Vánoční dobroty II.


Meďák:
600 g hl. mouky, 250 g ml. cukru, 150 g tuku, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžíce skořice, 2 malé lžičky sody, kakao.
Vypracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme tenké pláty na celý plech a na papíře upečeme. Pokropíme rumem, slepíme je
máslovým krémem a do druhého dne necháme uležet. Potom vrch potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

Pistáciové lístky:
325 g hl. mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem. Pistácie jsem koupila solené, vyloupala je, opláchla a nechala uschnout.

Kokosovo-rumový řez:
250 g tuku, 250 g ml. cukru, 5 žloutků, 50 g kakaa – vyšlehat + sníh, 200 g hl. mouky, upéct – studené propíchat vidličkou.
Povrch: rozpustit 250 g másla, přidat 120 g dětské krupice, 1-2 dcl rumu, 450 g ml. cukru, 200 g kokosu. Rozetřít na těsto, nechat ztuhnout a polít čokoládou.

Punčový kokosový řez:
Upečeme korpus ze 4 vajec, 120 g kryst. cukru a 120 g hl. mouky. Na něj dáme náplň: 2 balíčky ml. piškotů, 3 lžíce rybíz. marmelády, 1dl rumu, citr. šťáva.
Na to rozetřeme krém: svaříme 1/4 l mléka a 200 g kokosu, necháme vychladit. Rozšleháme 250 g másla a 100 g ml. cukru a vmícháme kokos. směs.
Řez polijeme bílou čokoládou a posypeme kokosem.

Svatební roládky:
Upeču piškot ze 3 vajec, 90 g písk. cukru a 90 g hl. mouky, potřu marmeládou, stočím, povrch potřu trochu krémem, obalím v kokosu, krájím na asi 1 cm široká kolečka, vložím do papírových košíčků a dozdobím krémem, rozinkou v čokoládě, srdíčkem a zeleným kokosem.

Ořechové trubičky:
Vypracujeme těsto: 350 g hl. mouky, 150 g ml. cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g ml. ořechů, 1 lžíce kakaa.
Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4x6cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme.
Plníme máslovým krémem: utřeme 200 g másla, 200 g ml. cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokol. polevy.

Brtníky:
4 bílky, 250 g kryst. cukru šleháme v páře, přidáme 100 g kokosu, 100 g ml. ořechů. Dáme do pytlíku a na mastný papír
děláme malé pusinky,které v troubě pomalu pečeme – sušíme. Slepujeme máslovým krémem na linecká kolečka, postříkáme čokoládou.

Mandlové trubičky:
150 g suš. mléka, 150 g ml. cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandle nebo mandlová tresť – vypracovat těsto, tence vyválet,
nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky. Nechat zaschnout, sundat, plnit nugátovým krémem.

Košíčky s karamelem:
250 g hl. mouky, 50 g ml. cukru, 110 g tuku, 2 žloutky, 1 van. cukr. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, zdobíme strouh. čokoládou a lískovým oříškem. Karamelový krém: vaříme jednu
plechovku Salka 2 hodiny a necháme do druhého dne vychladit. Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.

Kávové oválky:
200 g hl. mouky, 80 g ml. cukru, 140 g tuku, 1,5 žloutku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokol. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí. Krém: utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g ml. cukru a trochu studené silné kávy. Já jsem použila bílou čokoládu a posypala kávou.

Moca oválky:
350 g másla, 600 g hl. mouky, 200 g ml. cukru, 2 žloutky, 2 vanil. cukry, kůra z 1 citronu – vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme tvary. Upečeme, slepujeme kávovým krémem (300 g másla, 240 g ml. cukru, 4 lžíce silné černé kávy).
Máčíme v polevě (ml. cukr a černá káva). Sypeme čokoládovou rýží.

Ořechové měsíčky:
500 g hl. mouky, 280 g tuku, 140 g ml. cukru, 4 žloutky, citr. kůra – těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, slepovat krémem
(uvaříme 1/8 l mléka, 1 van. cukr, trochu skořice, 70 g cukru a 140 g ml. ořechů. Do vychladlého vmícháme 50 g másla).
Máčíme do čokolády nebo rumové polevy.

Žluté dortíčky:
240 g tuku, 80 g ml. cukru, 120 g ml. ořechů, 300 g hl. mouky. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Slepujeme krémem: utřeme 200 g másla a 100 g ml. cukru, přidáme 1 žloutek a nakonec vmícháme šťávu z 1/2 pomeranče. Polijeme polevou: vyšleháme 2 žloutky a 100 g ml. cukru, ozdobíme a necháme zaschnout.

Medové kokosky:
150 g medu, 150 g krystalového cukru a 4 bílky šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí.. Přisypeme 100 g kokosu a 50 g hrubé mouky nebo strouhanky.
Ze studené masy děláme na plech vyložený pečícím papírem pusinky a v mírně teplé troubě upečeme. Já jsem pusinky slepila máslovým krémem s lineckým kolečkem.

Popelčin oříšek kakaový:
Těsto do formiček jako „čokoládové rohlíčky“, upéct, plnit máslovým krémem, dovnitř schovat lískový ořech,
vrch posypat zeleným kokosem, spodek namočit do čokolády a vložit do papírového košíčku.

