Medovníky


MEDOVNÍK

pláty z těsta:
1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody,
450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky
krém:
250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:
perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
Postup:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min. Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.


OŘÍŠKOVÝ MEDOVNÍK

500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 2 vejce, 200 g másla, 2 lžičky sody, 2 lžíce medu – vypracujeme těsto, vyválíme z něj dvě stejné placky.
Rozehřejeme 120 g másla, 100 g cukru, 2 lžíce medu, odstavíme a vmícháme 300 g hrubě sekaných ořechů.
Směs rozetřeme na jednu placku a obě placky upečeme. Uvaříme pudink ze 400 ml mléka a 1 vanilkového pudinku. Vyšleháme 1 máslo se 3 lžícemi mletého cukru, vmícháme vychladlý pudink. Placky spojíme krémem, necháme v chladu uležet do druhého dne a nakrájíme řezy.


ČOKOLÁDOVÝ MEDOVNÍK

150 g másla, 150 g cukru, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 1 lžička prášku do pečiva,
400 g mouky.
Na náplň:
500 ml mléka, 2 lžíce mouky, 2 lžíce škrobu, 2 lžičky vanilkového cukru, 250 g másla,
150 g moučkového cukru, 4 lžíce medu, 1 lžíce rumu

Příprava:
Ze surovin na těsto zpracujte husté těsto. Rozdělte na několik částí, podle velikosti plechu tak, abyste získaly tenké pláty. Pečte při 180 stupních cca 10 - 15 minut. Pláty budou stále měkké, pečte je tedy na pečicím papíru a s ním sundávejte z plechu, ať pláty nepotrháte. Nechte zchladnout. Po vychladnutí budou tvrdé, jako sušenky. Na náplň smíchejte v troše mléka škrob a mouku. Ve zbytku mléka uvařte vanilkový cukr, přiveďte k varu a do vařicího mléka přimíchejte mléko se škrobem a moukou a chvíli míchejte do zhoustnutí. Přendejte do mísy a za stálého míchání zchlaďte. Do vychladlé směsi přimíchejte pomalu máslo s cukrem. Přidejte rum a med a míchejte, dokud se směs nespojí. Promažte pláty krémem a dejte do chladu přes noc. Nahoru dejte lehké závaží, plech na pečení například. Druhý den budou pláty měkké a navlhlé od krému. Nahoru můžete namazat tenkou vrstvu marmelády a posypat najemno nastrouhaným zbytkem plátů.


MEDŘECH

Těsto:
450 g hladké mouky, 180 g cukru moučka, 200 g másla, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody,
3 PL tekutého medu
Ořechová směs:
300 g vlašských ořechů ( nasekaných nahrubo ), 100g másla, 3-4 PL tekutého medu, 50g cukru
Krém:
3/4 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr dle chuti, 2 PL citronové sťávy, 150 g másla
Postup:
Těsto: na vál dáme mouku, cukr, měkké máslo, med, vejce a sodu a zaděláme vláčné těsto. Rozdělíme na polovinu a vyválíme na nízkém, vymazaném plechu. Na jednu placku dáme ještě teplou ořechovou směs.

Ořechová směs: v kastrole necháme rozpustit máslo, med, cukr a přidáme ořechy, zamícháme a hned teplé nalejem na placku a rozetřeme.

Obě placky upečeme při 180°C ASI 8 - 10 minut. Necháme je vychaldit a spojíme krémem.

Krém: ze 3/4 l mléka a 2 vanilk. pudinků, cukru podle chuti uvaříme pudink a do horkého zašleháme 150g másla a 2 PL citron. šťávy. Necháme vychladit a poté natřeme na spodní placku ( ta je bez ořechů ), přiklopíme plackou s ořechy a dáme uležet min. na 1 den.
Nejlepší jsou 2-3 den, krásně zvláční.
Je to výborný ořechový moučník.


MEDOVÝ KREMEŠ

28 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva, 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce tekutého medu, špetička soli.
Krém : 1L mléka, 3 vanilkové pudingy, 25 dkg Hery nebo másla, 4 žloutky, 15-20 dkg cukru. Dále 2 -3 smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání.

Příprava:
Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme placku o rozměrech plechu. Placky pečeme na obrácené straně vymazaného a vysypaného plechu - těsto na něj přeneseme pomocí válečku. Upečeme dorůžova.
KRÉM : v troše mléka rozmícháme pudingové prášky a cukr. Do zbytku mléka přidáme žloutky a dáme vařit. Těsně před bodem varu přilijeme zbytek mléka s pudingem a vymícháme hladkou pudingovou kaši. Po vychladnutí zašleháme změklý tuk - měl by mít pokojovou teplotu.
Upečenou placku dáme do plechu, rozetřeme pudingový krém, na to natřeme ušlehanou šlehačku a přikryjeme druhou medovou plackou. Uchováváme v ledničce, krémeše jsou nejlepší druhý den, kdy medové placky zvláční



MEDOVNÍK SE SÁDLEM

Těsto:
1/2 kg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 6 dkg sádla /musí být, jinak to není ono/
2 vejce, 1 lžíce jedlé sody, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka
Krém:
1/2 l mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 10 dkg cukru moučka,
20 dkg másla
Na dokončení:
rum, lžíce kakaa, mleté ořechy, cukr moučka
Příprava:
Těsto:
Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o průměru cca 23 – 26 cm /vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy/ Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C.
Ze zbylého těsta upečeme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy – je na vrch medovníku.
Krém:
Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.
Nakonec každou placku potřeme rumem a krémem a postupně vrstvíme na sebe. Poslední placku potřeme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými ořechy.
Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.


