (např. eidamu, hermelínu, ementálu), sterilovanou okurkou, kapií. Sekaná výborně chutná i studená. Můžeme ji podávat pokrájenou na plátky jako součást obložených studených mís.
Doporučená příloha: bramborová kaše nebo opékané brambory, zeleninový salát.

SEKANÁ PEČENĚ PARMENTIER
Ingredience:
2 cibule, lžíce sekané petrželky, 30 g másla nebo sádla, 500 g vařeného hovězího masa, sůl, pepř, špetka hladké mouky, 300 ml vývaru nebo vody, 50 ml bílého vína, 400 g brambor,
40g másla, 100 ml vývaru, 40 g másla, 1 vejce
 Příprava:
Cibuli drobně nasekat, promíchat s petrželkou a osmahnout na tuku. Přidat rozemleté maso, mouku, vodu či vývar,víno, sůl a pepř. Za občasného promíchání dusit asi 3/4 hodiny. Brambory uvařit ve slané vodě a propasírovat. Přidat máslo a trochu teplého vývaru. Podušené maso vložit do ohnivzdorné nádoby, pokrýt kaší, polít máslem a zapéci. Doporučená příloha: Opečený chléb.

ŠUNKOVÉ ROLÁDY ZAPEČENÉ

Ingredience:
½ kg mletého masa ( ochutit, třeba jako na sekanou), 7-10 plátků šunky
15-20 dkg tvrdého sýra, 1 smetana (250ml), kečup (cca3-4 lžíce), bazalka
Postup:
Z masa vytvarujeme válečky které zabalíme do šunky, z masa na které už šunka nezbyla uděláme kuličky.
Rolády a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou jsme zamíchali s kečupem a bazalkou
Mísu dáme do trouby cca na 200°C a pečeme 30-40 min.
Podáváme s rýží, možno i s brambory.

MASOVÉ KULIČKY SE SÝROVOU OMÁČKOU
Ingredience:
0, 5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce,
strouhanka
Zálivka: 250 ml smetany 33%, 200 ml mléka, 10 dkg nastrouhané nivy,
10 dkg nastrouhaného eidamu
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto za občasného podlití pečeme do změknutí.
Po upečení zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na chvíli zapéct.

DALMATSKÉ ČUFTY

Potřebujeme:
půl kila míchaného mletého masa, dva rohlíky, namočené do vody, sůl, čtyři lžíce hladké mouky, vejce, mletý pepř, drcený kmín, jednu cibuli, sladkou mletou papriku, rajský protlak, dvě kolečka citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, čtvrt litru kysané smetany, cukr, tři rajčata jednu nakládanou okurku,  dvě zelené papriky, deset deka sterilovaného hrášku
Postup:
Mleté maso smícháme s rozmačkanými rohlíky, přidáme mouku, vajíčko, sůl, pepř, drcený kmín a vše dobře promícháme. Ze směsi uděláme krátké silnější válečky (čufty) a ze všech stran je opečeme na pánvi. Do tuku po smažení přidáme nakrájenou cibulku, osmahneme, zahustíme moukou, přidáme mletou papriku a nakonec rajský protlak. Rozředíme vodou dobře rozmícháme a povaříme. Pak přidáme do omáčky plátky citrónu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a vaříme asi 20 minut, přidáme rozšlehanou smetanu, přisladíme, osolíme a procedíme na čufty. Nakonec přidáme do omáčky podušenou zeleninu - na kostky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájenou okurku a paprikové lusky  a sterilovaný hrášek. Podáváme s rýží nebo s brambory.

SEGEDÍNSKÉ KARBANÁTKY S BRAMBORY

Ingredience:
450 g mletého hovězího masa, 75 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 250 g kysaného zelí, petrželku, 75 g strouhanky, vejce, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 3 červené papriky, 500 g menších brambor, 10 lžic oleje, 30 g másla, 1/2 lžičky kmínu, citrón. kůru.
Postup:
Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Drobně pokrájenou šalotku osmahneme na slanině. Zelí dáme okapat, vymačkáme a nahrubo pokrájíme. Maso prohněteme se strouhankou, polovinou sekané petrželky, slaninovou směsí, zelím, vejcem, lžící papriky, pepřem a solí. Vytvarujeme osm karbanátků. Papriky rozčtvrtíme, očistíme a grilujeme
8 min., pak je oloupeme a nakrájíme na kosočtverečky (velké 1,5 cm). Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 min. opékáme na 6 lžících oleje. Vmícháme kousky paprik, sekanou petrželku a kmín a podle chuti osolíme. Karbanátky smažíme po každé straně pět minut na zbytku oleje. Pak do něj přidáme máslo a lžíci papriky.
Karbanátky před podáním posypeme citrónovou kůrou.

