Mořské plody


Krevetové maso se špagetami
15 dkg krevetových tyčinek, cibule, sůl, strouhaný sýr, máslo a 20 dkg špaget.
Špagety uvaříme v osolené vodě. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené tyčinky nebo jiné krabí maso, osolíme a chvíli smažíme. Směs vmícháme do uvařených špaget a můžeme ještě opékat na mírném ohni. Špagety tak dostanou chuť cibulky a krabího masa. Podáváme se zeleninou nebo strouhaným sýrem, ale pozor výrazný sýr může potlačit chuť masa.

Krevetové prsty jako orient.směs
Kousek libového vepřového masa, krevetové prsty, 1 lžíce solamylu, zelená paprika, pórek, 1 vejce, 2 dl bílého vína, sůl, zázvor a sójová omáčka.
Libové vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky a promícháme se solamylem a syrovým vejcem. Mezitím nakrájíme krevetové prsty, smícháme s proužky papriky a pórku. Na oleji osmažíme vepřové, přidáme krevety a vše podusíme na 2 dl bílého vína. Přidáme špetku zázvoru, dochutíme sójovou omáčkou a krátce podusíme.

Krevetové (krabí) válečky
1 listové těsto, 1 až 1 ½ krabích tyčinek, máslo a bílek.
Balíček těsta vyválíme na středně silnou placku a rádýlkem nakrájíme asi 3 cm široké, dosti dlouhé proužky. Necháme rozmrazit 1 až 1 1/2 balíčku krabího masa, pak každý váleček podélně rozřízneme. Do každého proužku listového těsta zavineme půlku krabího válečku, vyrovnáme je na plech, potřeme rozpuštěným máslem nebo rozkvedlaným bílkem a pečeme při teplotě 220 °C do zlatova. Válečky podáváme se zeleninovým salátem.

Krevetový koktail
1/ 30 dkg krevet, 1 žloutek, 3 stroužky česneku, 1 dl olivového oleje, sůl, pepř, citrón a několik listů hlávkového salátu.
Krevety pokapeme citrónem a okořeníme pepřem. Necháme v lednici odležet. Mezitím připravíme majonézu. Česnek se solí a smícháme se žloutkem. Mícháme jedním směrem za stálého přidávání oleje po kapkách. Hotovou majonézu smícháme s krevetami a necháme chvíli odležet. Listy salátu nakrájíme na nudličky a touto“slámou“ vysteleme dna širokých sklenek. Přidáme krevety a ozdobíme citrónem. Podáváme s grilovanými plátky bílého chleba.

2/ 5 dkg krabího masa nebo mražených tyčinek, 2 dkg majonézy, 2 dkg kysané smetany, 2 dkg krémového sýru Lučina, sůl, citrónový pepř, citrón a hlávkový salát.
Jemně nakrájené krabí maso smícháme s majonézou, smetanou a sýrem, dochutíme solí, pepřem a šťávou z citrónu. Hlávkovým salátem vyložíme pohár, naplníme ho směsí a ozdobíme.

3/ 20 dkg mražených krevet, 3 kolečka ananasu nebo sterilované mandarinky, 10 dkg majonézy, 1 lžička worcesterové omáčky, 2 lžíce šlehané smetany, 2 lžíce kečupu, sůl, mletý pepř a šťáva z 1 citrónu a listy salátu. Je to výborné!

4/ 15 dkg tvrdého sýra, 10 dkg vyloupaných krevetek, 15 dkg jablek, 3 lžíce šlehačky, 3 lžíce jogurtu, sůl, pepř a pažitka.
Do mísy dáme jogurt, šlehačku, sůl, pepř a pažitku. Přidáme nakrájená jablka, krevety a sýr. Zamícháme a podáváme vychlazené s bílým pečivem.

Krevety - gambas al ajillo
Vyloupané krevety, olej, česnek, trošku bílého vína, sůl a chilli paprička.
Do kastrolku dáme olivový olej, plátky česneku, trošku vína, sůl a chilli papričku. Přisypeme vyloupané krevetky nebo mražený polotovar a vaříme asi 2 minuty. Podáváme horké s houskou nebo toastem.

Krevety po australsku
50 dkg krevet, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 žlutá a 1 zelená paprika, 5 žampiónů, 1/2 šálku nakrájeného celeru, 1/2 šálku nasekaných rajčat, lžíce koření „Dary moře“, 2 lžíce bílého vína a sůl.
Na pánvi opečeme krevety a hned přidáme cibulku. Promícháme a vsypeme drobně rozkrájené papriky, rajčata, žampióny a celer. Podusíme, přidáme koření, sůl, víno a ještě 10 minut podusíme. Podáváme s rýží a hlávkovým salátem. Můžeme vynechat žampióny a přidat 1/2 šálku nakrájeného ananasu.

