Více bábovek v jednom


Italská bábovka

2 hrnky polohrubé mouky,
250 g másla nebo rostlinného tuku (Hera, Lukana),
1 hrnrk cukru krupice,
3 PL rumu,
4 vejce,
1 ČL skořice,
1 balíček bonbonů Milánská směs,
1 prášek do pečiva,
špetka soli,
Poleva:
100 g čokolády na vaření,
100 g ztužený 100 % tuk
Na ozdobu:
20g čokoládových pecek nebo jiných čokoládových ozdob
Příprava:
Máslo utřeme s cukrem a rumem. Postupně zašleháváme vejce a třeme do zhoustnutí. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a solí. Nakonec přidáme Milánskou směs. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 1 hodinu. Po vychladnutí bábovku polijeme čokoládovou polevou, zdobíme čokoládovými peckami a čerstvým ovocem.

Jablečná bábovka
250 g cukru
300 g nastrouhaných jablek
300 g polohr. mouky
80 g tuku / máslo, hera /
1 prášek do pečiva
3 vejce
1 vanilkový cukr
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
Utřeme tuk do pěny s cukrem, přidáme celá vejce, vanilkový cukr, nastrouhaná jablka a mouku s práškem do pečiva, lehce dobře promícháme a dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy.Zvolna pečeme asi 1 hodinu.
Tip: doporučuji přidat do těsta hrubě nasekané ořechy a rozinky namočené v rumu.
Tuto bábovku peču dlouho, vydrží dlouho vláčná.

Jablečná bábovka s kakaovým pudinkem
400 g nastrouhaných jablek
300 g polohrubé mouky
200 g cukru
2 vejce
1,5 dcl oleje
1 prášek do pečiva
kakaový pudink-prášek,
mléko podle potřeby aby vzniklo středně husté těsto,
možno rozinky nebo ořechy.
Příprava:
Všechno smícháme a pečeme ve vymazané a moukou vysypané bábovkové formě asi 45 minut při teplotě kolem 200 stupňů.Bábovka díky kakaovému pudinku chutná trochu perníkově.

Jablkovo - skořicová vláčná bábovka.
2 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce pomleté skořice
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1/2 lžičky jedlé sody
230g másla
1 1/2 napěchovaného hrnku světle hnědým cukrem
4 velká vejce
6 Granny Smith (zelených) jablek, oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky
Poleva:
1 hrnek mletého cukru + 1-2 lžíce horké vody ochucené citronem umíchat dohusta ale tekuta
Příprava:
Předehřát troubu na 180°C.
V míse smíchat metlou mouku, skořici, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu.
V jiné míse smíchat máslo, hnědý cukr a vejce. Vše našlehat do hladka. Postupně přidávat suché ingredience a zamíchat je dovnitř. Pozor nepřemíchat. Pomocí stěrky vmíchat dovnitř jablka.
Směsí naplnit 3l velkou bábovku s nelepivým povrchem. Uhladit povrch a dát péct asi 50-60min., nebo až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Nechat zchladnout ve formě asi 15min. a potom bábovku vyklopit na mřížku a nechat ji úplně vystydnout.
Umíchat polevu hustou natolik, aby se dala lít. Položit mřížku s bábovkou nad plech s okrajem vyložený papírem a polít bábovku tak, aby její části byly bez polevy.

Jablkovo - ořechová vláčná bábovka.
Bábovka:
3 vejce,
1 1/2 hrnku rostlinného oleje,
2 hrnky krupicového cukru,
2 1/2 hrnku polohrubé mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku,
2 lžičky mleté skořice,
špetka tlučeného hřebíčku,
3 středně velká jablka, oloupaná a bez jadřinců, pokrájená na kostky,
1 hrnek na hrubo posekaných vlašských ořechů,
Poleva:
4 lžíce másla (60 g),
100 g hnědého cukru,
6 lžic mléka,
Příprava:
Formu na bábovku vymastit a vysypat moukou. Předehřát troubu na 180°C.
o krémova utřít olej, vejce a cukr. Postupně po troškách přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a dobře ji dovnitř zamíchat (těsto bude husté). Lehce vmíchat jablka a ořechy a vše vložit do připravené formy. Péct tak 30 minut. Po upečení bábovku vyklopit a dlouhou špejlí ji propíchat.
Připravit polevu:
V kastrolku smíchat všechny ingredience. Nechat je přijít do varu a za stálého míchání vařit 3 minuty. Odstavit a pomocí lžíce polít bábovku tak, že stéká dolů po stranách. Nahoře se může posypat trochou posekaných ořechů. Bábovku nechat odpočinout alespoň 24 hodin před krájením.

