Hysané zelí do 0,7 l sklenic


krouhané zelí
sůl – 2 dkg na 1 kg zelí
kmín celý – 1 bal. je asi na 20 kg zelí
cibule - pokrájená na jemné nudličky-2-4 dkg na 1 kg zelí
kopr
křen – na kolečka
Kdo nechce křen a kopr, event. cibuli, nemusí.
Důležitá je sůl a její poměr k zelí.


Zelí v nádobě /vaničce/ smícháme se solí, kmínem a cibulí, necháme asi 1 hod. uležet a pustit vodu, občas promícháváme.
Do sklenice dáme kousek kopru, asi 2 kolečka křenu a postupně tlačíme uležené zelí, nejlépe v nějaké misce, ponevadž nám bude při tlačení a vytlačování vzduchu voda ze sklenice přetékat. Do 0,7 sklenice se vejde asi necelé 1 kg zelí. Tlačit nějakým plošným nástrojem, někomu vejde i ruka, a ne takovou silou, abychom zelí zbavili veškeré vody, bylo by suché. Poté řádně zavíčkovat, poctivě, jako při zavařování.
Postavit na nějaký tác, plech, protože do druhého dne začne přes víčka vytékat kvasící se voda. Tento proces trvá asi tak 4 dny, samozřejmě i se zápachem. Jakmile již voda nepřetéká, sklenice jsou vklidu, umyjeme je a uskladníme. Nezavařujeme, vydrží do dalšího zelí, a nemusíme je nijak ošetřovat, jen občas kontrolovat, zda se do nějaké sklenice nedostal vzduch a zelí netmavne, tmavé zelí již není k použití.

11.10.2008 09:49:52 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se