Polévky


Polévka brokolicová
25 kg brokolice a 20 dkg brambor uvaříme ve vývaru z masa nebo kostky. Rozmixujeme. Okořeníme muškátovým květem a pepřem, popřípadě podravkou. Zahřejeme znovu k bodu varu, přidáme 2 dl mléka smíchaného se lžící škrobu, 4 dkg nakrájené šunky a lžíci másla. Přidáme petrželku.

Polévka cibulovka-Francie
Ve větším hrnci dusíme na lžíci másla velkou cibuli. V menším hrnku povaříme bobkový list, pepř, nové koření a masox. Vývar přecedíme na podušenou cibuli, dolijeme vodou a vmícháme do polévky 2 lžíce strouhanky a strouhané 2 tavené sýry.

Polévka čočková
Na dno 2 l hrnku nasypeme čočku, asi pokryté dno. Uvaříme v nesolené vodě. Přidáme hovězí bujón a tmavší jíšku, stroužek česneku a majoránku. Čočku nemusíme namáčet předem.

Polévka čočková švýcarská
20 dkg čočky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, párek, 2 dkg másla, 2 dkg mouky, sůl a pepř. S čočkou dáme vařit nakrájenou cibuli a česnek. Uvařenou polévku přecedíme, zapražíme světlou jíškou, osolíme a opepříme. Potom vložíme zpět čočku a oloupaný nakrájený párek.

Polévka dršťková falešná
50 dkg drůbežích žaludků, cibule, nové koření, polévkové koření, masox, sádlo, 2 lžíce hladké mouky, sladká paprika, kmín, česnek, majoránka a sůl.
Žaludky vaříme ve 2 litrech vody, osolíme a přidáme rozkrojenou cibuli, masox, nové koření, polévkové koření a vaříme doměkka. Pak postupujeme jako při pravé dršťkové polévce, tj. na sádle zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme žlutší jíšku, zamícháme do scezeného vývaru. Přidáme kmín, pepř, česnek, majoránku, polévkové koření a vaříme ještě 20 minut. Pak přidáme nakrájené žaludky a ještě asi 10 minut povaříme s přidáním sladké papriky rozetřené s trochou sádla.

Polévka fazolajda
0,5 l sladké smetany, 1/2 l vody, 2 dl šlehačky, 30 dkg mražených fazolek, 1 žloutek, 5 dkg strouhaného sýra, pažitka a sůl.
Do uvařených fazolek přilijeme smetanu, vejce rozkvedlané ve šlehačce a sýr.

Polévka fazolová
Bílé fazole den předem namočené uvaříme doměkka. Přidáme na kostičky nakrájené syrové brambory, 2 lžičky solčanky a 2 lžíce kečupu a vaříme, až brambory změknou. Nakonec polévku zahustíme šlehačkou, v níž rozkvedláme 2 lžíce mouky, a krátce povaříme.

Polévka hrachová s knedlíčky
Loupaný hrách rozvaříme a prolisujeme do hrnce s jíškou. Do tohoto základu zavařujeme knedlíčky. Připravíme je z kostiček housky, které osmažíme na slanině. Mezitím klepneme do hrnečku vejce, přidáme do něj hladkou mouku a majoránku jako na kapání. Do kapání přidáme osmažené rohlíky i se slaninou a pak zavaříme do vroucí polévky. Nakonec přidáme utřený česnek. K tomu dáme pečivo a máme večeři.

Polévka hrstková
1 hrst čočky, 1 hrst loupaného hrachu, 1 hrst ovesných vloček, 1 hrst ječných krupek (lámanka), 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, majoránka, sůl, sekaná petrželka a voda.
Čočku a loupaný hrách namočíme společně přes noc do vody. Vodu slijeme, luštěniny propláchneme, dáme do 2 l vody a vaříme doměkka. Pak přidáme krupky a vločky, které jsme krátce namočili do vody, prolisovaný česnek, majoránku a povaříme 15 minut. Nakonec zjemníme olejem a dochutíme solí a sekanou petrželovou natí.

Polévka jáhlová
Proprané a spařené jáhly dáme do hrnce s malým množstvím vody. Osolíme, ochutíme kmínem a vaříme, dokud jáhly nejsou měkké. Přilijeme mléko podle toho, kolik chceme mít polévky. Chvilku povaříme. Přidáme žloutek a nastrouhanou cibuli. Výborná polévka při chřipce.

Polévka krupková
Vaříme kosti se zeleninou a solí. Zvlášť uvaříme krupky s bramborami nakrájenými na kostičky a masox. Pak na to přidáme vývar, česnek, majoránku, pepř a osmaženou cibulku.