TIP: Bábovka se může jenom pocukrovat

Jarní tvarohová bábovka (beránek)
250g pol. mouky
250g cukru
250g tuku (másla, hery)
250g tvarohu
3 vejce
1 prášek do pečiva
čokoládová poleva
oříšky, rozinky, citronová kůra...
Příprava:
vše smíchat,
nejlépe sníh z bílků nakonec, ale lze i vše najednou,
nalít do formy na bábovku nebo beránka
upéct zhruba při 180 stupních
po vychladnutí polít čokoládovou polevou

Jogurtová bábovka s malinami
250 g mražených malin,
3 plátky červené želatiny,
šťáva z 1 citronu,
1 lžíce malinového základu,
40 g cukru,
1 vanilkový lusk,
6 plátků bílé želatiny,
500 g bílého jogurtu (3,5 % tuku),
30 g mletých mandlí,
několik čerstvých malin na ozdobu
Příprava:
1. Maliny rozmrazíme. Plátky červené želatiny namočíme do studené vody. Maliny s malinovým základem a 20 g cukru prolisujeme. Želatinu rozpustíme a přimícháme do malinové šťávy. Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dřeň.
2. Namočíme bílou želatinu. Smícháme jogurt, mandle, vanilkovou dřeň a zbylý cukr. Želatinu rozpustíme a přidáme do dortové směsi. Bílý i červený krém necháme chvíli táhnout. Bábovkovou formu vypláchneme studenou vodou.
3. Střídavě vršíme bílý a červený krém, 3 hod. chladíme, vyklopíme. Bábovku ozdobíme malinami.

Kávovo-šlehačková bábovka
4 celá vejce
170 g cukru krupice
270 g polohrubé mouky
1 šlehačka ( 250 ml )
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
šťáva z 1 malého citrónu
3 - 4 kávové lžičky rozpustné kávy ( Nescafé Espresso )
mandle ( nemusí být )
Příprava:
Do mísy dáme 4 celá vejce, vanilkový cukr, cukr krupici a šlehačem
( metlama ) šleháme. Šlehačku ohřejeme a rozpustíme v ní kávu. K našlehanému těstu přidáme mouku a prášek do pečiva a postupně přiléváme šlehačku s kávou. Zamícháme a přidáme šťávu z citrónu. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme moukou. Těsto do ní nalejeme a dáme péci při cca 170°C asi 45 minut.

Kefírová zdravá, ale moc dobrá bábovka.
2 vejce
0.2l moučkového cukru
0.2l oleje
0.5l kefíru, nebo kyšky
400g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
trocha hrozinek, ořechů a kandovaného ovoce
Příprava:
Vejce s cukrem našleháme do pěny a za stálého šlehání přidáme olej. Potom střídavě přimícháme mouku s práškem do pečiva a s kefírem. Nakonec přidáme posekané hrozinky, ořechy a kandované ovoce.
Těsto nalijeme do větší vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou, piškotovými drobečky atd.) vysypané bábovkové formy a pomalu pečeme v předem vyhřáté mírné troubě.
Upečenou a vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Koňaková bábovka
5 vajec
200g cukru krupice
vanilkový cukr
250 ml vaječného koňaku
250 ml oleje
300g polohrubé mouky
prášek do pečiva
2 – 3 lžíce kakaa
tuk a hrubá mouka na formu
Příprava:
Nejprve oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný koňak, olej a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Do vymazané formy nalijeme polovinu světlého těsta, druhou obarvíme kakaem a dáme na světlé těsto. Nakonec ještě protáhneme lžící dokola pro hezčí vzhled na řezu. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Před podáváním nechte vychladit v ledničce.

