Polévky z hlívy (ve slovenštině)


• GULÁŠOVÁ
1 cibuľa, 30 g tuku, 60 g hladkej múky, mletá paprika, soľ, korenie, mletá rasca, cesnak, 1 kocky masoxu, 2 zemiaky, 200 g hlív, 100 g hovädzieho mäsa z konzervy.
Pokrájanú cibuľu speníme na tuku, zasypeme múkou a opražíme. Pridáme mletú papriku, zalejeme vlažnou vodou, dobre premiešame a krátko povaríme. Potom doplníme zmes vodou na žiadané množstvo polievky, osolíme, okoreníme, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, nadrobno nakrájanú hlivu a varíme do mäkka. Pred dokončením pridáme mäso z konzervy, ochutíme masoxom a krátko povaríme.

• HLIVOVÁ
250 g hlív, cibuľa, lyžica oleja, 1 dl smotany, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, 1 lyžica hladkej múky.
Umyté a pokrájané hlivy udusíme na oleji, spenenej cibuli, zalejeme 1 litrom vody, okoreníme, osolíme a po povarení pridáme zápražku zo smotany a hladkej múky. Znovu krátko povaríme.

• HLIVOVÁ II.
200 g hlivy, 5 stredne veľkých surových zemiakov, koreňová zelenina, korenie, mletá paprika, cibuľa, tuk, majoránka, soľ, rasca, vegeta.
Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pokrájané a umyté klobúčiky hlív, zemiaky pokrájané na kocky, pridáme rascu, vegetu alebo masox. Prilejeme vodu. Po uvarení podľa chuti zahustíme nastrúhaným zemiakom.

• ZDRAVÁ
1 kg mrkvy, 3 zemiaky, 200 g hlív, karfiol, petržlenová vňať, 4 smotany do kávy, soľ, olej.
Hlivy umyjeme a pokrájame. Vložíme ich do rozohriatého oleja a krátko podusíme. Potom prilejeme približne 1 liter osolenej vody, vložíme do nej očistenú a nakrájanú mrkvu, zemiaky a karfiol. Varíme pomaly na miernom ohni. Keď je zelenina mäkká, vyberieme ju a rozmixujeme alebo dvakrát prepasírujeme cez sitko. Vrátime ju do vývaru a aspoň ručne dobre premiešame (vhodnejší je ručný elektrický ponorný mixér). Ku každému tanieru polievky patrí jedna smotana do kávy, ktorá ju pekne ozdobí. Navrch nasypeme posekanú petržlenovú vňať.

• S HALUŠKAMI
300 g hlív, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 väčšia mrkva a petržlen, 2 väčšie zemiaky, mleté čierne korenie, soľ, sladká paprika, hladká múka, olej, vegeta, petržlenová vňať.
Halušky : polohrubá múka, vajce, voda, soľ. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na rezance nakrájanú hlivu, osolíme, okoreníme a krátko podusíme. Zalejeme požadovaným množstvom vody, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlen. Keď je zelenina mäkká, z oleja, hladkej múky a sladkej červenej papriky si pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Pripravíme si cesto na halušky, ktoré zavaríme do hotovej polievky. Keď sú halušky uvarené, polievku ochutíme vegetou, prelisovanými strúčikmi cesnaku a napokon posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

• S KÔPROM
300 g hlív, 1 cibuľa, soľ, cukor,3 strúčiky cesnaku, 10 guličiek celého čierneho korenia, 3 bobkové listy, posekaný čerstvý, mrazený alebo sušený kôpor, olej, hladká múka, pochúťková smotana, ocot.
Na rezance pokrájané hlivy krátko podusíme na troške oleja. Zalejeme vodou, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, celú cibuľu, soľ a uvaríme do mäkka. Z oleja, hladkej múky a pochúťkovej smotany pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Po zovretí, ochutíme soľou, troškou cukru, pridáme prelisovaný cesnak a ocot. Posypeme posekaným kôprom.

26.07.2008 15:25:36 | Autor: cizina | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se