KARBANÁTKY Z UZENÉ KRKOVICE

Ingredience:
500 g mleté uzené syrové krkovice, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, nasekaná petrželka, pepř, sůl.
Postup:
Z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, zředíme vývarem a povaříme na hustší kaši.
Do vychladlé zamícháme žloutky, ochutíme kořením, vmícháme krkovici a petrželku.
Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme. Tvarujeme karbanátky, namáčíme je
v rozšlehaných bílcích a klademe na prkénko posypané strouhankou, obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji nebo na sádle (jsou chutnější).

 KREOLSKÉ MASO
Ingredience:
cca 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 PL oleje, 2 zelené papriky, cca 100 ml vývaru, mletý pepř, mleté nové koření, několik kapek TABASCA, sůl, strouhaný tvrdý sýr na posypání
 Příprava:
Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Přidáme očištěné na nudličky pokrájené papriky, koření, sůl, znovu osmahneme
a podlijeme vývarem. přiklopíme pokličkou a podusíme do změknutí. Hotový pokrm můžeme dochutit kečupem. Doporučená příloha: vařené těstoviny posypané strouhaným sýrem
 



TYKVE S MLETÝM MASEM A PAPRIKOU
Ingredience:
1 cibule, 600 g tykvové dužiny, 1 červená a zelená paprika, 4 lžíce oleje, 500 g mletého masa,  4 lžičky sušeného OREGANA, 1 lžíce rajčatového protlaku, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, pepř
Postup:
Cibuli nadrobno nakrájíme. Tykvovou dužinu nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na hrubší kusy. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme mleté maso a opečeme. Přidáme cibuli, tykev, papriky, OREGANO a krátce podusíme. Ve vývaru rozmícháme rajčatový protlak a přidáme do zeleniny masové směsi. Dusíme asi 20 min. pod poklicí. Občas zamícháme. Pokrm osolíme, okořeníme pepřem a podáváme.

MLETÉ ČESNEKOVÉ BIFTEČKY
Ingredience:
500 - 600 g mletého masa, 50 g anglické slaniny, 1 PL hladké mouky, 3 PL bílého vína, trochu vývaru, 3 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na opečení.
 Příprava:
K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, pepř, prolisovaný česnek
a osolíme. Z dobře promíchané směsi tvarujeme menší ploché bifteky, na tuku je zprudka po obou stranách opečeme dozlatova, podlijeme menším množstvím vývaru, zmírníme příkon tepla a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme ještě vývarem
a občas obrátíme. Dušené bifteky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku, osmahneme a zředíme vývarem. Osolíme, prošleháme a nakonec přidáme bílé víno, vložíme bifteky, prohřejeme a podáváme s vařenými brambory. Pokrm doplníme salátem nebo kompotem z ovoce.

HRADECKÉ KOULE
Ingredience:
400 g tučnějšího vepřového masa, 150 g jater, 1 vejce, žemle, 1 stroužek česneku, pepř, sůl. Postup:
Maso s játry umeleme, ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem. Přidáme v mléce namočenou žemli, vejce a dobře propracujeme. Tvarujeme koule o velikosti vajec, klademe do pekáčku vymazaného sádlem, posypeme drceným kmínem, podlijeme a upečeme dočervena. Podáváme s chlupatými knedlíky a dušeným zelím.

NETRADIČNÍ SEKANÁ
Smícháme mleté maso s vejcem, rohlíkem namočeným v mléce, utřeným česnekem, majoránkou, sladkou paprikou. Přidáme rozemleté rybí filé a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a upečeme.

VÝBORNÁ SEKANÁ


Ingredience:
750 g mletého masa (vepřové plecko), 100g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany,
1 cibule, 1~2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl. Postup:
Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného
a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.
OVÍNĚNÁ SEKANÁ
Ingredience:
750 g mletého masa, 2 vejce, 2 housky namočené ve víně, 4 lžíce mletých ořechů,
1/2 lžičky šalvěje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka mleté skořice, mletého nového koření,
5 lžic sekané petrželky, sůl.
Postup:
Maso promícháme s vejci, ořechy, kořením, petrželkou, ve víně namočenými žemlemi
a necháme asi hodinu odležet. Znovu promícháme, tvarujeme šišku a na másle upečeme.

DIVOKÁ SEKANÁ
Ingredience:
500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky divokého koření, sůl, 2 rohlíky, šálek mléka, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra
z půlky citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo.
Postup:
Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli
a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrónovou kůru, petrželku a bůček s kořenovou zeleninou a cibulí. Podle chuti přisolíme. Vše důkladně promícháme, zahustíme strouhankou, utvoříme dvě šišky, osmahneme je na sádle a asi hodinu pečeme v rozehřáté troubě.
Jako přílohu můžeme použít tmavý chléb nebo vařené brambory.