Light jablečná bábovka (pro Panny)
3 vejce,
100 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr,
1 PL oleje,
1 dl horké vody,
200 g nahrubo nastrouhaných jablek,
150 g polohrubé mouky,
1 KL prášku do pečiva,
tuk na vymazání,
strouhaný kokos na vysypání bábovkové formy;
Příprava:
Žloutky našleháme s moučkovým cukrem, olejem a horkou vodou do pěny. Ušleháme pevný sníh s vanilkovým cukrem. Do pěny vmícháme nastrouhaná jablka, prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehčíme sněhem. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a zvolna upečeme v mírně vyhřáté troubě.

MAKOVÁ BÁBOVKA
1hrnek / 1/4 litru / umletého máku,
1 a 1/2 hrnku polohr. mouky,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek vlažného mléka,
1 hrnek cukru krupice,
2 celá vejce,
1 vanilk. cukr,
1 prášek do pečiva
Příprava:
Všechny přísady se smíchají dohromady, těsto vylejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

Maková bábovka
500 g polohrubé mouky,
větší špetka soli,
citronová kůra z poloviny citronu,
100 g cukru,
1 vanilkový cukr,
kostka droždí (42 g),
1/4 l mléka,
1 vejce,
120 g másla
Náplň:
180 g máku,
1/4 l mléka,
120 g cukru,
1 lžíce medu,
1/2 lžičky skořice,
1 žebro čokolády,
citronová kůra,
1 lžička másla
Příprava:
Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Na teple necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a vejce smícháme, vlijeme vzešlý kvásek, promícháme, přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme husté hladké těsto, které se nelepí na vařečku.
Přikryjeme ho utěrkou a na teple necháme vykynout. Mezitím si svaříme mletý mák s mlékem, přidáme ostatní přísady a necháme ochladit. Vykynute těsto zformujeme na plát, pokryjeme hustou náplní, svineme, vložíme do vymaštěné formy, ještě chvíli necháme kynout a pak upečeme. Ze stejného těsta můžeme připravit i makový závin nebo makové buchty.

Makovo-hrušková bábovka
4 vejce,
150 g kompotových hrušek,
1 vanilkový cukr,
200 g moučkového cukru,
100 ml mléka,
150 ml oleje,
200 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
50 g celého máku,
50 g kandovaného ovoce, nejlépe červené barvy,
tuk a hrubá mouka na bábovkovou formu,
moučkový cukr na posypání hotové bábovky,
Příprava:
Nejdřív oddělíme žloutky od bílků a kompotované hrušky necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Žloutky vyšleháme s vanilkovým a polovinou moučkového cukru do pěny. Pak přidáme mléko, olej a promícháme. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh a obě hmoty spojíme. Po smíchání vmícháme celý mák, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, nakrájené hrušky a kandované ovoce.
Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Hotové těsto naplníme do formy a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 50 minut.Upečenou bábovku necháme ve formě krátce zchladnout a pak ji opatrně vyklopíme- můžeme dát na horní část mokrou, studenou utěrku a tím napomůžeme vyklopení a bábovka tak povolí. Vychladlou bábovku posypeme moučkovým cukrem a můžeme ještě navrch ozdobit kandovaným ovocem pro oko.

Medová bábovka od Lídy"
2 hrnky polohrubé mouky o obsahu 0,3 l,
1 hrnek hladké mouky,
1 1/2 hrnku cukru,
1 hrnek hrubě nastrouhaných jablek,
1/2 hrnku oleje,
1/2 hrnku vody,
podle potřeby přidat vlahé mléko,
2 vejce,
3 PL medu,
2 PL kakaa,
1 sáček prášku do perníku,
1 PL kandovaného ovoce,
1/2 KL skořice.
Příprava:
Do mísy dáme mouku, promícháme s cukrem, přidáme kakao, prášek do perníku, kandované ovoce a skořici.
Olej s vodou a vajíčky rozkvedláme, přidáme med a necháme rozpustit.
Vlijeme do mísy a řádně proděláme. Úplně nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme v předem vyhřáté troubě. Zpočátku 15 min na 170 °C, pak teplotu zmírníme a dopékáme po dobu asi 35 min. Záleží na typu trouby.