Krevety po orientálsku
16 větších krevet, 8 stroužků česneku, menší kousek zázvoru, olej(máslo) a sůl.
Oloupaný česnek a zázvor (nebo použijemem jen pepř) pokrájíme na velice tenké plátky a opečeme dozlatova na pánvi. Přidáme syrové krevety, nakrájené na silnější kousky. Jakmile krevety zrůžoví ze všech stran, jsou hotové. Na mísu narovnáme vařenou rýži (může být vařená s kari kořením) a směs z krevet rozprostřeme na rýži. Můžeme ozdobit vhodnou zeleninou.

Krevety smažené v kokosu
Vyloupané krevety, citrón, vejce, mléko, 2 stroužky česneku, kokos, pepř, sůl, a pažitka.
Krevety osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a namočíme do vajec rozmíchaných s mlékem. Vše pak obalíme v kokosu, do kterého přidáme citrónovou šťávu, česnek, pažitku a pepř. Smažíme v oleji.

Krevety smažené v těstíčku
Vyloupané krevety a těstíčko (bez vejce): Voda, škrob, hladká mouka, prášek do pečiva, drcený kmín a sůl. Studená omáčka: Sójová omáčka, kečup a cibulka.
Krevety obalujeme v těstíčku a rychle smažíme na oleji. Podáváme se studenou omáčkou, do které krevety namáčíme.

Krevety s pivní omáčkou
20 dkg mražených krevet, 1/2 dl světlého piva, 1 lžíce másla, 2 lžíce smetany, 3 žloutky, petrželka, bílý pepř a sůl.
Do vodní lázně nejdříve vlijeme pivo, pak přidáme žloutky, sůl, pepř a smetanu a šleháme do zhoustnutí. Mezitím v pánvi na másle prohřejeme krevety, zalijeme již připravenou omáčkou a již dále nevaříme. Jako příloha se doporučuje bílé pečivo a zeleninová obloha.

Krevety (dary moře) v aspiku
25 dkg darů moře, sterilovaná zelenina, 4 dkg želatiny, 2 dl studeného vývaru (třeba z masoxu), 3 dl vody, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce worcesteru, sůl a petrželka.
Želatinu necháme nabobtnat ve studeném vývaru. Studenou vodu asi 3 dl osolíme, přidáme citrónovou šťávu, worcester a přivedeme k varu. Přidáme nabobtnalou želatinu a zvolna vaříme. Formu (nejlépe kameninovou) vypláchneme studenou vodou, naplníme masem, sterilovanou zeleninou a posypeme petrželkou. Přelijeme vychladlým, ale stále tekutým aspikem a necháme ztuhnout.

Krevety v zázvorové omáčce
10 menších vařených neloupaných krevet, 1 dl vína, 4 malé cibulky, čerstvý zázvor, sůl, bílý pepř, sójová omáčka a 1 lžíce oleje.
Velké krevety oloupeme, ponecháme pouze ocasní ploutve a odstraníme tmavé střívko. Do pánve dáme olej, přidáme nakrájenou cibulku a osmažíme. Přisypeme zázvor, osolíme, opepříme, dáme trošku sójové omáčky a víno. Nakonec vložíme očištěné krevety a velmi krátce povaříme. Podáváme s toastem.
Krevety vyloupané nebo celé

Vyloupané krevety, olej, sůl, 2 chilli papričky.
Mražené krevety necháme asi 1/4 hodiny vařit v osolené vodě. Pak vyjmeme a ještě na pánvi na oleji (5 minut) orestujeme. Do oleje přidáme trochu chilli. (Na 0,5 kg dáme 2 chilli papričky). Podáváme s přílohou (hranolky) nebo bez ní.

Krevety zlaté
Pro 4 osoby: asi 24 nevyloupaných krevet, 2 vejce, 3 lžíce solamylu, sůl, bílý pepř, sójová omáčka, rýžové víno - saké, česnek, citrónová šťáva a olej na smažení.
Volně rozmražené krevety zčásti zbavíme krunýře, necháme jenom ocásky a odstraníme tmavé střívko. Poté je vložíme do mísy a přidáme vejce, solamyl, sůl, bílý pepř, sójovou omáčku, pár kapek saké, 1 až 2 stroužky drceného česneku a trošku citrónové šťávy. Zamícháme a necháme v chladu 2 hodiny odležet. Pak krevety vkládáme do rozpáleného oleje a dozlatova usmažíme. Jednotlivé porce doplníme omáčkou.

