Štrůdly


Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout pod nahřátým kastrolem. Závin lze též oplést. Půl druhého tuctu návodů skrývá rozličné štrúdlové finty.
Seznam

Plzeňský štrúdl
Potřebujeme 
30 dkg hladké mouky
půl kostky ztuženého tuku
vejce
16 polévkových lžic piva
jablka
cukr
skořici
oříšky
rozinky
strouhaný perník (nebo strouhanku)
Jak na to
Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem.
Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky.
Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až třičtvrtě hodiny.

Babiččin štrúdl
Potřebujeme 
250 g hladké mouky
špetku soli
1 lžíci sádla
1 lžíci octa
1 dl teplé vody
1 vejce a sádlo na potření
na náplň:
jablka rozkrájená na plátky
strouhanku (nebo rozdrcené piškoty)
skořici
rozinky
citronovou kůru
Jak na to 
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.
Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka.
Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou.
Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.

Závin z jogurtového těsta
Potřebujeme 
200 g hladké mouky
100 g másla
1 bílý jogurt
jádra vlašských ořechů dle chuti
jablka
Jak na to 
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout.
Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.

Závin s ořechovo-jablečnou náplní
Potřebujeme 
75 dkg hladké mouky
35 dkg másla
6 žloutků
5 dkg medu
špetku soli
1,5 dl mléka, 2 dkg droždí
na náplň
Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
Přidáme ještě
0,5 dl rumu,
špetku mleté skořice
a strouhanou citrónovou kůru.
Jak na těsto 
Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu.
Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta.
Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.

Pletený závin
Potřebujeme 
300 g hladké mouky
půl prášku do pečiva
100 g cukru
100 g tuku
trošku vanilky
1 vejce
asi 4 lžíce mléka
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
na náplň
400 g jablek
50 g cukru
šťávu z půlky citronu
Jak na to 
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout.
Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm.
Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou.
Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.

Tažený závin
Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky.
Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo.
Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.

Smetanový štrúdl
Potřebujeme 
50 dkg hladké mouky
25 dkg ztuženého tuku
25 dkg smetany na šlehání
jablka
rozinky
sušené švestky
lískové a vlašské ořechy
vanilkový cukr
vejce na potření
skořici
strouhanku
Jak na to 
Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto.
Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.
Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.

Škvarkový závin
Potřebujeme 
400 g hladké mouky
250 g škvarků
50 g cukru
1 vejce
1 žloutek
mléko
prášek do pečiva
citronovou kůru
jablka
50 g rozinek
2 hřebíčky
skořici
strouhanku
Jak na to 
Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto.
Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělíme rozinky a zasypeme lžící mleté skořice.
Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-45 minut.

Jahodový závin
Potřebujeme
250 g listového těsta
300 až 400 g jahod
100 g cukru
2 vejce
tuk
strouhanku
vanilkový cukr
Jak na to 
Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji smícháme s krystalovým cukrem, rozšlehaným vejcem a žloutkem.
Koupené listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme strouhankovou pastou.
Na celou plochu rozložíme omyté, osušené rozpůlené jahody (mohou být i mražené).
Závin svineme, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na pomaštěném plechu nebo na pečicím papíru. Po vychladnutí závin posypeme vanilkovým cukrem.

Makový a ořechový závin
Potřebujeme 
300 g polohrubé mouky
15 g droždí
40 g cukru
žloutek
50 g tuku
hrníček vlažné vody
na náplň
200 g mletého máku
1,5 dl mléka
50 g cukru
lžičku skořice
po hrsti rozinek a badyánu
Jak na to 
Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdélník a potřeme makovou náplní.
Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, dobře promícháme a necháme vychladnout. Podobně připravíme i náplň ořechovou.

Závin z podmáslí
Potřebujeme 
1/2 kg hladké mouky
250 g hery
2 dl podmáslí
sůl
jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy
Jak na to 
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii nebo alobalu do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme, naplníme jablky nebo jinou libovolnou ovocnou nádivkou a upečeme.