Mrkvová bábovka
hrnky cukru,
4 vejce (žloutky utřeme s cukrem, z bílků ušlehaný sníh přidáme až naposled),
2 hrnky hladké mouky,
3 ½ - 4 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (asi 450 g),
1 plný hrnek oleje,
1 CL sody Bicarbon nebo prášku do pečiva,
1 CL drceného hřebíčku,
1 CL drcený muškátový květ,
troška soli,
1 hrnek nahrubo posekaných ořechů
Příprava:
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme postupně všechny ingredience, (mimo sněhu z bílků, který přidáme naposled) dobře vymícháme a nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků. (Pokud jsou vajíčka malé, klidně můžeme dát 5).
Formu dobře vymažeme a taky dobře vysypeme.
Naplněnou bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 70 minut při 150 stupních C.
Samozřejmě, že záleží v jaké formě bábovku pečete, proto je nutné ji poprvé hlídat a vyzkoušet špejlí, zda je hotová.
Já bábovku pekla v těžké titanové formě, tak je možné, že bábovka pečená v tenké teflonce bude upečená dříve.

Nadýchaná mramorová bábovka s jemnou nugátovou polevou
těsto:
350 g másla,
300 g cukru,
2 balíčky vanilk. cukru,
špetka soli,
6 vajec,
4 cl rumu,
500 g polohr. mouky,
1 kypřící prášek,
175 ml mléka,
30 g kakaa
ozdoba
200 g ořechového nugátu,
30 g sekaných pistácií
mimoto:
bábovková forma tuk na vymazání

Příprava:
Těsto:
1. Máslo, cukr, vanilk. cukr a sůl ušleháme do pěny. Postupně přidáme vejce a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
2. Přidáme rum, mouku s kypřícím práškem, mléko a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku.
Dokončení:
1. Troubu předehřejeme na 175 ° C. Vymastíme formu, naplníme 2/3 těsta a povrch uhladíme. Do zbývajícího těsta zamícháme kakao a navršíme na světlé těsto. Pomocí vidličky obě těsta lehce promícháme. Pečeme 55 - 60 minut.
2. Po vyjmutí z trouby necháme bábovku krátce ve formě vydusit. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout
Ozdoba:
Nugát nakrájíme na kousky a v nerezové misce v horké vodní lázni zvolna rozpustíme. Naléváme v tenkých pramíncích na bábovku. Než poleva ztuhne, posypeme bábovku sekanými pistáciemi.

Ovocná celozrnná bábovka
170 ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 30 g droždí, 2 lžíce hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné mouky, 100 ml oleje, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 2 tlučené hřebíčky (nemusí být), 150 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 150 g pokrájeného sušeného ovoce (předem namočeného - fíky, meruňky, švestky), 100 g rozinek, tuk na formu
Příprava:
Z mléka, cukru, hladké mouky a droždí uděláme kvásek. Ostatní přísady dáme do mísy, promícháme a zaděláme vzešlým kváskem těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Dobře se zpracovává v robotu. Bábovkovou formu silně vymažeme tukem, do formy urovnáme těsto, ve formě necháme nakynout asi 40 minut. Potom upečeme ve vyhřáté troubě nejprve asi na 200 °C a po zapečení snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme. Celková doba pečení je cca 50 minut. Po upečení necháme chvíli prochladnout ve formě, vyklopíme a velmi bohatě posypeme cukrem. Nejlepší je bábovka asi 2 dny rozležená.

Perníková bábovka
2 hrnky hladké mouky,
1 hrnek cukru krupice,
1/2 hrnku oleje,
1 a půl hrnku mléka,
2 vejce,
2 lžíce kakaa,
1 prášek do perníku,
čokoládová poleva
citronová poleva
Příprava:
Vejce, cukr a olej umícháme do pěny.
Postupně přidáme ostatní suroviny.
Směs pořádně promícháme a nalejeme do vymazané a kokosem
vysypané formy.
Pečeme asi 45 minut.
Doporučená příloha:
Po vychladnutí polejeme čokoládovou a citronovou polevou.