Rohlíčky s mandlovým krémem:
150 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 110 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citronová kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme
a formičkou vykrajujeme rohlíčky, které upečeme. Slepujeme mandlovým krémem. Smícháme 150 g másla, 100 g jemně nastrouhané čokolády,
100 g jemně mletých mandlí a 2 lžíce rumu. Špičky slepovaných rohlíčků namáčíme do čokolády a obalujeme v sekaných oříšcích.

Medové rohlíčky:
380 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g medu, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu, 1/4 lžičky jedlé sody – vypracujeme těsto,
které necháme v chladu odležet. Přes nástavec na masovém strojku tvarujeme rohlíčky, po upečení slepujeme marmeládou a zdobíme čokoládovou polevou.

Sněhové koule s kokosem:
140 g hladké mouky, 60 g močkového cukru, 50 g másla, 1 vejce, 30 g Solamylu, 2 lžíce kokosu, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička prášku do pečiva.
Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které upečeme, obalujeme v jakékoli polevě a obalujeme v kokosu.

Plněné ořechy:
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 160 g tuku, 110 g mletých ořechů, trocha skořice. Vypracované těsto
necháme odpočinout v chladničce. Malé kousky těsta vtlačujeme do ořechových formiček, upečené spojujeme krémem
(máslovým, oříškovým apod.) nebo jen pocukrujeme.

Kakaová zrna s rumovou příchutí:
9 lžic mletého cukru, 9 lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 2 lžíce mleté kávy, 1 bílek, rum podle chuti.
Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které uprostřed rozdělíme rýhou na tvar kávového zrna. Polijeme čokoládou.

Punčový perník:
2 vejce, 200 g ml. cukru – vyšlehat, přidat 2 dl oleje, 400 g hl. mouky, 30 g kakaa, 100 g rozinek, 1 kypřící prášek do perníku, 3,5 dl mléka,
rozetřít na dva plechy, upéct. Potřít meruňkovou marmeládou. Mezi tyto dva řezy vložíme punčový piškot : upečeme piškot ze 4 vajec, 120 g krystalu
a 120 g hl. mouky. Smícháme 3 dl převařené vody, 1 dl rumu, šťávu z 1/2 citronu, 1 dl citron. sirupu a 1 dl malin. sirupu. V punči namáčíme piškot
a rozložíme jej na perník. Přiklopíme druhým perníkem, vrch potřeme marmeládou a polijeme čokoládou.

Jahodový řez:
6 žloutků, 6 lžic cukru – utřít, přidat 4 lžíce hr. mouky, 2 lžíce kakaa, špetka prášku do pečiva, sníh z bílků. Upéct, na to rozetřít krém:
200 g másla a 4 lžíce ml. cukru utřít, přidat studený pudink (slijeme šťávu z 1 plechovky jahod, vmícháme 1 sáček jahod. prášku a uvaříme)
a rozmačkané jahody. Posypeme strouhanou čokoládou.

Vídeňský zákusek:
4 vejce, 250 g cukru, 1 van. cukr – šlehat, přidat 1/3 l oleje, 1/3 l mléka, 300 g pol. mouky a ½ prášku do pečiva. Upéct. Krém: 80 g Gustinu,
1 l pomer. džusu, 6 pol. lžic cukru – uvařit, teplé nalít na moučník, nechat ztuhnout, rozetřít máslový krém, poklást piškoty namočenými
v džusu s rumem a pocákat čokoládou.

Pudinkové tyčinky jahodové,
nugátové kroužky. Pudinkové tyčinky jahodové:
Stejný recept jako u č. 29, jen místo vanilkového pudinku dáme jahodový a místo rybízové marmelády dáme jahodovou.

Nugátové kroužky:
250 g hl. mouky, 75 g ml. cukru, 1 van. cukr, 1 vejce, 120 g tuku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme všechny kolečka se středem, upečeme. Kolečko obtáhneme Nugetou, na to položíme druhé kolečko, které také obtáhneme Nugetou, vložíme do sekaných lískáčů (nalepí se na Nugetu) a máčíme do čokolády.

3 Bit:
1 vejce, 100 g ml. cukru, 1 dl oleje, 1/4 l mléka, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva, 300 g hl. mouky. Vymícháme těsto, vylijeme na vym a vys plech a upečeme. Potřeme pudinkovou náplní ( uvaříme pudink ze 2 van. prášků, 1/2 l mléka a 2 van. cukrů, necháme vychladnout a zamícháme do utřeného másla - 150 g a 100 g ml. cukru), poklademe sušenkami Be-Be, na ně natřeme karamelový krém (Salko uvaříme v plechovce den předem. Vyšleháme 1 máslo a vmícháme Salko) a pocákáme čokoládou. Krájíme druhý den, až sušenky změknou.

Hříbečky:
210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 140 g másla, 1 vejce. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Upečené slepujeme čokoládovým krémem, vrch potřeme bílou polevou a do zasychající polevy naaranžujeme tvar hříbečku. Položíme půlku mandle jako nožičku, hlavičku uděláme z čokolády a pod nožičku nasypeme trošku zeleného kokosu.

Slzičky s kakaovou náplní:
250 g hladké mouky, 80 g mletého cukru, 130 g Hery, 2 žloutky, 100 g mletých lískáčů, 1 lžička mleté kávy, 1 lžíce mléka, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, vyválíme, vykrajujeme slzičky a upečeme. Slepujeme ořechovo-kávovým krémem a potřeme kávovou polevou. 200 g bílé čokolády, 50 g 100 % tuku, 1 lžička instantní kávy. Ozdobíme lískovými oříšky.







17.11.2009 09:13:16 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se