HRNÍČKOVÉ MEDOVÉ ŘEZY

3 hrníčky hladké mouky , 1 lžička sody , 1/3 kostky hery či jiného rostlinného tuku ,
1 hrníček krupicového cukru, 2 lžíce medu , 2 vejce
Krém:
2 hrníčky mléka , 1 vanilkový pudinkový prášek , 2 lžíce hrubé mouky , 2 balíčky vanilkového cukru ,1 kostka másla , trochu rumu, moučkový cukru dle chuti

Příprava:
Tuk,cukr,med a vejce rozehřejeme ve vodní lázni,přidáme mouku smíchanou se sodou a ještě z teplého těsta vyválíme 3 placky,které každou zvlášť upečeme na vymazaném plechu.
Po vychladnutí je promažeme krémem a krémem ozdobíme i povrch moučníku,který nakonec můžeme posypat Grankem.Necháme v chladnu rozležet nejlépe do druhého dne a pak nakrájíme na řezy.
KRÉM - mléko povaříme s pudinkovým práškem a moukou do zhoustnutí,po vychladnutí přidáme vanilkový cukr,pokrájené změklé máslo,trochu rumu a dle chuti můžeme přidat moučkový cukr a vyšleháme.


MEDOVÉ ŘEZY

Těsto:
900 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 150 g tuku (Hera), 3 velké lžíce medu,
1,5-2 lžičky jedlé sody, 2 celá vejce, trochu mléka
Krém: 1 Hera, uvařený (vychladlý) vanilkový pudink z 0,5 l mléka, 250 g cukru moučka - vše ušlehat
Postup:
Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech ingrediencí. Do menší poloviny náplně se může dát uvařená kaše ze 0,25 l silné instantní kávy a 3 lžic hrubé mouky.
Na první placku namazat krém, připlácnout druhou, na druhou marmeládu nejlépe rybízovou, na třetí opět krém. Navrch polít čokoládou rozpuštěnou se 100% tukem ve vodní lázni (rozpouštíme v mikrovlnce). Polevu hodně slabě rozetřít, aby při krájení nepraskala.
Proleželé jsou za 2 dni.


STAROARMÉNSKÝ MEDOVNÍK

Těsto:
100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g cukru, 1 kávovou lžičku octa, 1 kávovou lžičku jedlé sody,
2 vejce, 700 g hladké mouky
Krém:
200 g másla, 1 slazené mléko, mleté vlašské ořechy, koňak podle chuti
Postup:
Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu
s octem a směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce.
Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme.
Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat.
Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček (8-10). Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).
Krém:
Základem krému na medovník je slazené kondensované mléko, které vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna !). Necháme mléko vychladnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy, případně koňak.
Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou
(pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem).
Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem


NEBESKÉ MEDOVÉ ŘEZY

45 dkg hladké mouky, 15 dkg práškového cukru, 3 PL medu, 5 dkg másla, 3 PL mléka,
1 vejce, 1 KL jedlé sody
Náplň:
1 a 1/2 másla, 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudink. Prášky, 3PL krystalového cukru
mleté ořechy na posypaní, případně čokoládová poleva

Příprava:
Mouku, cukr, med, máslo, vejce, mléko a sodu smícháme na těsto. Pokud je tuhé, přidáme trochu mléka, ne však moc. Necháme asi 15 minut odpočinout. Pak těsto rozdělíme na 5-3 stejných částí. Každý kousek rozválíme na plát, podsypáváme moukou, Upečeme všechny pláty. a pomocí válečku přeneseme na obrácený plech. Těsto popícháme vidličkou.
Náplň: Cukr upálíme na karamel, na něj nalijeme část mléka, aby se zkaramelizovaný cukr rozpustil. Do druhé částí mléka dáme pudinkový prášek a vlijeme do karamelového mléka. Uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a pak vyšleháme společně s máslem.
Náplň rozdělíme tak, abychom potřeli všechny pláty i vrchní plát, rovnoměrně uhladíme. Vrch posypeme sekanými ořechy. Zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne.
Pak ořežeme okraje, odřezky ještě můžeme rozdrtit a posypat jimi moučník.
Nakrájíme na úhledné řezy


MEDOVÉ ŘEZY

Těsto:
380 g polohrubé mouky, 50 g másla, 2vejce, 1 lžička jedlé sody, 120 g moučkového cukru,
3 lžíce rozehřátého medu
Krém:
200 g másla, uvařený van.pudink/ze 4dcl mléka - hustý/, tuba slazeného kondenzovaného mléka, mouč.cukr 2lžíce, rum.
marmeláda
Posyp:
Strouhané ořechy asi 2 lžíce, 1lžíce kakaa - promíchat
Postup:
Všechny ingredience spojíme ve vláčné těsto. Rozdělíme na dvě částí a ty vyválíme na pečícím papíře na dvě stejné placky. Válíme přes mikroten - nelepí se na váleček.
V předehřáté troubě -180st. upečeme do světlé barvy.
Ještě teplé rozpůlíme na 4 kusy. Ušleháme krém : máslo s cukrem šleháme a přidáváme postupně vychladlý pudink-vše by mělo mít stejnou teplotu.
Vymačkáme tubu mléka a přidáme rum. Začneme slepovat : nejdříve krém, přiložíme plát, natřeme marmeládou, pak další plát a zase krém.
Trochu celé zatížíme, ať se to srovná a potřeme nahoře zbytkem krému.
Posypeme směsí strouhaných ořechů a kakaa. Je lepší nechat uležet aspoň den..












27.11.2009 11:24:41 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se