Pomazánky z hlívou (slovenština)


• PAPRIKOVÁ
2 kg čerstvých hlív, 1 kg masti, 80 dkg cibule, 5 vajec, 1 kg čerstvej zelenej papriky, 1 kg čerstvej červenej papriky, soľ, korenie, vegeta podľa chuti.
Hlivy pokrájame, uvaríme v slanej vode a scedíme. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme do nej hlivy. Krátko podusíme, pridáme nakrájanú papriku, popražíme. Zmes necháme vychladiť, rozmixujeme ju, pridáme surové vajcia, soľ, korenie, vegetu, prípadne feferónku. Dáme do malých pohárov a hodinu sterilizujeme.

• ŠUNKOVÁ
100 g hlív, 50 g masla, 50 g šunky, 2 varené vajcia, uhorka, sendvič, mleté čierne korenie, citrónová šťava, zelená petržlenová vňať, soľ.
Očistenú hlivu podusíme na časti masla, osolíme, okoreníme a spolu so šunkou a vajciami pomelieme na mäsovom mlynčeku. Zmes vymiešame na jemnú nátierku, ochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a natierame na plátky sendviča. Povrch zdobíme zelenou petržlenovou vňaťou alebo kyslou uhorkou.

• DROŽĎOVÁ
40 g droždia, 1 cibuľa, 200 g hlivy, 1 dl mlieka, ovsené vločky, 2 vajcia, pažítka.
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme hlivy, osolíme. Keď je hliva mäkká pridáme droždie a opražíme ho spolu s hlivou až do rozpustenia. Pridáme mlieko, privedieme do varu a podľa potreby zahustíme ovsenými vločkami. Chvíľu povaríme. Ochutíme soľou, pridáme postrúhané na tvrdo uvarené vajcia, horčicu a pažítku.

• ORECHOVÁ
200 g hlív (najlepšie sú mleté hlúbiky), polievková lyžica vlašských orechov, polievková lyžica ovsených vločiek, 50 ml oleja, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice vývaru alebo vody, 2 papriky - „baraní roh", rasca, 1 lyžička citrónovej šťavy, lyžica sójovej omáčky, pol lyžičky karí korenia, 1 lyžica horčice.
Na oleji opražíme ovsené vločky, pridáme hlivu, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, koreniny a dusíme do mäkka. Pridáme pokrájanú papriku, mleté orechy, podlejeme vývarom a znovu podusíme. Ochutíme horčicou, sójovou omáčkou a citrónovou šťavou. Nátierku možno podávať teplú na sendvičoch, ozdobenú plátkami rajčín, prípadne kúskom syra, alebo ako studenú desiatovú nátierku.

• VAJCOVÁ
250 g hlív, 1 cibuľa, 100 g masla, korenie, soľ, lyžička horčice, 2 na tvrdo uvarené vajcia.
Na lyžici masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané hlivy, okoreníme, osolíme a necháme vychladnúť. Do zvyšného masla vmiešame horčicu, korenie, varené žĺtky, podusenú hlivu, dobre premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. Nátierku natrieme na chlieb, posypeme nadrobno posekanými bielkami a cibuľou.

• SO SALÁMOU
40 g masla, 1cibuľa, 150 g hlív, soľ, mleté čierne korenie, 70 g mäkkej salámy, 2 natvrdo uvarené vajcia, citrónová šťava, petržlenová vňať alebo pažítka.
Očistené huby umyjeme a pokrájame. Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, soľ, mleté čierne korenie a prikryté udusíme. Necháme vychladnúť a na mäsovom mlynčeku spolu so salámou a uvarenými vajciami zomelieme. Zomletú zmes dobre vymiešame, pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a natrieme na plátky sendviča. Ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pokrájanou pažítkou.

• S TRESČOU PEČEŇOU
1 konzerva tresčej pečene, 1 cibule, citrónová šťava, 200 g zavarených hlív v sladkokyslom náleve.
Krajíčky chleba natrieme tresčou pečeňou, posypeme nadrobno nakrájanou cibuľou, pokvapkáme citrónom a ochutíme zaváranými hubami.

26.07.2008 15:28:49 | Autor: cizina | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se