VÁLEČKY PLNĚNÉ SÝREM Z MLETÉHO MASA
Ingredience:
400 g mletého masa, 1 cibule, 1 vejce, asi 100 g tvrdého sýra, 1 - 2 PL strouhanky,
1 stroužek česneku, mletý kmín, pažitka, sůl.
 Příprava:
Mleté maso dobře promícháme s drobně pokrájenou cibulí, vejcem a strouhankou.
Dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, nasekanou pažitkou a osolíme. Z hmoty vytvarujeme středně velké placičky, do jejich středu vložíme hranolek tvrdého sýra, zabalíme do tvaru válečku a vložíme do rozehřátého tuku. Po všech stranách zvolna opékáme.
Část mletého masa můžeme nahradit předem namočeným sójovým granulátem. Doporučená příloha: vařené brambory, zeleninová obloha.

OBRÁCENÉ MLETÉ ŘÍZEČKY

Ingredience:
Varianta I:
600 g mletého libového bůčku od pupku, sůl, koření GYROS, 1 vejce do masa,
mléko, strouhanka, olej
II.varianta:
750 g vepřových jater
Na obalení: 2-3 vejce, strouhanka
Na pokladení:
2 cibule, 2 nožičky telecí klobásy, 500 ml nebo 250 ml smetany
Postup:
I.varianta:
Do masa přidáme všechny ingredience a uděláme klasickou sekanou. Z ní děláme menší řízečky, které nejdříve obalíme ve strouhance, pak ve vejci a dáme smažit na pánev. Usmažené přendáme na pekáček, posypeme cibulí, a na plátky nakrájenou klobásu, zalijeme smetanou a dáme zapéct do trouby.
Kdo chce, může přidat na cibuli na plátky pokrájené žampiony.
II.varianta:
Játra nakrájíme šikmo na plátky, obalíme ve strouhance. Do vajec na obalení přidáme VEGETU- asi tak jednu plnou kávovou lžičku, obalená játra smočíme ve vejcích
a dáme na rozpálený olej smažit. Pak postupujeme stejný jako u varianty I.
Obě varianty pečeme v troubě asi 35 až 40 minut podle druhu trouby.

ZAPEČENÉ ŘÍZKY Z MLETÉHO MASA
Postup přípravy
Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.
400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 6 lžic strouhanky, hladká mouka
tuk nebo olej, plátky tvrdého sýra, sůl

MLETÉ MASO JAKO ROŠTĚNÁ


Ingredience:
500 g mletého masa, 3 cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, olej, 1 vejce,
strouhanka, mléko
Postup:
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a nadrobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi jako dlaň.
Placičky potřeme hořčicí, obalíme v mouce a na rozpáleném oleje rychle opečeme.
Opečené placičky přendáme na talíř a do vypečené šťávy dáme osmažit 2 na kostičky nakrájené cibule. Když je cibule osmažená, přidáme placičky, podlijeme vodou a necháme dusit až se cibule rozdusí, aby se udělal pěkný sos. Pokud není rozvařená, můžeme ji protlačit sítkem nebo rozmixovat, Na závěr dochutíme solí, když je omáčka málo slaná.
Podáváme s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.

MLETÉ MASO ZAPEČENÉ S RÝŽÍ
Připravíme si:
400 gramů rýže, litr vody, 300 gramů mletého masa, 350 gramů nakrájených rajčat, cibuli dvě polévkové lžíce oleje, dva silné plátky uzeného špeku nakrájeného na kousky, parmazán, čtyři vejce, sůl a pepř.
Postup:
Cibuli a špek opečeme na oleji. Dále přidáme rajčatovou šťávu, sekané maso a vše dusíme na mírném ohni. Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme do omáčky čtvrt litru vody. Necháme ji půl hodiny vařit. Mezitím si vymažeme tukem ohnivzdornou formu, pak dáme do formy rýži smíchanou s omáčkou, rozšlehaná vejce a vše posypeme strouhaným sýrem.
Přidáme ještě tři čtvrtě litru vody a zamícháme. Pokrm necháme při střední teplotě 30 minut zapékat. Poté formu vyndáme, rychle promícháme a necháme další hodinu péct, až se vytvoří zlatohnědý povrch. Ihned podáváme.

ZELNÉ BALÍČKY S MLETÝM MASEM
Postup přípravy
Z hlávky bílého zelí oddělíme 12 velkých listů, omyjeme je a krátce povaříme v osolené vodě. Pak je vytáhneme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Veku nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem, šunku nasekáme a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmícháme do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100 g listů opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Šalotku nasekáme a se zelím ji opečeme na oleji. Přilisujeme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a vmícháme petrželku.
Jehněčí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé kostky, opečeme na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme. Jehněčí a zelí přidáme do mletého masa a promícháme, ovařené zelné listy rozpůlíme. Tvrdá žebra z nich seřízneme. Náplň rozdělíme na listy a vytvarujeme kulaté zelné balíčky. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, mrkev a celer omyjeme a oloupeme
a nakrájíme na kostičky stejně jako anglickou slaninu.
V hrnci rozehřejeme olej, rozškvaříme na něm slaninu a osmahneme cibuli, česnek, mrkev
a celer. Přidáme tymián a okořeníme, navrch poklademe zelné balíčky, zalijeme vývarem
a přikryté pomalu dusíme asi 30 minut.
Hlávka bílého zelí, sůl, 100 g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60 g vařené šunky,
60 g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř,
petrželová nať, 200 g libového jehněčího masa , 2 cibule, 100 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 60 g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru (bujón)