Polévka kulajda
20 dkg hub a 20 dkg brambor nakrájíme na kostičky, zalijeme 1 l vody, osolíme, okořeníme 1 lžičkou kmínu, 1 lžící kopru a uvaříme. Potom přidáme 200 ml smetany, v níž jsme rozšlehali 5 dkg hladké mouky a povaříme. Těsně před podáváním zjemníme octem a lžičkou másla. Do jiného hrnce s osolenou a okyselenou vodou rozklepneme 4 vejce, minutu povaříme a vyjmeme děrovanou naběračkou a rozdělíme do talířů a přelijeme vařící polévkou.

Polévka květáková a droždím
Uvaříme květák a osolíme ho. Květák vyndáme, dáme do vody máslo a vločky a vaříme ¼ hodiny. Rozmixujeme, přidáme 1 žloutek a nalijeme na rozsekaný květák. Přidáme 1/4 lžičky sušeného droždí. Přidáme 1 lžičku máslové jíšky. Stejně můžeme použít ze směsi zeleniny, místo květáku.

Polévka květáková s knedlíčky
Celý květák uvaříme. Půlku rozdrobíme a dáme do hrnce a zavaříme světlou jíškou. Z druhé poloviny uděláme knedlíčky : Do květáku přidáme vejce, hodně petrželky, muškát, pepř, strouhanku, uděláme knedlíčky a zavaříme do polévky. Do hotové polévky můžeme zavařit ještě 5 dkg šunkového salámu nebo uzeného.

Polévka prsní rychlá
Na oleji opražíme lžíci krupičky, zamícháme vejce, zalijeme vodou a povaříme. Na talíři sypeme strouhaným sýrem a pažitkou.

Polévka rajská
Ve 1/4 l vody povaříme koření : 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 lžíce mleté kořenové zeleniny, 1 cibuli. Současně si uděláme z másla a hladké mouky jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozšleháme. Pak přidáme 1 velkou rajskou šťávu, scedíme vývar z koření, vše zamícháme a přidáme asi 4 kostky cukru a sůl. Po přejití varem zaváříme do polévky malé nočky, které uděláme z 1 vejce, soli a polohrubé mouky. Polévku pak krátce povaříme. Nakonec přidáme šálek smetany nebo mléka a pažitku.

Polévka rybí nepravá
1 malá mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, kousek kapusty, 5 dkg oleje, 5 dkg krupice, zázvor, muškátový květ, 1 vejce, 1 houska, sůl a voda.
Kořenovou zeleninu a kapustu nakrájíme na nudličky, osmahneme na 2 lžících oleje a dáma vařit do 1,5 l vody. Přidáme cibuli a vše vaříme 20 minut. Krupici osmažíme na oleji dozlatova. Z polévky vyjmeme uvařenou cibuli a zavaříme osmaženou krupici. Přidáme na špetku nože zázvoru a květu a polévku vaříme ještě 15 minut. Pak zavaříme rozkvedlaná vejce, osolíme a dáme petrželku. Podáváme s osmaženou houskou nakrájenou na kostičky.

Polévka s brokolicí
25 dkg brokolice a 20 dkg brambor uvaříme ve vývaru z masa nebo kostky. Rozmixujeme, okořeníme muškátovým květem a pepřem, podravkou. Zahřejeme znovu k bodu varu, přidáme 2 dl mléka smíchaného se lžící škrobu, 4 dkg nakrájené šunky a lžící másla. Přidáme petrželku.

Polévka s koprem - mléčná
1/2 l mléka, 1/2 l vody, 3 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 4 vejce, 4 menší brambory, sůl, kmín, kousek bobkového listu, kopr nebo petrželka.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme list a vaříme asi 20 minut. Pak vlijeme mléko a když se vaří přidáme petrželku nebo kopr. Do polévky ještě přidáme natvrdo uvařená vejce a vařené brambory.

Polévka se sýrovými knedlíčky
Uvaříme květák. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji prochladlým vývarem z květáku, našleháme, osolíme a povaříme. Můžeme přidat 1/2 masoxu. Pak přidáme květák, okořeníme muškátovým květem a povaříme. Pak uděláme sýrové nočky: Utřeme máslo, 1 vejce a sůl. Přidáme strouhaný sýr, strouhanku, mouku a vykrajujeme nočky a zaváříme je do polévky.

Polévka sýrová
4 trojúhelníčky taveného sýra, 25 g másla, 5 dkg hladké mouky, 1/4 l mléka, 1 l vývaru z kostí, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 2 žloutky, 1 pórek a 1 menší jablko.
Sýr a máslo rozpustíme, smícháme s nastrouhaným jablkem, s moukou, přidáme mléko, vývar, okmínujeme, osolíme, našleháme a povaříme. V trošce vývaru rozšleháme žloutky, přidáme do vývaru a prohřejeme. Před podáváním přidáme na kolečka pokrájený pórek.

Polévka sýrová z tvrdého sýra
1 l hovězího vývaru, 10 dkg strouhaného sýra, 2 krajíčky chleba a 1 lžíce másla.
Chléb nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle. Potom chléb rozdělíme na talíře, hustě posypeme strouhaným sýrem a zalijeme horkým vývarem.

