Kapr


Kapr se žampióny v alobalu
1 kg kapra, sůl, olej, mletý pepř, 100g cibule, 250g žampiónů, citrón.
Kapra naporcujeme, osolime, potřeme olejem, opepříme a necháme alespoň 20 minut odležet. Cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Přidáme plátky žampiónu a osmažíme. Porce kapra položíme na omaštěný alobal, pokryjeme houbami, pokapeme citrónem, popř. olejem. Pečlivě zabalíme a pečeme 20 minut.

Kapr po nonohradsku
500g kapra, 40g hrubé mouky, 20g česneku, paprika, sůl, 60g stolního oleje.
Porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí. Obalíme moukou smíchanou s paprikou a pečeme na rozpáleném oleji.

Kapr smažený po čínsku
6 porcí kapra, 2 vejce, hladká mouka, škrob, sůl, 1 dl sójové omáčky, olej na smažení, 1 pórek, cukr, citrónová šťáva, 6 feferonek, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, vegeta.
Z poloviny sójové omáčky, vajec, studené vody, hladké mouky a škrobu si připravíme hustší těstíčko, ve kterém porce osoleného, staženého a vykostěného kapra máčíme a v horkém oleji usmažíme. necháme okapat. Na malém množství oleje osmahneme pórek nakrájený na plátky, přidáme cukr, citrónovou šťávu, vegetu, víno, sekané feferonky a zbytek sójové omáčky. Prohřejeme a dochutíme. Připravenou směsí přeléváme usmažené porce kapra. Zdobíme petrželkou a plátkem citrónu.

Kapr po záblačsku
6 porcí kapra, olej, 5 lžic sójové omáčky, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, 100g šunky, 100g žampiónů, 50g bambusových výhonků nebo 1 oloupaná kedlubna, sůl, cukr, citrón, petrželka.
Očištěné a oprané porce kapra s kůží nařízneme několika jemnými řezy. Obalíme ve škrobu a dáme na 30 minut marinovat do sójové omáčky. Okapané porce na oleji opečeme, olej zčásti slijeme, podlijeme vývarem, sójovou omáčkou a vínem, přidáme plátky česneku, nudličky šunky, plátky bambusu a žampiónů. Přidáme špetku z zvoru,glutasolu a soli. Pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme přelité výpekem s žampióny a zeleninou, zdobené plátkem citrónu a petrželkou.

Kapr pečený se sýrem
600g kapra, 40g slaniny, 40g másla, 100g tvrdého sýra, paprika, zelená petrželka.
Na pánev poklademe postupně plátky slaniny, osolené porce kapra, plátky másla a pečeme v troubě asi 15 minut. Posypeme strouhaným sýrem, necháme zapéct. Posypeme paprikou a sekanou petrželkou.

Kapr pečený s křenovou šlehačkou
4 menší půlky kapra, citrónová šťáva, olej, 4 lžíce šlehačky, sůl, cukr, 3 lžíce strouhaného křenu.
Kapra osolíme, pokapeme citrónem a olejem a opečeme na roštu. Do ušlehané smetany zamícháme sůl, cukr a křen. Kapra podáváme s opečenými brambory a upravenou šlehačkou.

Nadívaný kapr
1,5 kg kapr, sůl, 100g másla, 1 citrón Nádivka: 3 vejce, 200g uzeného masa, 50g slaniny, 50g sýra, sůl, pepř.
Umeleme vejce uvařené natvrdo, vařené uzené, slaninu, sýr, osolíme a opepříme. Vykuchaného kapra naplníme, osolíme, položíme na pruh alobalu, polejeme máslem a pečeme. Kapra pokapeme citrónem a krájíme na porce.

Zelenkův kapr
8 větších nebo 12 menších porcí kapra, 3 zelené papriky, půl kila rajčat, 2 větší cibule, 1 citrón, 0,25kg hladké mouky, půl pytlíčku sladké papriky, 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, špetka tymiánu, sůl, 8 stroužků česneku, olej.
Porce kapra osolíme, a obalíme v hladké mouce s paprikou. Na pánvi rozpálíme olej, naklademe obalené porce kapra a z obou stran zprudka krátce opečeme a přendáme do zapékací mísy. Na pánev do oleje vsypeme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme nové koření, bobkový list a tymián, česnek, nakrájené papriky a necháme podusit. Až paprika změkne přidáme na pánev na kolečka nakrájená rajčata a ještě chvilku podusíme. Podušenou zeleninovou směs nasypeme na porce kapra v zapékací míse a navrch poklademe plátky citrónu a vše dáme prohřát (zapéct) do trouby. Podáváme s vařenými brambory, popřípadě jen s chlebem. K pití je doporučeno bílé víno.

Zamagurský kapr
750g brambor, sůl, česnek, olej, 1 cibule, 3 papriky, 5 dl smetany, kapr.
Brambory uvaříme. Kapra rozdělíme na porce, osolíme, potřeme česnekem a osmahneme na obou stranách na oleji. Brambory nakrájíme na plátky a opečeme je společně s cibulí a paprikou na oleji. Do vymaštěné zapékací mísy naskládáme porce kapra, zakryjeme brambory, zalijeme smetanou a zapečeme.

Královský kapr
4 porce kapra, 80g tvrdého sýra, 4 větší plátky šunky, 1 kyselá okurka, 80g másla, sůl, máslo na potření.
Alobal potřeme máslem. Na plátky šunky položíme rybí řízky zbavené kůže a hřbetních kostí. Osolíme je, posypeme strouhaným sýrem, přiložíme čtvrtky podél rozkrojené kyselé okurky, každou porci dobře zabalíme a pečeme 30 minut při 180OC.

Labský kapr
1 kg kapřích očištěných porcí, 1 citrón, 1,5 dl červeného vína, 1 lžíce rozsekaných jader vlašských ořechů, 1 větší mrkev, půl celeru, 1 menší petrželový kořen, 1 lžíce rozsekané petrželové nati, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného obyčejného perníku.
Porce ryby zprudka opečeme na oleji a podlijeme vínem. Dusíme je za občasného podlévání rozpuštěným máslem. Osolíme, opepříme, posypeme perníkem, ořechy a smícháme s nakrájenou kořenovou zeleninou, předem podušenou na kousku másla a podlitou trochou vody. Když jsou porce měkké, pokapeme je ještě citrónovou šťávou a na talíři posypeme rozsekanou petrželkou. Podáváme s brambory.

Liptovský kapr na kari
8 menších plátků kapra, 1 bílek, 1 lžička soli, 1 a půl lžičky solamylu na obalen í, 3 lžíce tuku, půl šálku hovězího vývaru, 1 cibule, sůl, 1 lžička kari koření, 1 lžička solamylu, 1 lžička vody, 100g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 lžička oleje, 1 lžička bílého vína.
Plátky nakrájeného kapra zbavíme větších kostí, obalíme ve směsi bílku, soli a solamylu a opečeme v horkém tuku. Tuk slijeme, přidáme vývar, cibuli nakrájenou na drobno, sůl, kari a víno, zamícháme a krátce povaříme. Potom teplotu zmírníme, zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě, promísíme, přidáme okapaný hrášek a společně podusíme asi 1 minutu. Nakonec pokapeme olejem. Podáváme s rýží.



27.03.2009 13:53:33 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se