Filé na mnoho způsobů


. Filé se sýrem
4 plátky mraženého rybího filé (600g), 2 dl mléka, 2 vejce, 50g hladké mouky, 100g strouhaného ementálu, sůl, olej na smažení.
Z mléka, vajec a strouhaného sýra připravíme těstíčko. Každý plátek filé osolíme, obalíme v hladké mouce a potom v sýrovém těstíčku, kterým rybu na pánvi ještě zakápneme. Smažíme na oleji.


Filé na česneku
800g rybího filé, 6 stroužků česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, mletý kmín, sůl.
Filé nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, potřeme utřeným česnekem a poprášíme moukou. Prudce osmahneme po obou stranách v rozpáleném oleji, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec zjemníme máslem. Podáváme s vařenými brambory a salátem.

Filé na mandlích
500g filé, 100g mandlí, 3 lžíce másla nebo oleje, šťávu z poloviny citrónu, celý citrón na zdobení, karí, sůl, pepř, 2 umleté hřebíčky, hladkou mouku na obalování.
Připravíme si směs z hladké mouky, soli, karí, pepře, hřebíčků. V této směsi obalíme jednotlivé porce filé a na 2 lžících másla je opečeme. Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme, nakrájíme na nudličky a opražíme na zbylé lžíci másla. Nakonec zakapeme citronem. Na talíři ozdobíme mandlemi, plátky citronu a přelijeme vypečenou šťávou.

Filé pro labužníky
4 porce mraženého rybího filé (600g), 30g cibule, půl lžičky cukru, 20g hladké mouky, lžíce sójové omáčky, lžíce sherry, 1 vejce, 100g lískových oříšků, 150g vařené šunky, sůl, 1,5 dl oleje.
Cibuli ustrouháme, smícháme se sójovou omáčkou, příp. malým množstvím soli, cukrem, moukou, sherry a vejcem. Porce filé obalíme v této směsi a pak ve strouhaných oříškách. Na každou položíme plátek šunky, přeložíme, jehlou sepneme a na oleji upečeme.

Filé podle Norské hospodyně
4 porce filé, (asi 600g), sůl, 1 cibule, malý bobkový list, malý hřebíček, 120g másla, 2 lžíce jemné hořčice, sůl, cukr, citrónová šťáva.
Do mírně osolené vody dáme oloupanou rozpůlenou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, bobkový list a povaříme asi 10 minut. Do této várky vložíme částečně rozmrazené filé rozdělené na porce a na mírném ohni zvolna vaříme. Uvařené filé vyjmeme děravou lopatkou na horké talíře a přelijeme horkou omáčkou. Omáčku připravíme takto : máslo rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, přidáme hořčici a zvolna za stálého míchání přivedeme téměř do varu. Během zahřívání máslo podle chuti přisolíme a přisladíme. Do hotové omáčky přidáme po kapkách citrónovou šťávu v množství podle chuti. Omáčka má mít pikantní chuť. Jako přílohu podáváme opékané brambory, salát a osminku citrónu na dochucení.

Filé po Balkánsku
600g rybího filé, 4 syrové kapie, 4 rajčata, 2 cibule, 6 stroužků česneku, mletá červená paprika, sůl, olej.
Filé nakrájíme na 4 plátky, papriky zbavíme jádřinců a stopek a spolu s rajčaty omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme olejem a vyložíme částí cibule, na kterou klademe osolené a opaprikované porce filé. Obložíme proužky ze dvou paprikových lusků a čtvrtkami rajčat, zasypeme zbylou cibulí, česnekem a mírně podlijeme vodou. Pokapeme ještě olejem a dáme upéci dozlatova v rozehřáté troubě. Na talíři obložíme proužky zbylé papriky. Podáváme s brambory nebo čerstvým chlebem.

Filé po Aténsku
200g mraženého filé, citrónová šťáva, worcestrová omáčka, sůl. pepř, hladká mouka, 2 vejce, kečup, paprika mletá, strouhanka, tvrdý sýr, tuk na smažení.
Filé nakrájíme na silnější nudličky, vložíme do porcelánové misky, zakápneme citrónovou šťávou a lžičkou worcestrové omáčky. Necháme asi půl hodiny odležet, pak osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Připravíme si těstíčko ze 2 vajec, 2 lžiček kečupu a špetku papriky, Nudličky namočíme do tohoto těstíčka a ještě je obalíme ve strouhance smíchané se strouhaným tvrdým sýrem. Prudce smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky a hlávkovým salátem.

