Sýrové pochoutky II.


SÝROVÉ ZÁKUSKY:

2 balíčky sýrových sušenek, 100 g másla, 100 g nastrouhaného Ementálu, 3 lžíce smetany, 100 g ořechových jader. Máslo utřeme se sýrem a smetanou do pěny. Přidáme větší polovinu mletých ořechů. Krémem spojujeme sušenky, potřeme i povrch a ozdobíme ořechovým jádrem.

SÝROVÉ KULIČKY S OŘÍŠKY KEŠU:

200 g Lučiny, 100 g strouhaného Ementálu, 1-2 lžíce smetany, špetka pepře a kari koření, sůl. Lučinu, smetanu, sůl vyšleháme do pěny, vmícháme Ementál, pepř a kari koření. Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sekaných kešu oříškách. Výborná chuťovka k vínu i pivu. Z množství je asi 25-30 kuliček.

SMAŽENÝ SÝR S HOŘČICÍ:

Plátky tvrdého sýra (nejlepší je Ementál) potřeme hořčicí, trochu opepříme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Pečeme rychle v rozpáleném oleji po obou stranách.

NAKLÁDANÝ EMENTÁL:

1 sklenička nakládané zeleniny (Moravanka), 500 g Ementálu (může být i jiný tvrdý sýr), 2 snítky rozmarýnu (sušený), 8 bobkových listů, 10 zrnek pepře, olivový olej. Sýr nakrájíme na kostičky, smícháme se zeleninou a kořením, naskládáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet 2-3 dny.

EMENTÁLOVÝ SALÁT:

80 g sýra Ementál (může být i Eidam), 1/2 středně velké cibule, 1 natvrdo vařené vejce, kapie, 5 lžic bílého jogurtu. Sýr a kapii nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme drobně nasekaná vejce a jemně nakrájenou cibuli. Přelijeme jogurtem a lehce promícháme.

SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM:

100 g Balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl. Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.

BALKÁNSKÝ PAPRIKOVÝ SALÁT:

6 paprik, 1 okurka, 2 rajčata, cibule, 1-2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, citrónová šťáva (ocet), sůl. Papriky nakrájíme na nudličky, okurky a rajčata na kostky. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, olej a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a hustě posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným Balkánským sýrem.

HERMELÍNOVÉ KARBANÁTKY:

Umeleme 150 g měkkého salámu a 3 Hermelíny. Osolíme, opepříme, dochutíme Vegetou a přimícháme 3-5 vajec. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

NALOŽENÝ HERMELÍN:

3 Hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti sklenice. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme pár dní uležet.

OHNIVÝ HERMELÍN:

Hermelín plošně rozkrojíme a obalíme v ostrém kečupu s utřeným česnekem. Potom obalíme v trojobalu a usmažíme.


HERMELÍN V MIKROVLNCE:

Uvařené brambory nakrájíme, urovnáme na talíř, trochu zakápneme olejem. Hermelín rozkrojíme a řeznou stranou položíme na brambory. Vršek potřeme kečupem nebo pikantní hořčicí. Brambory zdobíme cibulí nakrájenou na kolečka, osminkami rajčat a zelenou petrželkou. Celý talíř dáme na 2 minuty do mikrovlnky na plný výkon. Po ohřátí podáváme s tatarskou omáčkou.

PLNĚNÝ HERMELÍN:

Hermelín, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nastrouhaných ořechů, drcený kmín, sůl. Hermelín rozpůlíme, opatrně vydlabeme. Měkkou část sýra smícháme s máslem, utřeným česnekem, ořechy, ochutíme kmínem a osolíme. Naplníme, spojíme a zabalíme do alobalu. Necháme v chladu 2 dny uležet. Krájíme na dílky, párátkem spíchneme s hroznovým vínem.

SMAŽENÝ HERMELÍN V PIVNÍM TĚSTÍČKU:

Hermelín rozpůlíme. Ze 2 vajec, 1/2 hrnku piva a hladké mouky (podle potřeby) vymícháme těstíčko. Osolíme, ochutíme utřeným česnekem a grilovacím kořením. Plátky sýra namáčíme v těstíčku a prudce osmažíme v rozpáleném tuku.