DALAMATSKÉ ČUFTY II.
Ingredience:
400 g mletého hovězího a vepřového masa, 1 houska, 1 vejce, 100 ml mléka,30 g másla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, 200 g sterilovaného leča, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce smetany, sladká paprika, citrónová šťáva, špetka cukru, olej, sůl
Postup:
Housku nakrájíme na plátky zvlhčíme mlékem, dobře rozmělníme a vmícháme do mletého masa. Přidáme vejce, polovinu mouky, pepř, papriku a sůl. Z těsta utvoříme osm válečků, které opečeme ze všech stran na oleji a vyjmeme. Olej slijeme a na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme horkou vodou a smetanou a povaříme. Po chvíli přidáme lečo, okapaný hrášek, drobně krájenou okurku
i kečup. Krátce povaříme, omáčku přisladíme, ochutíme citrónovou šťávou a vložíme maso. Vše společně prohřejeme, ale už nevaříme.

MLETÉ NASTAVOVANÉ ŘÍZKY

Ingredience:
450 g mletého vepřového masa, 250 g strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka,
3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl.
Postup:
Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř
a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.

DÁNSKÉ VEPŘOVÉ KULIČKY
Ingredience:
1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1 menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl.
Postup:
Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Prohněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

VEPŘOVÉ RAGÚ Z MLETÉHO MASA

Ingredience:
500 g mletého plecka, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá konzerva hrášku,
2 citrony, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželky, mléko nebo smetana, 1 vejce,
1 žloutek, 1 cibule, worcesterská omáčka, 100 ml bílého vína, olej na smažení, sůl
Postup:
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Promícháme a necháme chvilku
v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova.
Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel , cibuli, celer necháme orestovat, až je zelenina měkká. Přidáme šťávu z jednoho citronu
a zamícháme. Do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou,
ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit. Posolíme a kdo chce dochutí si worcester.omáčkou. Podávám s rýží.

SEKANÁ Z TROJÍHO MASA


Ingredience:
1000 g vepřové krkovičky, 500 g hovězího masa, 200 g uzeného bůčku, 4 vejce,
1 debrecínský párek, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku , 1 lžíce soli, 1/2 lžičky pepře,
1/2 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky
Postup:
Jde o dávku asi tak pro deset strávníků.
Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!).
Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho
na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce.
Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme.
Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme
a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou.
Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička.
Podáváme teplé s bramborem, bramborovou kaší či bramborovým salátem nebo studené
s chlebem, pečivem a kyselou okurkou.

SVÁTEČNÍ DOMÁCÍ PAŠTIKA
Ingredience:
1,2 kg mletého vepřového plecka, 250 g mletých kuřecích jater (vepřových), nakrájené žampiony (čerstvé nebo sterilované), 4 vejce, 1 dl strouhanky, 1 stroužek česneku, bazalka, pepř, sůl.
Postup:
Vše smícháme a dáme do zapékací mísy vyložené tenkými plátky anglické slaniny (uzeného bůčku). Do paštiky zapícháme 4-5 bobkových listů a pečeme asi 90 minut při teplotě 175 °C.

MYSLIVECKÁ PAŠTIKA
Umeleme:
3 kg upečeného vepřového bůčku, 1 kg syrových vepřových jater, 3 velké cibule, paličku česneku, přidáme drcené sušené houby, zázvor, mleté nové koření, sůl a důkladně promícháme.
Plníme do skleniček nebo salámového alobalu a vaříme 1 hodinu.
Po vychladnutí mažeme na chleba.

SILVESTROVSKÉ KLOBÁSY
Vepřové maso a slanina v poměru 3:1, 1 dl bílého vína nebo piva, citrónová kůra, pepř, sůl. Vepřové maso a slaninu pomeleme, osolíme, opepříme, ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Směs zředíme vínem nebo pivem a tvarujeme malé klobásky. Obalíme je ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

TĚSTOVINY S MLETÝM MASEM A JÁTRY

Ingredience:
500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g mletého masa (vepřové, hovězí), 200 g vepřových jater,
1 cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 konzervy rajčat (sekaných), olej, sůl, mletý pepř, tymián,
200 g tvrdého sýra na posypání, zelená petrželka
Postup:
Nejdříve oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme.
Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámka:
Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.


MASOVÉ PLACIČKY S HOŘČICOVOU OMÁČKOU
Ingredience:
250 g mletého masa, 1 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, 1 šálek vody, pepř, sůl.
Postup:
Maso dáme do misky a dobře propracujeme s vodou. Přidáme vejce, mouku, případně trochu strouhanky, osolíme, okořeníme podle chuti. Tvarujeme 8 malých placiček, které zprudka
z obou stran opékáme v rozpáleném tuku. Ve šťávě osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme, přilijeme asi 1/2 litru vývaru a dobře povaříme. Do hotové omáčky rozšleháme 4 lžíce hořčice a lžíci másla. Podáváme s brambory nebo těstovinami.