Plněná ananasová bábovka (pro Blížence)
120 g polohrubé mouky,
100 g škrobové moučky,
125 g másla nebo rostlinného tuku,
150 g moučkového cukru,
4 vejce,
1 PL citrónové šťávy,
1 ČL prášku do pečiva,
5 PL nadrobno pokrájeného ananasu,
trochu hrubé mouky,
ananas na ozdobení;
Ananasový krém:
250 ml mléka,
1 pudink s ananasovou nebo vanilkovou příchutí,
125 g másla nebo rostlinného tuku,
80 g moučkového cukru,
1 vanilinový cukr,
3 PL drobně pokrájeného ananasu;
Kakaová poleva:
150 g moučkového cukru,
2 PL kakaa,
2 PL horké vody,
1 PL rozehřátého másla
Příprava:
Změklý tuk, cukr, celá vejce a citrónovou šťávu našleháme do pěny (nejlépe v elektrickém šlehači). Vmícháme škrobovou moučku, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a na malé kostičky pokrájený ananas poprášený moukou. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Upečenou a vychladlou bábovku podélně rozřízneme, potřeme krémem a spojíme do původního tvaru. Povrch bábovky přelijeme kakaovou polevou a ozdobíme kousky ananasu. Po ztuhnutí polevy pokrájíme na plátky.
Příprava krému:
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Do šlehače vložíme tuk, moučkový a vanilinový cukr a našleháme do pěny. Postupně přidáváme pudink a nakonec lehce vmícháme drobné kostičky ananasu.
Příprava polevy:
Cukr smícháme s kakaem, přilijeme horkou vodu, rozehřáté máslo a umícháme dohladka. Je-li poleva hustá, přidáme ještě trochu vody.

Pomerančové bábovky
těsto:
500 g pšeničné mouky,
100 g cukru,
špetka soli,
2 balíčky vanilkového cukru,
1 balíček sušeného droždí,
230 ml vlažného mléka,
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče,
150 g změklého másla,
100 g oranžátu,
100 g nasekaných mandlí
zdobení:
2 zralé pomeranče,
50 g cukru
Příprava:
těsto:
1. Mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, sušené droždí, mléko, pomerančovou kůru a máslo hněteme ručním hnětačem 4 - 5 minut. Povrch těsta lehce poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.
2. Oranžát nasekáme najemno a spolu s mandlemi pečlivě zpracujeme do těsta. Těsto rozdělíme na 3 díly. Tři středně velké květináče vymažeme tukem, naplníme těstem a necháme dalších 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180°C a bábovky pečeme 40-45 minut.
Dohotovení:
1. Pomeranče omyjeme v horké vodě a osušíme. Kůru oloupeme na tenké dlouhé proužky. Z půlky jednoho pomeranče vymačkáme šťávu.
2. Zbylé pomeranče nakrájíme na tenké plátky. Pomerančovou šťávu svaříme s cukrem a vložíme pomerančové plátky, necháme přejít varem a sundáme ze sporáku. Proužky pomerančové kůry smícháme s 20 g cukru.
3. Bábovičky vklopíme a necháme vychladnout. Ozdobíme pomerančovými plátky a kůrou a necháme zaschnout.
Tip:Bábovky získají zvláštní aroma, přidáme-li do těsta jednu lžičku pomerančového likéru.

Povidlová bábovka
2 lžíce povidel
4 vejce
150g másla
100g cukru
160g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
hrstku vlašských ořechů
Příprava:
Žloutky, cukr, máslo, vanilkový cukr a 2 lžíce povidel ušleháme v hustý krém, do kterého opatrně vmícháme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme ořechy, zamícháme. Formu vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou. Upečeme. Po upečení necháme asi 10 minut stát a pak ji vyklopíme.