Polévka špenátová
30 dkg špenátu, 4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 150 ml smetany, 1 vejce, sůl, pepř a 1 l vývaru.
Krupicové nočky: 120 ml mléka, 2 dkg másla, 3 dkg krupice, 2 vejce, 2 lžičky nastrouhaného parmazánu a sůl.
Špenát spaříme vroucí vodou a jemně nasekáme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme špenát, zalejeme vývarem a osolíme, opepříme a zvolna povaříme 10 minut. Vlejeme rozšlehané vejce, krátce povaříme a zjemníme smetanou.
Nočky: Mléko svaříme s máslem a solí, vsypeme krupici a uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše vmícháme 1 vejce a 1 žloutek, pak sýr a sníh z 1 bílku. Lžičkou tvoříme nočky a uvaříme je zvlášť v osolené vodě. Hotové vkládáme do polévky.

Polévka šupitalka
20 dkg suchého tmavého chleba, 20 dkg kořenové zeleniny, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, 1 vejce a 1 lžíce sekané petrželky.
Chléb rozdrobíme do 1 l vody a necháme chvíli bobtnat. Pak přivedeme k varu a vaříme, až se chléb rozvaří. Očištěnou zeleninu nastrouháme, také česnek jemně nastrouháme. Rozvařený chléb rozšleháme metlou nebo rozmixujeme, přidáme ještě asi 1/4 l vody, přivedeme k varu a zavaříme zeleninu, kmín a sůl. Povaříme 5 minut na mírném ohni. Vejce rozšleháme v 1 dl vody a zavaříme do polévky spolu s petrželkou.

Polévka vločková
3 dkg vloček, 1 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 8 dkg zeleniny (karotka, celer, pórek, kapusta), bujónová kostka, 100ml mléka, sůl a petrželka.
Vločky propláchneme, necháme okapat a pak je v horkém oleji osmahneme s kari, přidáme nakrájenou zeleninu, bujón a zalijeme 1/2 l horké vody a vaříme. V mléce rozšleháme vejce a přilijeme do polévky, necháme přejít varem. Dosolíme a dáme petrželku.

Polévka z droždí
Na tuku zpěníme velkou cibuli a na ní za stálého míchání rozpustíme 10 dkg droždí. Pak zalijeme vývarem, osolíme okmínujeme a nakonec vmícháme dvě vejce, ochutíme majoránkou a česnekem.

Polévka z drůbků husích - kaldoun
Husí drůbky, 10 dkg kořenové zeleniny, 4 dkg másla, 5 dkg hladké mouky,15 dkg květáku, sůl, mletý muškátový květ, pažitka nebo zelená petrželka.
Drůbky s nakrájenou zeleninou uvaříme v osolené vodě. Pak procedíme, zahustíme světlou jíškou. Přidáme na kousky nakrájené drůbky, květák a znovu dobře povaříme. Před podáváním zavaříme houskové knedlíčky, ochutíme muškátovým květem a petrželkou.
Houskové knedlíčky: 3 dkg másla, 1 vejce, 10 dkg housky, 4 lžíce mléka, sůl, pažitka a strouhaná houska.

Polévka z nivy
3 dkg másla, 2 lžičky hladké mouky, 20 dkg nivy, ¼ l sladké smetany a 1 l vývaru z masoxu.
Ze másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme nastrouhanou nivu a zalijeme vývarem. Krátce povaříme, přilijeme smetanu, prohřejeme a odstavíme. Doplníme petrželkou a podáváme s osmaženou žemlí.

Polévka zelnice s houbami
2 a 1/2 litru vody, 4 - 5 větších brambor, 1 masox, 2 velké hrsti sušených míchaných hub, 2 bobkové listy, 3 ks nového koření, 5 ks pepře, sůl, kysané zelí, 2 větší cibule, olej, sladká paprika, sladká smetana ke šlehání a asi 3 lžíce polohrubé mouky.
Do hrnce nalijeme vodu, rozkrájíme oloupané brambory, přidáme masox, houby, sůl (ne moc, zelí bývá také solené, dosolíme nakonec), koření a 2/3 pokrájeného zelí i s nálevem. Přivedeme do varu a vaříme 15 minut.
Mezitím si na pánvi dozlatova osmahneme pokrájenou cibuli, nasypeme tak dvě lžičky sladké papriky a ihned vypneme (paprika by zhořkla při dalším smažení). Přidáme do polévky, zároveň přidáme i zbytek zelí, povaříme 5 minut. V hrnku si vidličkou rozmícháme polohrubou mouku (nedělá žmolky a do zelnice je chutnější) se smetanou a při bodu varu polévky vmícháváme smetanu do polévky. Musí stále vařit, jinak by se srazila. Povaříme 2 minuty a nakonec dochutíme solí.
.

18.03.2009 19:15:38 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se