DOBŘE NALOŽENÝ „HERMELÍN“:

2 Hermelíny, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, naložená červená paprika, grilovací koření, koření Tabasco. V oleji rozmícháme grilovací koření, Hermelín rozpůlíme každé kolo potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nadrobno nakrájíme, rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice dáme díl cibule, nakrájenou papriku, položíme kolo Hermelínu a zakapeme Tabascem. Položíme další vrstvu cibule, papriky - vrstvíme až do konce a vždy nesmíme zapomenout zakapat Tabascem. Zalijeme olejem s grilovacím kořením a láhev uzavřeme. Necháme 5 dnů v chladu uležet.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:

2 Hermelíny, 100 g měkkého salámu, 2 vařená vejce, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 1 malá tatarská omáčka, 1 malá majonéza, mletý pepř, sůl. Sýr, salám, vejce, cibuli a okurky pomeleme nebo jemně nakrájíme. Přidáme tatarskou omáčku, majonézu a dobře promícháme. Necháme chvíli v chladničce proležet.

HERMELÍN S TAJEMSTVÍM:

Hermelín rozkrojíme, mezi půlky vložíme 2 plátky šunkového salámu a mezi salám kompotovaný ananas nakrájený na malé kousky. Obalíme 2x v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo hranolky

SALÁT Z HERMELÍNU:

2 Hermelíny, 50 g salámu, 1 jablko, 100 g sterilovaného celeru, 1 kapie, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice. Vychlazený Hermelín nakrájíme na malé plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky. Přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme. Salát podle chuti okyselíme octem a necháme proležet.


HERMELÍNOVÝ SALÁT S VEJCI:

Hermelín, 150-200 g šunkového salámu, 4 vejce uvařená na tvrdo, 1 malá cibule, 1 majonéza, podle chuti trochu nálevu z okurek, pepř, sůl. Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, osolíme, opepříme.

PLNĚNÝ HERMELÍN:

Hermelín z jedné strany nařízneme, vnitřní část vydlabeme, vnitřek utřeme s 1 smetanovým sýrem, 1 stroužkem česneku, lžící strouhaných ořechů, ochutíme pepřem. Naplníme hmotou a přiklopíme.


ZAPEČENÁ HERMELÍNOVÁ SLUNÍČKA:

Zapékací misku silně vymažeme máslem, rozložíme rozkrájené Hermelíny (řeznou plochou nahoru). Posypeme mletou paprikou, mletým pepřem, na každé kolečko dáme trochu strouhaného sýra Eidam. V sýru vyhloubíme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme, pokropíme mlékem. Zapékáme při 100-120 °C, až vejce ztuhnou. Ozdobíme petrželkou a rajčaty.

MŇAMKA:

4 krabičky Hermelínu, 15 kuliček jalovce, sladká paprika, mletý pepř, lžička tymiánu, lžička drceného rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 chilli papričky, 2 dl oleje. Všechno koření smícháme, česnek nakrájíme na podélné tenké plátky, Hermelíny rozřežeme na 3 kolečka a střídavě do sklenice dáváme plátek Hermelínu, posypeme kořením, poklademe česnekovými plátky, zakapeme olejem. Na poslední kolečko položíme bobkový list, dolijeme zbylý olej a necháme uležet 48 hodin.


SMAŽENÝ ŽAMPIONOVÝ HERMELÍN:

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Ochutíme utřeným česnekem, solí, mletým pepřem, přidáme drobně nasekanou šunku a nakrájenou pažitku. Rozkrojené Hermelíny trochu vydlabeme, naplníme studenou žampiónovou směsí, přitiskneme a necháme v chladu ztuhnout. Obalíme jako řízek v trojobalu a rychle smažíme v rozpáleném oleji.

KULATÉ PŘEKVAPENÍ:

2 sýry Hermelín, 100 g másla, špetka soli. Nastrouhaný Hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do kousku směsi balíme olivy, kousky ananasu, pomeranče a obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Kuličky jsou dobré i bez náplně.