ŠIŠKY V ZELÍ
Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.

SEKANÁ PO BULHARSKU
Ingredience:
500 g mletého vepřového masa, 3 oloupané syrové brambory, 1 vejce, 1 houska namočená
v mléce, pepř, sůl.
Postup:
Brambory nastrouháme, smícháme s mletým masem, vejcem, houskou. Osolíme, opepříme
a zpracujeme, je-li hmota řídká, zahustíme strouhankou. Tvarujeme malé šišky, obalujeme
v nasekané petrželce a naskládáme na pekáč. Nakrájíme nadrobno 1 cibuli, zpěníme ji na tuku a nalijeme na masové šišky. Poklademe plátky rajčat, podlijeme podle potřeby vodou
a upečeme. Podáváme s chlebem nebo brambory.

DUŠENÉ KARBANÁTKY NA PIVU
Ingredience:
500 g mletého masa, 50 g nakrájené slaniny, 2 vejce, citrónová kůra ze 1/4 citronu, mletý pepř, sůl.
Postup:
V 1/8 litru mléka namočíme 2 housky. Smícháme maso se slaninou, vejci, strouhanou citrónovou kůrou, namočenou a vyždímanou houskou. Osolíme, opepříme a tvarujeme ploché karbanátky. Opékáme na másle po obou stranách (másla má být do necelé půlky karbanátek). Vyjmeme, do Vypečeného tuku nalijeme 1/4 litru světlého piva
a karbanátky pod pokličkou asi 4 minuty dusíme. Podáváme s bramborovou kaší, brambory. 

SMAŽENÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY
Ingredience:
600 g libového bůčku, 300 g uzeného tvrdého sýra, 1 lžíce VEGETY, kari koření,
8-10 olomouckých tvarůžků, 120 g mletých mandlí, 120 g strouhanky.
Postup:
Maso umeleme se sýrem, ochutíme VEGETOU a kari kořením, promícháme. Tvarůžky obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance smíchané s mandlemi. Každý kousek zabalíme do masové směsi
(asi 1 cm silné), obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka s mandlemi).
Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, podáváme s brambory a zeleninou.

ĎÁBLOVA POCHOUTKA
2 na jemno nasekané cibule a česnek osmahneme v rozpáleném tuku, přidáme 500 g mletého masa, 200 g Nivy a podusíme. Vmícháme rajský protlak, chilli, pepř, sůl. Dáme do vymazané formy, potřeme 2 dl zakysané smetany, zasypeme 500 g kysaného zelí a poklademe na kostičky pokrájenou slaninou (100 g). Pečeme asi 60 minut.

EIFELOVY PLACIČKY
600 g vepřového masa umeleme s 1 velkou cibulí, přidáme 1 vejce, 2 žloutky, 1 lžíci sójové omáčky a worcesteru, 2 lžičky hořčice a gril. koření, 1/2 lžičky ďábelského koření, 1/2 lžičky saturejky, 1 lžičku oleje. Vše promícháme a necháme hodinu odležet. Tvarujeme placičky, které obalíme v hladké mouce a smažíme na rozpáleném tuku.
Podáváme s brambory a tatarskou omáčkou.

ŘÍZEK - SEKANÁ A SÝR
Ingredience:
4 plátky hotové sekané (tloušťky 1 cm), 4 plátky sýra (1 cm).
Postup:
Střed sekané i sýra vykrojíme kulatou formičkou a vyjmeme. Do plátku sekané vložíme kolečko sýra, do plátku sýra kolečko sekané.
Obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme.

VEPŘENKY
Ingredience:
200 g vepřového mletého masa, 1 žemle, 1 dl vody nebo mléka, sůl, mletý pepř, paprika. Postup:
Namočenou vymačkanou žemli přidáme k masu, osolíme, přidáme pepř, papriku a dobře promícháme. Rozdělíme na 6 dílů, utvoříme placičky a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové vepřenky potřeme hořčicí a posypeme cibulkou.

SÝROVÉ ŘÍZKY Z BŮČKU
Ingredience:
1 kg libového vepřového bůčku, 200 g tvrdého sýra na strouhání, 1 vejce, sůl, pepř.
Postup:
Bůček pomeleme, sýr nastrouháme, smícháme dohromady, přidáme vejce, špetku soli a pepře.
Z masa tvoříme placky hrubé 1-1,5 cm podle libosti. Obalujeme jako řízek.
Pečeme dozlatova, podáváme s vařenými brambory a okurkovým salátem.

BIFTEK ZAPEČENÝ
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek.
Postup:
Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.