Mořské plody se steaky
4 vepřové plátky, 10 dkg mořských plodů, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl bílého vína, 1 dl smetany ke šlehání, 2 dkg strouhaného sýra, sůl a muškátový oříšek.
Na másle osmahneme mořské plody, zasypeme hladkou moukou, podlijeme vínem a krátce podusíme. Přilijeme smetanu, vmícháme strouhaný eidam, dochutíme solí a muškátovým oříškem a chvilku povaříme. Na pánvi na rozpáleném oleji zprudka opečeme vepřové plátky. Na talíři přelijeme maso omáčkou s mořskými plody. Vhodnou přílohou je rýže nebo brambory.

Mušle smažené
30 konzervovaných mušlí, 3 vejce, 10 dkg tvrdého sýra, 1 dl mléka nebo smetany, 15 dkg polohrubé mouky, sůl, bílý pepř, sójová omáčka, hladká mouka a olej na smažení.
Mušle z konzervy necháme odkapat. Poté je osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Z mléka či smetany, vajec, polohrubé mouky, jemně nastrouhaného sýra, soli a sójové omáčky připravíme těstíčko, mušle do něj namáčíme a smažíme dozlatova.

Mušle v octě
40 dkg mušlí - z konzervy nebo mražených, 2 lžíce olivového oleje, bylinkový ocet, worcesterová omáčka, sůl, pažitka a sterilovaná zelenina.
Do mísy vlijeme olej, přidáme worcesterovou omáčku, sůl, pažitku. Dobře promícháme, přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a mušle. Zlehka promícháme a necháme několik hodin odležet.

Mušle vyloupané - mražené
40 dkg mušlí, cibule, 4 stroužky česneku, sterilované žampióny, pepř, sladká paprika, solamyl, sůl, olej a smetana.
Na oleji orestujeme cibuli a česnek. Pak přidáme mušle a sterilované žampióny i s lákem. Chvíli podusíme, opepříme, opaprikujeme a mírně osolíme. Až je měkké zahustíme lžičkou solamylu a zředíme vodou. Pak zjemníme 2 malými kelímečky smetany (do kávy). Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

Rizoto - Paella I
20 dkg rybího masa, 10 dkg krevet, 20 dkg vařeného kuřecího masa, bílý pepř, lžička chilli, lžička kari, 1 paprika, 3 rajčata, cibule, pórek, 1/2 l vývaru, 10 dkg sýra a 20 dkg rýže.
Větší cibuli a pórek nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Vložíme rybí maso a krevety, lžičku chilli a smažíme na mírném ohni. Pak přidáme rýži a osolíme. Okořeníme bílým pepřem, lžičkou kari, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Na kostičky pokrájíme rajčata, papriku a kuřecí maso. Promícháme s uvařenou rýžovou směsí, posypeme strouhaným sýrem a v předem vyhřáté troubě zprudka zapečeme. Podáváme s chlebem.

Salát krevetový
Balíček krevetích tyčinek, pórek, kompot z ananasu nebo mandarinek, citrón, pepř, majolka a šlehačka nešlehaná.
Tyčinky dáme na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Nakrájíme, smícháme s pórkem a kousky kompotovaného ovoce, opepříme a pokapeme citrónem. Vařené brambory nakrájíme na plátky, smícháme se směsí a několika lžícemi majolky a šlehačky nešlehané.
Místo brambor můžeme dát zeleninu-papriku, rajče.

Sépie malé na livornský způsob
1 kg malých sépií, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petržele, 3 dl bílého suchého vína, 2 papričky pálivé, pepř, sůl, olej a 1 malá konzerva protlaku.
Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji ji osmažíme, přidáme sépie a rajský protlak a restujeme asi 3 minuty. Podlijeme vínem, ochutíme česnekem, papričkami, solí, pepřem, petrželkou a dusíme doměkka asi 1,5 hodiny. Podáváme s rýží.

Špagety s krevetami
Mražené vyloupané krevety, cibule, vařené špagety, strouhaný sýr a sůl.
Krevety osmahneme na cibulce, přidáme vařené špagety, zamícháme posypeme strouhaným sýrem. Necháme zapéci v troubě.






18.03.2009 19:00:05 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se