HERMELÍNOVÉ KOULE:

Hermelín, 90 g másla, 1 lžička sladké mleté papriky, hrst sekané pažitky (petrželky). Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo, strouhaný Hermelín. Ochutíme paprikou, pažitkou, lehce osolíme a odstavíme. Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve studené vodě tvarujeme koule, obalujeme v sekané petrželce.


HERMELÍN S PEPŘEM:

2 Hermelíny, 2 lžíce másla, lžička mletého pepře, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů nebo mandlí, zelená petrželka. Sýry naplocho rozřízneme a opatrně vydlabeme. Vydlabaný vnitřek sýru utřeme s máslem, pepřem, česnekem a sekanými ořechy. Naplníme půlky Hermelínu, přiklopíme a dáme vychladit. Povrch sýru potřeme slabě máslem, posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou a krájíme asi 16 dílků z každého sýra. Podáváme s ozdobnými šavličkami.


SMAŽENÝ HERMELÍN S BANÁNEM:

Hermelín na plocho rozřízneme a každou půlku obalíme v trojobalu. Na rozpáleném tuku usmažíme. Banán nakrájíme na 1/2 cm plátky a na rozehřátém másle krátce podusíme. Na jednotlivé díly smaženého Hermelínu položíme plátek dušeného banánu, ozdobíme lžičkou kompotovaných brusinek a podáváme s topinkami.

ŠUNKOVÉ ZÁVITKY S HERMELÍNEM:

Na osmažené cibulce vymícháme vajíčka, odstavíme, přidáme strouhaný Hermelín a zamícháme. Touto nádivkou plníme plátky drůbeží šunky, uděláme závitky, obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku vysmažíme. Podáváme teplé s brambory, bramborovou kaší, nebo taky studené.

ROZPEČENÝ HERMELÍN:

Na alobal pomazaný olejem položíme podélně rozkrojený Hermelín a klademe na něj podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku, kostičky rajčat, papriky a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme. Alobal zabalíme a dáme do vyhřáté trouby na 6-8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, aby sýr trochu ztuhl a lépe se přenesl na talíř.

NIVA V ŠUNCE A TĚSTÍČKU:

4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, pepř, sůl. Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší.


SÝROVEC:

8 brambor, 2 stroužky česneku, 200 g sýra Niva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na plátky a v míse okořeníme utřeným česnekem se solí, opepříme, osolíme. Brambory dáme do zapékací misky. V mléce a smetaně rozšleháme nastrouhaný sýr a nalijeme na brambory. Posypeme zelenou nebo sušenou bazalkou. V troubě pečeme asi 10 minut. Brambory můžeme prokládat šunkou, salámem nebo brokolicí. Je to dobré, když se opékají vuřty, párky, maso. Zkrátka dobrá příloha k očouzenému masíčku. Chce to zásobu pití.


FALEŠNÉ KARBANÁTKY:

150 g sýra Niva, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.


OVOCNÝ SALÁT SE SÝREM:

150 g Nivy, 100 g Hermelínu, 150 g šunky, 1 pomeranč, 1 banán, 100 g hroznů, 1 šlehačka (100 ml), 1 lžíce citrónové šťávy. Všechny suroviny nakrájíme na malé kousky, promícháme s citrónovou šťávou a ušlehanou šlehačkou. Podáváme dobře vychlazený.


NIVOVÉ KOŠÍČKY:

150 g třené Nivy promícháme se 2 lžícemi hořčice a 100 g majonézy. Přidáme jemně nakrájenou cibuli. Plníme upečené košíčky z listového těsta, sypeme sekanými oříšky a poprášíme sladkou paprikou.

PLNĚNÉ KULIČKY NIVA:

100 g sýra Niva, 1/2 balíčku žervé nebo Lučiny, 80 g másla, hrstka ořechů. Máslo utřeme s Lučinou, přidáme nastrouhanou Nivu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout, pak tvarujeme kuličky, do středu vmáčkneme čtvrtku vlašského ořechu nebo lískový oříšek a obalíme v mletých oříškách. Ozdobíme kouskem kapie, okurky a připíchneme bodlem. Před podáváním uložíme do chladničky.


SÝROVÉ KOULE:

Strouhaný Eidam, strouhaná Niva, tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl. Ze směsi tvarujeme lepkavé koule, které podle chuti obalujeme v paprice, mletých oříškách, zeleném pepři aj. Vkládáme do kornoutu ze šunky nebo salámu.