FRANCOUZSKÉ MASOVÉ KULIČKY
Ingredience:
300 g mletého masa, 150 g čerstvých hub, olej, 1 cibule, 1 vejce, mletý pepř, sůl, tuk na smažení, pikantní zelenina.
Postup:
Mleté maso promícháme s houbami podušenými na oleji a cibuli. Přidáme vejce, okořeníme mletým pepřem, osolíme. Ze směsi formujeme malé kuličky, smažíme je v rozpáleném tuku. Před podáváním je 15 minut podusíme s pikantní zeleninou.

KRŮTÍ SEKANÁ SE SÝREM
Ingredience:
600 g mletého krůtího masa, 200 g sýra Eidam (tenké plátky), 50 g ovesných vloček, 1 vejce,
1 dl mléka, 1 lžička koření (Směs pro mletá masa), sůl.
Postup:
Do mletého masa dáme vejce, mléko, olej, koření a podle chuti osolíme. Pak vmícháme vločky a směs promícháme.
Směs rozetřeme (na mikrotenu) na plát, poklademe plátky sýra a mokrýma rukama svineme. Přeneseme na pekáč a upečeme dozlatova.

ZAPÉKANÉ BRAMBORY SE ZELÍM A MASEM
Ingredience:
750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, 1 vejce,
4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.
Postup:
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso, na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme.
Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.

MASOVÉ KULIČKY
Ingredience:
550 gramů mletého masa, sůl, jemný pepř, cibule, 2 lžičky škrob. moučky, hrst strouhanky,
3 vařené strouhané brambory, 2 žloutky, 150 ml šlehačky, trošku oleje na pečení
Na omáčku: 250 ml smetany, 2 lžičky škrob. moučky, 1 lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)
Postup:
V robotu jemně rozsekáme mleté maso, cibuli, přidáme koření, žloutky a škrob. moučku.
Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a jemně je nastrouháme.
Přidáme k masové směsi.
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou.
Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, škrob. moučku, vývar a hořčici, vše smícháme metlou a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat

BOŽSKÉ KOULE
Ingredience:
500 g mletého masa, sůl, pepř, 1 vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské krupice, 2-4 cibule. Nálev z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy. 
Postup:
Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, krupici, 1 nakrájenou cibuli
a promícháme. Tvarujeme koule velikosti pingpongového míčku a na oleji smažíme.
Koule dáme do větší sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí a kořením. Zalijeme nálevem z okurek. Uzavřeme a v lednici necháme 2-3 týdny uležet.

KARBANÁTKY V OMÁČCE
Ingredience:
300 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovice, 1 vejce, 1 cibule, 60 g strouhanky, 50 g hladké mouky, 1 konzerva loupaných rajčat, olej, muškátový květ, OREGANO, polévkové koření, cukr, ocet, sůl, pepř, přílohové těstoviny.
Postup:
Hovězí a vepřové maso umelte a smíchejte s trochou vody, vejcem, solí, pepřem a muškátovým květem, pak přidejte strouhanku a hladkou mouku. Z těsta tvořte pravidelné karbanátky a ty pak zprudka opečte na oleji. Ve vypeč. Tuku pak orestujte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata včetně nálevu, osolte a okořeňte a vložte opečené karbanátky.
Pod poklicí duste do změknutí. Omáčku nakonec podle chuti přislaďte, případně okyselte. Podávejte s těstovinami.

MLSNÁ SEKANÁ

Ingredience:
750 g mletého masa (vepřové plecko), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl. Postup:
Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného
a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

SEKANÁ S PÁRKEM
Ingredience
800 g mletého masa, sůl, pepř, lžíce majoránky, , 3 vejce, 1 - 2 rohlíky, mléko, strouhanka, hrst posekané zelené petrželky, 2 nožičky párku, bílek na potření
Postup
Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, petrželku, osolíme, opepříme
a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč, povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu při 200°C. Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou vypečeným tukem. Jestli na povrchu rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami a dušeným kysaným zelím.
Můžeme podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.



SEKANÁ S KAPUSTOU
Ingredience:
400 g hovězího masa, 200 g vařeného uzeného masa, 1 menší kapusta, 1 vejce,
100 g strouhanky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, pepř, sůl.
Postup:
Kapustu uvaříme ne příliš do změknutí, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme do zrůžovění. Můžeme také použít velkou kapustu, 4 vrchní listy spaříme (ostatní pomeleme s masem), žebra skrojíme a zabalíme do nich šišku sekané. Během pečení podléváme vývarem nebo bílým vínem.


DRŮBEŽÍ BRAMBOROVÝ DORT
Ingredience:
500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky, 1 vejce, 1 dl mléka (i více), 1 cibule, pepř, sůl.
Postup:
Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové).
Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor
(na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut.
Podáváme obložené zeleninou.