Prezidentská bábovka - čokoládová
1 vanilkový cukr
20 dkg cukr krupice
4 vejce
30 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
20 dkg sekaných vlašských ořechů
1 Hera nebo jiný tuk na pečení
20 dkg čokolády na vaření
1 šlehačka
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
V míse ušlehat vanilkový cukr, cukr krupici a celá vejce, potom vmíchat hladkou mouku s práškem do pečiva, polovinu nasekaných vlašských ořechů, celou rozpuštěnou Heru, 10 dkg nahrubo nastrouhané čokolády na vaření a nakonec šlehačku.
Do vymazané a vysypané formy na bábovku vlít asi polovinu těsta a posypat zbylými sekanými vlašskými ořechy a zbylou polovinou čokolády na vaření nasekanou na kousky. Potom dolít zbytek těsta.
Péct v předehřáté troubě na 150°C cca. 1,5-2 hod.

Pudinková bábovka
4 vanilkové pudinky,
1 prášek do pečiva,
1 sklenička moučkového cukru,
1 sklenička oleje,
4 vejce,
tuk,
mouka na formu
čokoládová poleva:
150g ztuženého tuku,
80g moučkového cukru,
2 lžíce kakaa- micháme ve vodní lázni.
Příprava:
Utřeme žloutky s cukrem a přimícháme pudinkové prášky s práškem do pečiva. Pak za stálého míchání přiléváme olej a nakonec lehce vetřeme sníh z bílků. Vzniklé těsto lijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a dáme péci do trouby. Vychladlou bábovku poléváme čokoládovou polevou.

Punčová bábovka
Těsto:
3 sklenice mouky-polohrubé (420 g),
1 sklenice mléka,
5 vajec,
125 g měkkého másla,
42 g cerstveho droždí,
1/3 sklenice cukru - mletého,
3 lžíce mletých ořechů,
3 lžíce předem v rumu namočených a posekaných rozinek,
vanilkový cukr,
vanilková esence (nemusí být),
špetka soli
Punč:
vodu podle potřeby (0,5 dl),
1 sklenici cukru krupičkového,
šťáva z poloviny citronu,
30 g rumu (přidat dle vlastní chuti)
oleva:
1 sklenice cukru krupičkového,
šťáva z poloviny citronu,
vodu podle potřeby (1/3 sklenice)
Příprava:
42 g droždí utřeme s 1 lžici cukru, 2 lžícemi mouky a přilijeme 1 sklenici mírně ohřátého mléka. Kvásek mírně rozšlehané a dáme na teplé místo vykynout. Oddělíme žloutky od bílků. 5 žloutků důkladně ušleháme s 1/3 cukru, a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do ušlehaných žloutků přidáme rozpuštěné máslo, mouku, vanilkový cukr, esenci, ořechy, rozinky a vykynutý kvásek a ušlehaný tuhý sníh z 5 bílků. Těsto třeme tak dlouho až je hladké, lesklé a tvoří se v n2m vzduchové bublinky. Poté ho přendáme do bábovkove formy vymazané tukem (mělo by sahat do poloviny) a pečeme 50 až 55 minut při teplotě 190°C.
Uděláme punč:
Cukr vysypeme do vody a uvaříme, následně ochladíme,vmícháme citronovou šťávu a rum. Do bábovky upečené dozlatova uděláme otvory (pletací jehlou), do kterých následně nalijeme punč.
Připravíme polevu:
Z cukru a vody uvaříme sirup, přidáme citronovou šťávu, necháme vychladnout a dost dlouho šleháme. Když nám poleva začne bělat, tak ji nalijeme na upečenou bábovku.
Bábovku je nejlepší pokropit punčem, a polevou až další den.

Rumová bábovka
180 g másla
200 g krystalového cukru
5 vajec
250 g hrubé mouky
80 g maizeny
1 prášek do pečiva
5 cl rumu
1/2 citrónu
1/2 pomeranče
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
Z pomeranče a citrónu si ostrouháme kůru, kterou budeme potřebovat do těsta.
Troubu rozehřejeme na 190°C.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce, prosátou mouku s maizenou a kypřícím práškem a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme rum, kůru z pomeranče a citrónu a po dvou polévkových lžících citrónové a pomerančové šťávy.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 60 minut. Upečení otestujeme špejlí.
Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem.