Hruškový závin se švestkami
Potřebujeme 
0,5 kg listového těsta
25 dkg mírně povařených hrušek
25 dkg švestek přes noc namočených v rumu
5 dkg rozinek
5 dkg loupaných mandlí
5 dkg cukru
5 dkg fíků (můžeme vynechat)
Jak na to 
Těsto rozdělíme na dva díly a oba rozválíme. Na těsto klademe nakrájené hrušky a vypeckované nakrájené švestky. Posypeme rozsekanými mandlemi, rozinkami a jemně sekanými fíky.

Nakonec posypeme cukrem, stočíme dva štrúdly, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Slavnostní štrúdl
Potřebujeme 
200 g lískového těsta
4 jablka
lžíci citronové šťávy
lžíci vlašských ořechů
lžíci medu
2 lžíce meruňkové marmelády
3 lžíce moučkového cukru
Jak na to 
Jablka nakrájíme a okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Nasekané ořechy smícháme s medem a přimícháme jablka.
Rozválený plát těsta přeneseme na plech, doprostřed rozprostřeme jablkovou směs a stočíme do závinu.
Těsto shora nakrojíme rádýlkem.
Závin pečeme prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.¨

Perníkový štrúdl
Potřebujeme
600 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce medu
3/4 sáčku prášku do pečiva
špetku perníkového koření
povidla
jádra vlašských ořechů
Jak na to 
Ze všech surovin (kromě povidel) vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Potom vyválíme na válu plát, potřeme jej povidly, poklademe půlkami ořechových jader a zabalíme jako štrůdl. Pečeme asi při 150 °C. Po upečení horký štrůdl potřeme žloutkem rozmíchaným s vlažnou vodou.
Barcelonský závin
Ze 4 bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme 40 g mletých mandlí, 1 lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičné mouky a prášek do pečiva.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme asi 10 minut až je povrch těsta pevný.
Necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs z nastrouhaných jablek, lžičky skořice, 100 g cukru a 200 ml šlehačky.
Směs naneseme na těsto a zavineme. Povrch posypeme cukrem se skořicí.
Ve Španělsku se závin podává s hustou malinovou šťávou.

Italský závin
Potřebujeme
25 dkg polohrubé mouky
5 dkg cukru moučky
1,5 skleničky olivového oleje
špetku soli
vlažnou vodu dle potřeby
jablka
rozinky
piniové oříšky nebo pražené sekané mandle
Jak na to
Z mouky, cukru, oleje, soli a vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenoučkou placku, doprostřed položíme nastrouhaná jablka, rozinky a oříšky.
Zarolujeme závin, stočíme ho do tvaru podkovy, položíme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Vánoční štrúdl
Potřebujeme 
370 g hladké mouky
3 vejce
1 zakysanou smetanu
sůl
jíšku ze sádla
Jak na to 
Z mouky, smetany a vejce vpracujeme hladké těsto. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku.
Těsto vyválíme, potřeme jíškou, srolujeme do rolády a na válu necháme půl hodiny odpočinout.
Poté těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme, klasicky naplníme jablky a upečeme.

Makový kynutý závin
Potřebujeme 
25 až 30 dkg hladké mouky
11 dkg másla
2 dkg kvasnic
2 vejce
mléko
2 dkg moučkového cukru
citrónovou kůru
1/4 l máku
Jak na to
Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru.
Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout.
Mezitím umeleme mák, přidáme k němu vlahé mléko, utřeme a přidáme ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti.
Vykynuté těsto tence rozválíme na moukou posypané větší utěrce, pomažeme je připraveným mákem a stočíme do závinu.
Dáme na připravený plech a necháme ještě čtvrt hodiny dokynout. Navrch závin pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Je to pochoutka.

27.03.2012 14:17:25 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se