MUSAKA S MRKVÍ
3-4 cibule pokrájíme najemno, opečeme na oleji, přidáme 500 g ml. masa, sůl, přikryjeme
a dusíme asi 10 min. 2 mrkve očistíme, nastrouháme, vmícháme do masa. 750 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu brambor, osolíme, maso
a vrstvu brambor. Podlijeme troškou vody a dáme péct. Zalijeme 2 vejci rozšlehanými  se solí, VEGETOU a pepřem. Dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

BULHARSKÁ SARMA
Ingredience:
hlávka bílého zelí, 500 g kysaného zelí, 700 g mletého masa, hrst rýže, sůl, mletá paprika, bobkový list, mouka, tuk, vejce, 2 rajčata
Postup:
Masovou směsí (mleté maso, napolo uvařená rýže, vejce, paprika, sůl) naplníme spařené zelné listy. Zbytek hlávky nakrájíme do vysokého hrnce, přidáme vrstvu kyselého zelí. Poklademe zelné závitky a vše zalijeme studenou vodou. Začneme vařit, osolíme, přidáme rajčata, sůl, bobkový list. Vaříme asi 90 minut, před dovařením dochutíme octem
a solí. Nakonec zalijeme paprikovou jíškou a provaříme. Možno provařit s FEFERONY. Podáváme s chlebem, případně přelijeme kysanou smetanou.

ŘÍZKY Z MLETÉHO BŮČKU SE SÝREM
Ingredience:
1/2 kg mletého méně prorostlého vepřového bůčku, 1/4 l mléka, 100 g strouhaného ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup:
Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do druhého dne. Všechna tekutina se do masa vpije. Teprve druhý den směs osolíme a zahustíme jemně ustrouhaným sýrem. Směs spojíme v hladké těsto, ze kterého tvoříme na pomoučeném prkénku oválné placičky. Ty obalujeme ve vejci a strouhance a pak je opékáme ve rozpáleném oleji z obou stran. Obracíme je plochou lopatičkou. Čerstvé řízky mají jemnou chuť, podobnou chuti masa telecího, proto je nesmíme kořenit.
Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou

KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme:
400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku.
Postup:
Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.

KAPUSTOVÉ ČEVABČIČI
Potřebujeme:
500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, 1 vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl.
Postup:
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.

SEKANÉ ŘÍZKY V TĚSTÍČKU
Potřebujeme:
300 g mletého masa, sůl, 1 žemli, mléko, cibuli, 40 g strouhanky, lžíci mouky, tuk na smažení.
Na obalení: 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 1 vejce.
Postup:
Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou.

BIFTEKY PO TURECKU
Potřebujeme:
500 g hovězího masa, 100 g rýže, 2 vejce, sůl, zelenou petrželku, pepř,
100 g oleje na smažení.
Na obalení: 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky, 2 vejce, lžíci mléka.
Postup:
Hovězí maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, přidáme sůl, pepř, petrželku a vejce. Utvoříme menší placičky, které obalujeme v mouce, vejcích (přidáme lžíci mléka) a strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme dočervena.
Podáváme k zelenině a bramborové kaši.

DUŠENÉ MLETÉ MASO
Potřebujeme:
400 g mletého masa, 60 g másla, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžíci mouky, 5 rajčat, 3 brambory, 2 mrkve, 1 celer.
Postup:
Na polovině másla lehce opečeme za stálého míchání mleté maso, na druhé polovině uděláme jíšku. Do masa přidáme cibuli, jíšku rozředěnou vodou a ostatní přísady. Necháme dusit asi 1/2 hodiny, až je zelenina měkká. Podáváme na krajících černého chleba.

VEPŘENKY S CIBULÍ
Potřebujeme:
300 g mletého vepřového masa, 1 žemli, 1 dl mléka, 100 g cibule, hořčici, mletý pepř, mletou papriku, sůl, 100 g oleje.
Postup:
Žemli rozkrájíme, zvlhčíme mlékem, vymačkáme, smícháme s mletým masem, špetkou papriky, pepře a soli. Rukou tvoříme malé placičky, které na rozpáleném oleji opečeme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a jemně sekanou cibulí. Můžeme podávat s vařenými brambory či bramborovou kaší a doplnit zeleninovým salátem.


VEPŘOVÉ VÁLEČKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU
Potřebujeme:
350 g ramínka, sůl, pepř, 30 g slaniny, 1,5 žemle, cibuli, 10 g sádla, 20 g krupičné mouky,
20 g sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, 10 g krupičné mouky, vejce.
Postup:
Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme
asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme.


KRUMLOVSKÝ DRAK
Potřebujeme:
350 g vepřového boku, sůl, 350 g předního hovězího masa, 50 g cibule,
50 g čerstvých chilli papriček, 100 g hladké mouky, 2 vejce, pepř, 100 g oleje, 50 g hořčice, 50 g křenu, 300 g tatarské omáčky.
Postup:
Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a papričky, mouku, vejce, sůl, pepř
a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji.
Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem.
Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory přelité tatarskou omáčkou.


