Hovězí jazyk v černé omáčce


Pro 6 porcí?

1 svazek kořenné polévkové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
koření na vývar: 5 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list
2 cibule
1-2 hovězí jazyky

Na jíšku:
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla

Na černou omáčku:
2 lžíce medu
3-4 hřebíčky
1/4 lžičky koření do perníku
50 g mandlí
50 g rozinek
100 ml suchého červeného vína
šťáva z jednoho citrónu
sůl a pepř

Příprava:

Jazyky odrhneme, odřízneme slinné žlázy, maso pečlivě omyjeme, vložíme
do vroucí vody a 5 minut povaříme. Pak je vyjmeme a necháme okapat. Vodu vylejeme, avšak chceme-li z jazyků stáhnout kůži, necháme je zcela vychladnout ve vývaru, odstraníme z nich veškerý tuk, úlomky kostí a chrupavky, kůži nařízneme a opatrně ji strhneme.
Očištěnou kořennou zeleninu a oloupanou cibuli zalijeme dvěma litry vroucí vody
a uvaříme nový vývar. Vložíme jazyky, osolíme, přidáme kuličky nového koření, pepře a bobkový list. Vše asi 3-4 hodiny vaříme nebo až jazyk změkne. Vývar scedíme. Mezitím z mouky a másla připravíme tmavou jíšku, zředíme ji dvěma sklenicemi vychladlého vývaru z jazyka, přidáme med,jemně roztlučené hřebíčky, pepř a perníkové koření.Vaříme 15 minut.
Mandle oloupeme a nadrobno nakrájíme, rozinky namočíme a pochvíli nechápe okapat. Spolu s mandlemi je vsypeme do omáčky, ještě vlijeme víno, dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Vše promícháme.
Jazyky zbavené kůže nakrájíme na šikmé plátky, vložíme do omáčky a chvíli povaříme. Aby vynikla mimořádnost tohoto pokrmu, jazyk dekorativně urovnáme na listy hlávkového salátu.

Příloha: knedlík

06.09.2008 10:19:08 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se