Filé po Arabsku
600g filé, sůl, 3 stroužky česneku, mletá sladká i pálivá paprika, 40g oleje, citrónová šťáva.
Částečně rozmrazené filé rozdělíme na plátky, osolíme a potřeme česnekem utřeným s oběma paprikami (pálivé jen maličko) a dáme na pekáček s olejem. Pečeme pozvolna asi 20 minut. Podle potřeby podlijeme a přeléváme vypečenou šťávou. Krátce před dopečením zakapeme filé citrónovou šťávou. Podáváme s vařenými brambory a salátem.

Filé Saratosa
Pro 4 osoby - 680g rybího filé, 120 ml citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 1 nadrobno nasekaná cibule, 1/2 lžičky nasekaného kopru, sůl a pepř.
Smícháme citrónovou šťávu, 1 lžíci oleje, cibuli, kopr, sůl a pepř. Necháme 15 minut odležet. Na pánvi rozpálíme zbylý olej, přidáme rybí kousky, které dobře potřeme připravenou šťávou. Opékáme po obou stranách tak dlouho, až je ryba hotová, během pečení potíráme citrónovou šťávou. Rybí filé můžeme téžgrilovat. Příloha: vařené brambory.

File de pescado al ajillo
600g filé, 20g másla, utřený strouček česneku, pepř, sůl, olej, citrónové řezy, zelenina na zdobení.
Filé osolíme, potřeme česnekem po obou stranách a opečeme na oleji. Na talíři pokapeme máslem a podáváme se zeleninovou oblohou, citrónem a bramborovými hranolky.

Filé ze pstruha po Mělnicku
Pstruha vykostíme, stáhneme kůži tak, aby nám zůstala čistá filátka, která osolíme, která osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, zalijeme bílím vínem, a necháme 6-8 minut odležet. Filátka vyjmeme, základ zahustíme moučným máslem a přidáme smetanu, dobře povaříme, dochutíme a jemně přecedíme na uvařená filátka. Podáváme s noky nebo s různě upravenou rýží (žampiónová, šunková...).

Nezapomenutelné filé
500g rybího filé, 100g Olomouckých tvarůžků, strouhanka, 1 vejce, hladká mouka, sůl, pepř, česnek.
Tvarůžky nastrouháme a promícháme se strouhankou (pokud se nám vytvoří chuchvalce, promneme je v dlaních - asi jako když se dělá drobenka na koláce). Filé nakrájíme na plátky, každý zlehka pomázneme utřeným česnekem, osolíme a opepříme, obalíme v mouce, vejci a směsi strouhanky s tvarůžky. Smažíme v rozpáleném oleji.

Grilované rybí filé
porce rybího filé, malá sklenka bílého přírodního vína, sojová omáčka, sůl, zelenina podle chutí a možností.
Filé rozkrájíme na menší kousky, dáme do misky, zakapeme vínem a osolíme. Necháme 30 minut rozležet. Než se filé rozleží, připravíme obvyklým způsobem rýži, a připravíme na talíře bohatou zeleninovou oblohu. Odleželé kousky filé potřeme sojovou omáčkou a po obou stranách 3 minuty grilujeme a podáváme na připravené talíře s rýží.

Nákyp z filé
600g mraženého rybího filé, 50g másla, 50g hladké mouky, 5 dl smetany, půl lžičky pepře, sůl, 2 vejce, 5 žloutků, 30g krupice, 2 lžíce kečupu, lžíce citrónové šťávy, olej na smažení.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Rozmícháme ji ve studené smetaně, přivedeme do varu, opepříme, osolíme, odstavíme z ohně a zjemníme dvěma žloutky. Filé umeleme, promícháme s polovinou omáčky, přidáme celá vejce i zbývající žloutky, krupici, osolíme, masu přendáme do olejem vymaštěné chlebíčkové formy, zabalíme do alobalu a zvolna asi 60 minut zapékáme. Hotový nákyp vyklopíme, polijeme zbylou omáčkou a zakapeme kečupem i citrónovou šťávou.

Zbojnická pochoutka
600g rybího filé, 200g slaniny, 2 cibule, sůl, pepř, alobal.
Slaninu nakrájíme na proužky a mírně rozškvaříme, cibuli najemno rozsekáme a filé rozkrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Každý plátek z obou stran osolíme, opepříme a položíme na přiměřeně velký čtverec alobalu (aby jej bylo možno zabalit jako obálku) potřený špekovou kůží. Na každou porci filé navršíme rozškvařenou slaninu a syrovou cibuli, ještě případně opepříme a zabalíme pevně do alobalu. Dáme na 15 minut zapéci do rozpálené trouby a podáváme s chlebem.
í

27.03.2009 13:44:50 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se