Rumová bábovka s kokosem
300 gramů polohrubé mouky, 300 gramů cukru, 250 gramů másla(rostlinného tuku), 5 vajec, 4 lžíce kokosu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky hořkého kakaa, cca 1 dcl rumu, podle potřeby(1 - 1,5 dcl) mléka
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky rozmixujeme dohladka. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao rozmíchané v rumu, kokos, mléko a vše promícháme. Nakonec vmícháme sníh, těsto je dost husté tak není potřeba aby byl příliš pevný. Pečeme na 170 - 180 stupňů zhruba 45 minut. Těsto se často zdá být "zdrclé", ale bábovka se vždy podaří a je výborná.

Snadná tvarohová bábovka
375 g měkkého tvarohu (1 a půl kostky)
1 Hera
250 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
rozinky (nemusí být)
olej na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
Tvaroh, Heru, oba druhy cukru a vejce dáme do mísy a utřeme dohladka. Do směsi přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a promísíme. Vmícháme rozinky, dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 175°C asi 55-60 minut.

Slavnostní bábovka z vaječného likéru nebo muffiny
5 vajec,
200 g cukru,
1 vanilkový cukr,
400 g polohrubé mouky,
100 g sekané čokolády,
100 g sekaných loupaných mandlí nebo ořechů,
1/4 l vaječného likéru,
1/4 l rostlinného oleje,
1 prášek do pečiva,
tuk, ořechy nebo mandle a strouhanka na formu
Na muffiny: vynecháme mandle nebo ořechy a do těsta přimícháme 200 g čerstvých nebo mražených malin, borůvek, rybízu nebo jahod
Příprava:
Vejce, oba druhy cukrů ušleháme do pěny. Přiléváme likér a olej a znovu zašleháme. Mouku promícháme s práškem do pečiva, sekanou čokoládou, ořechy (mandlemi) a přimícháme do těsta. Bábovkovou nebo věncovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a do žeber bábovky nalepíme půlky mandlí nebo ořechů. Do formy nalijeme těsto, uhladíme a pečeme při 180 °C v elektrické troubě (horkovzdušná 150 °C). Po zapečení teplotu snížíme a dopékáme. Doba pečení asi 45 minut. Po upečení necháme ve formě prochladnout, vyklopíme a posypeme cukrem.
Muffiny pečeme také při 180 °C, ke konci dopečeme na 160 °C.


Slavnostní velká bábovka (pro Býky)
250 g másla,
250 g cukru,
8 žloutků,
500 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
50 g rozinek,
1/4 l smetany,
sníh z 8 bílků,
50 g mandlí
říprava:
Máslo napěníme s polovinou cukru a žloutky. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a smícháme s omytými rozinkami. Přidáme ji pak střídavě se smetanou do žloutků utřených s polovinou cukru. Nakonec lehce vmícháme do těsta dobře našlehaný sníh z bílků, do něhož jsme zašlehali druhou polovinu cukru. Velkou bábovkovou formu dobře vymažeme máslem a místo strouhankou ji vysypeme oloupanými jemně rozsekanými mandlemi. Pečeme zvolna asi hodinu. Vpíchnutím špejle do bábovky zjistíme, je-li dobře propečená. Opatrně ji vyklopíme a hodně pocukrujeme.


Tvarohová bábovka
2 kostky tvarohu,
4 vejce,
50g krupice,
150g mletého cukru (moučky),
50g kokosu,
1/2 prášku do pečiva,
rozinky,
125g másla
Příprava:
Máslo rozpustíme. Tvaroh, máslo, cukr, vejce utřeme dohladka. Přidáme krupici s práškem do pečiva a kokos. Zalijeme rozpuštěným máslem a dáme péci.


Vařená bábovka-vídeňská
1/4 l mléka,
15 dkg másla (nebo jiného tuku),
15 dkg cukru krupice,
2 PL kakaa,
30 dkg polohrubé mouky (můe být i trochu víc podle hustoty),
1 vanilkový cukr,
1 prášek do pečiva,
1 celé vejce
Příprava:
Mléko, máslo, cukr a kakao svaříme a necháme úplně vychladnout. Do vychladlé hmoty zamícháme mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vejce. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. A teď pozor! Dáme do STUDENÉ trouby a pečeme na 150 stupňů asi 30-35 minut.Bábovka je velmi jemná, čokoládové chuti.