PIKANTNÍ SÝROVÉ KULIČKY:

100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku (salám), drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu i máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.


ŘÍZEK Z NIVY:

100 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, pažitka. Sýr a salám rozemeleme, přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Tvarujeme malé placičky a obalujeme jako řízek v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme rychle v rozehřátém tuku po obou stranách. Chutná s brambory i na chlebu. Zdobíme rajčaty a zeleninou.


SMAŽENÝ ČESNEKOVÝ SÝR:

150 g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 150 g hrubě nastrouhaného sýra Niva, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 4 stroužky utřeného česneku, bazalka nebo oregano, sůl. Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.


KULIČKY NIVA:

200 g strouhaného sýra Niva, 50 g strouhaného tvrdého sýra, trocha pálivé papriky. Sýry smícháme, příliš hustou směs zředíme trochou mléka, ochutíme paprikou. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhaných oříšcích a necháme v chladu ztuhnout.

SALÁT NIVÁČEK:

Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, sýr Niva na malé kousky. Cibuli nastrouháme, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Vše společně promícháme, podle chuti okyselíme, osolíme. Salát necháme v chladu uležet.


VAJEČNÁ OMELETA S NIVOU:

Vejce rozšleháme s troškou vody, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou. Usmažíme po jedné straně na pánvi s rozehřátým olejem. Na půlku omelety dáme plátek Nivy (Hermelínu), přeložíme druhou půlkou. Odstavíme a necháme chvíli dojít. Omelety klademe na krajíce chleba, ozdobíme cibulí, kečupem a petrželkou.


SMAŽENÉ SNĚHOVÉ KULIČKY:
200 g sýra Niva, 1 bílek, 3 lžíce strouhanky. Sýr rozmačkáme, promícháme s ušlehaným bílkem a strouhankou. Tvarujeme malé kuličky, obalujeme ve strouhance a v horkém tuku rychle usmažíme do zlatova.

SÝROVÉ KOULE:

Nastrouháme 150 g Nivy a 150 g Eidamu, přidáme 3 žloutky, 4 rovné lžíce hladké mouky, 100 g drobně sekaného salámu Herkules a sníh ze 3 bílků. Opatrně sůl. Lžící vykrajujeme kousky, obalíme je ve strouhance a usmažíme. Hodně nabudou. Podáváme je na listech hlávkového salátu s bramborovou kaší.

SÝROVÁ POCHOUTKA PRO LABUŽNÍKY:

2 trojúhelníčky taveného sýra Niva, 4 sýry Lučina, 1 lžíce másla (Ramy, Flory), 2 lžíce bílého jogurtu, 1 malá cibule, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžíce celého pepře. Sýry rozetřeme společně s máslem a jogurtem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté ořechy. Podle chuti osolíme. Dáme trochu vychladit do lednice. Vychlazenou sýrovou směs vytvarujeme do malých bochánků a obalujeme v pepři, který rozdrtíme nahrubo (nebo použijeme pepř jako koření na steaky). Podáváme s tmavým chlebem, zdobíme plátky rajčat a listy hlávkového salátu.

KULIČKY S KOKOSEM:

Nastrouháme 100 g Nivy, přidáme 50 g másla, 50 g tvrdého sýra, lžičku sardelové pasty, pepř. Promícháme, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

SUŠENKY S NIVOU:

Dobře promícháme nebo ušleháme 100 g másla, 100 g Nivy, 3 lžíce koňaku a 50 g mletých pražených burských oříšků. Mažeme na slané krekry.

CHUŤOVKY V ALOBALU:

Do alobalu zabalíme plátky anglické slaniny, nakrájenou cibuli, plátek Nivy, šunkový salám a znovu anglickou slaninu. Pečeme 20 minut. Podáváme s kečupem, hořčicí, chlebem.

ZAPÉKANÉ TOASTY S UZENINOU A NIVOU:

Na krajíčky tmavého chleba položíme uzeninu nebo anglickou slaninu nakrájenou na plátky. Nahoru dáme plátky Nivy a krátce zapečeme.








21.10.2009 17:10:40 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se