KARPATSKÉ ŠIŠKY
Potřebujeme:
750 g zadního hovězího masa, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, mleté nové koření, tymián,
2 dl vody, 100 g oleje, 250 g zelených paprik, 350 g hub.
Postup:
Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, pepř, nové koření, tymián a promícháváme za postupného přidávání vody. Necháme v chladničce 2 h odležet. Z těsta tvoříme šišky a na horkém oleji prudčeji opečeme. Ve zbylém oleji podusíme nakrájené papriky a houby, osolíme a trochu opepříme. Na talíři upravíme šišky, zeleninovou směs a doplníme přílohou (hranolky, opečené brambory).

SMAŽENÉ MASOVÉ KULIČKY
Potřebujeme:
300 g předního hovězího masa, 300 g vepřové plece, 4 stroužky česneku,
80 g cibule, 2 vejce, pepř, zázvor, sůl, muškátový květ, koriandr, 100 g oleje, 60 g hladké mouky.
Postup:
Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, nastrouhanou cibuli, vejce, špetku pepře, zázvoru, muškátového květu, koriandru a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce. Smažíme zvolna na horkém oleji a podáváme s kečupem nebo jogurtovou či majonéz. omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, opékané brambory nebo chléb a čerstvá zelenina.

MALOSTRANSKÉ PLACIČKY
Potřebujeme:
600 g mletého hovězího a vepřového masa, 150 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g cibule, lžičku paprikové VEGETY, sůl, pepř, lžíci hořčice a sekané zelené natě, 100 g oleje.
Postup:
Do umletého masa přidáme tvaroh, vejce, jemně nakrájenou cibuli, VEGETU, pepř, sůl, hořčici, zelenou nať a vše promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme zvolna na horkém oleji po obou stranách.
Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.

PEKINGSKÉ MASOVÉ KULIČKY
Potřebujeme:
600 g mletého vepřového masa, 50 g sójové omáčky, 2 lžíce škrob. moučky, vejce, lžičku zázvoru, pepř, 20 g škrob. moučky na poprášení, 120 g oleje.
Postup:
Do umletého masa přidáme sójovou omáčku rozšlehanou se škrob. moučkou, vejce, zázvorem, pepřem a případně špetkou soli. Necháme chvilku odležet a tvoříme malé kuličky, které trochu poprášíme škrob. moučkou. Opékáme na horkém oleji ze všech stran.
Podáváme s hranolky, dušenou žampiónovou rýží nebo chlebem a zeleninovým salátem.

PLNĚNÉ TLAPIČKY
Potřebujeme:
300 g zadního hovězího masa, 300 g vepřového boku, 1 dl vody, sůl, pepř,
75 g cibule, 120 g strouhanky, 30 g hladké mouky na vál, 60 g rostlinného tuku na pečení,
1 dl vody.
Náplň: 30 g rostlinného tuku, 75 g měkkého salámu, 75 g kapií, 2 vejce.
Postup:
Umletá masa vyšleháme s vodou, pepřem a solí, přidáme strouhanou cibuli, strouhanku a vše ještě promícháme. Z hmoty tvoříme na pomoučněném válu tenké a široké placičky, na které do středu klademe kopičku míchaných vajíček a nakrájeným salámem a kapiemi.
Plátky přehneme, okraje stiskneme a dáme do tukem vymazaného pekáčku.
Pečeme v troubě a během pečení podléváme vodou.

MÁSLOVÝ ŘÍZEK SE SÝREM
Potřebujeme:
600 g mletého telecího masa, sůl, pepř, 100 g ementálu, 50 g oleje, 50 g másla.
Postup:
Umleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvoříme ploché bochánky, po délce je překrojíme, vložíme silnější plátky ementálu, obě půlky dobře spojíme a smažíme na horkém oleji s máslem zvolna po obou stranách.
Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory a zeleninový salát.

MLETÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme:
400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku.
Postup:
Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.

KAPUSTOVÉ ČEVABČIČI
Potřebujeme:
500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, 1 vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl.
Postup:
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.

SEKANÉ ŘÍZKY V TĚSTÍČKU
Potřebujeme:
300 g mletého masa, sůl, 1 žemli, mléko, cibuli, 40 g strouhanky, lžíci mouky, tuk na smažení.
Na obalení: 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 1 vejce.
Postup:
Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou.

VEPŘOVÉ VÁLEČKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU
Potřebujeme:
350 g ramínka, sůl, pepř, 30 g slaniny, 1,5 žemle, cibuli, 10 g sádla,
20 g krupičné mouky, 20 g sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, vejce.
Postup:
Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme
asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme.
BALENÁ MLETÁ SVÍČKOVÁ
Ingredience:
1 svíčkovou (může být i špalíček libového hovězího masa), 1000 g mletého masa,
sůl, kmín, 2 vejce.
Příprava:
Mleté maso nejprve osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na mikroténový sáček a hustě jej pokmínujeme.
Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tv

01.03.2012 15:09:10 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se