Višňová bábovka pro dospělé (pro Kozorohy)
4 vejce,
180 g moučkového cukru,
1 vanilinový cukr,
1/4 l smetany ke šlehání,
280 g hladké mouky,
1 kypřící prášek do pečiva,
400-500 g višní,
trochu hrubé mouky na obalení,
tuk na vymazání formy,
hrubá mouka na vysypání formy;
Višňová poleva:
150 g moučkového cukru,
1 PL horké vody,
2 PL griotky (popřípadě rumu).
Příprava:
Nejdříve višně propláchneme, necháme okapat a vypeckujeme je. Žloutky utřeme s cukrem moučkovým a vanilinovým do pěnya vmícháme smetanu. Přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevně ušlehaný sníh z bílků. Polovinu těsta rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy, poklademe višněmi poprášenými hrubou moukou a zakryjeme zbývajícím těstem. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.
Upečenou bábovku necháme vychladnout a ozdobíme polevou.
Příprava polevy:
Cukr zalijeme horkou vodou, griotkou a umícháme hladkou polevu.
Poznámka:
Pokud připravujeme bábovku i pro děti, alkohol nahradíme jakýmkoli sirupem a snížíme dávku cukru...podle vlastní chuti.

Výborná bábovka s kořením
2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 balení prášku do pečiva, 1 hrnek pískového cukru, 1/4-1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 vanilkové cukr, 1/2 hrnku sekaných ořechů, 2 lžičky skořice, špetka hřebíčku či badyánu
Příprava:
Mouku, cukr, prášek do pečiva smícháme dohromady s kořením. Potom přidáme mléko, vejce, olej a nakonec ořechy. Vymícháme polotekuté těsto a nalijeme ho do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 45 minut.
Doporučená příloha:
hotovou bábovku můžeme potřít marmeládou či šlehačkou


Zmrzlinová bábovka s ovocem
1 kousek asi 250 kcal, 6 g bílkovin, 15 g tuků 20 g sacharidů
zmrzlina:
600 g různého bobulovitého ovoce (např. jahody, rybíz, maliny),
150 g jemného cukru,
1 bal. vanilkového pudinku,
450 ml suchého sektu,
600 g smetanového tvarohu,
4 podlouhlé piškoty,
600 ml smetany
mimoto:
forma na bábovku (prům. 24 cm)
Příprava:
1. Ovoce zbavíme nečistot, omyjeme a necháme na kuchyňském papíru okapat. Maliny přebereme, několik jich odložíme stranou na ozdobení.
2. 150 g ovoce propasírujeme. Pudinkový prášek a 75g cukru rozpustíme v sektu a vmícháme do tvarohu. Piškoty rozdrobíme a zamícháme do tvarohové směsí. Za stálého přisypávání zbylého cukru ušleháme dotuha smetanu a opatrně ji vmícháme do krému.
3. Formu vypláchneme studenou vodou a postupně plníme krémovou směsi, ovocným pyré a čerstvým ovocem. Mrazíme nejméně 5 hodin, ale nejlépe přes noc. Nejlepší je teflonová forma.
4. Hodinu před podáváním vyklopíme zmrzlinovou bábovku z formy na podnos a dáme do chladničky. Před podáváním ozdobíme čerstvými jahodami.

Zebrová bábovka
5 vajec
2 1/2 skleničky polohrubé mouky
1 1/2 skleničky cukru krupice
3 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
1 sklenička limonády (sodovky, kyselky)
1 sklenička oleje
3 lžíce kakaa
3 lžíce polohrubé mouky
Příprava:
Ušleháme zvlášť bílky s cukrem a žloutky s práškem do pečiva. Nalít ušlehané žloutky do sněhu, lehce zamíchat a přidat mouku, limonádu, vanilkový cukr a naposled olej. Vše lehce promíchat a rozdělit na dvě části. Do jedné části přidat 3 lžíce polohrubé mouky, do druhé části 3 lžíce kakaa. Do vymazané a vysypané bábovkové formy dát jednu sběračku bílého těsta, nechat trochu roztéct, navrch dát sběračku tmavého těsta a opakovat do spotřebování obou těst.

24.05.2009 17:42:16 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se