Nadívaná husa


Pro 6-8 porcí:
1 mladá husa o váze asi 3 kg
150 g libového bůčku, nasekaný
150 g střídky bílého chleba (veky)
3-4 lžíce mléka
1 husí (nebo drůbeží) játra navíc nasekáme
4 jarní cibulky nebo šalotky, nasekané
cibule, nasekaná
stroužek česneku, rozetřený
2 vejce
3-4 lžíce 100 ml bílého vína
600 g kaštanů
150 ml vína madeira
100 ml smetany
bylinky: petrželka a šalvěj, nasekané
sůl a pepř
čtvero koření
Na obložení:
8 spodních částí artyčoku, 10 malých cibulek, 200 g malých žampiónů,
30 g másla

Postup přípravy:

Husu vykucháme očistíme a stranou dáme játra a vyříznuté sádlo. Připravíme nádivku z bílého chleba namočeného v mléce a vymačkaného, z nasekaného bůčku a jater, šalotek, cibule, česneku, petrželky, šalvěje. Okořeníme, přidáme vejce rozšlehaná ve víně, osolíme a promícháme. Oloupeme kaštany, dáme je vařit na 20 minut do vína madeira, rozmačkáme na kaši a přimícháme do nádivky.
Husu směsí naplníme a zašijeme. Na pekáči rozpustíme sádlo z husy a opečeme ji na něm dozlatova ze všech stran. Pak ji pečeme zakrytou 2-3 hodiny, podle velikosti. Počítáme asi 30 minut na půl kilogramu. Před podáváním husu vyjmeme z pekáče, šťávu zbavíme přebytečného tuku a zahustíme smetanou. Husu položíme na mísu a ozdobíme spodky artyčoků, malými cibulkami a žampióny, které předtím podusíme na másle.

06.09.2008 09:33:38 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se