Bramborové saláty


INDICKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
4 velké brambory, 75g malých růžiček brokolice, 1 malé mango, 4 pokrájené cibulky, 1 špetku soli, pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky mletého koriandru, majonéza HELLMANN'S, 1 lžička nasekaného kořene zázvoru, 2 lžičky nasekané petržele

Příprava:
V hrnci uvaříme brambory. V jiném hrnci mezitím oblanšírujete růžičky brokolice a necháme je okapat. Přidáme do mísy společně s brambory. Necháme vychladnout, pak přidáme mango nakrájené na kostičky a nasekanou cibuli. Osolíme a opepříme. Na zálivku důkladně promícháme kmín, koriandr, majonézu Hellmann's, kořen zázvoru a petrželku. Lžící zálivku přelijeme na bramborovou směs a opatrně promícháme, aby se brambory a brokolice nepolámaly. Salát ihned podáváme. Je to dobrá lehká vešeře nebo salát můžete použít i jako přílohu k m 1000 g brambor, 1 malý celer, 3 mrkve, 4 vejce, 2 feferonky ve slaném nálevu, 2 větší cibule, 100 g uzené slaniny, 100 g žampionů, 250 g bílých fazolí ve sladkokyselém nálevu, 250 ml majonézy Hellmann's, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, špetka cukru
Postup přípravy

Brambory, celer, mrkev a vejce uvaříme (brambory ve slupce, vejce na tvrdo) a nakrájíme na malé kostičky stejně jako feferonky a cibuli. Slaninu pokrájíme, krátce orestujeme, přidáme cibuli s pokrájenými žampióny a orestujeme. Vše lehce smícháme, přidáme scezené fazole, majonézu Hellmann´s a hořčici, promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. asu.


S KOPREM, ČESNEKEM A OŘECHY
600 g brambor, hrst čerstvého kopru, 1 palice česneku, 3 lžíce posekaných vlašských ořechů, 150 ml tatarské omáčky Hellmann's Light

Příprava:
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s posekaným koprem. Přidáme utřený česnek, ořechy a tatarskou omáčku Hellmann´s Light a opatrně promícháme. Necháme nejlépe 1 den uležet v ledničce.


S FAZOLEMI, SLANINOU A FEFERONKAMI
1000 g brambor, 1 malý celer, 3 mrkve, 4 vejce, 2 feferonky ve slaném nálevu, 2 větší cibule, 100 g uzené slaniny, 100 g žampionů, 250 g bílých fazolí ve sladkokyselém nálevu, 250 ml majonézy Hellmann's, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, špetka cukru

Příprava:
Brambory, celer, mrkev a vejce uvaříme (brambory ve slupce, vejce na tvrdo) a nakrájíme na malé kostičky stejně jako feferonky a cibuli. Slaninu pokrájíme, krátce orestujeme, přidáme cibuli s pokrájenými žampióny a orestujeme. Vše lehce smícháme, přidáme scezené fazole, majonézu Hellmann´s a hořčici, promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.


S KVĚTÁKEM A KUŘECÍM MASEM
300 g brambor, 2 velké mrkve, 1 celer, 200 g květáku, 80 g hrášku (nejlépe čerstvého), 1 menší cibule, 150 g vařeného nebo uzeného kuřecího prsíčka (nebo šunky), 80 g kukuřice, 200 ml tatarské omáčky Hellmann's Yofresh, čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, šalvěj, zelená petrželka, pažitka apod.)

Příprava:
Brambory, mrkev a celer uvaříme a nakrájíme na kostky. Květák a hrášek krátce spaříme (musí zůstat křupavé) a květák pokrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky, kuřecí maso na tenčí proužky. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku Hellmann's Yofresh, opatrně promícháme a dochutíme bylinkami.


S ANANASEM, KRABÍM MASEM A KARI
500 g brambor, 250 g krabích tyčinek, 100 g ananasu, 50 g pórku, 80 g kukuřice, 180 ml tatarské omáčky Hellmann's, sůl, pepř, kari koření (nemusí být)

příprava:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krabí tyčinky a ananas nakrájíme také na kostičky, pórek na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku promícháme a dochutíme solí, pepřem a kari kořením.


S ČERVENOU ŘEPOU A GORGONZOLOU
200 g červené řepy, 60 g brambor, 1 kávová lžička lesního medu, 20 ml balzamikového octa, 60 g pomerančů, 60 g grepů, 50 g gorgonzoly , 1 lžíce majonézy Hellmann´s, 10 ml mléka, 10 g směsi ořechů, 2 g rokety, 1 g řeřichy, sůl, čerstvá máta

Příprava:
Červenou řepu nakrájíme na tenké plátky a 4 hodiny ji necháme marinovat v medu svařeném s balzamikovým octem. Brambory nakrájíme na tenké nudličky. Pomeranč a grep nakrájíme na plátky, gorgonzolu na kostky. Ořechy opražíme na sucho na pánvi, majonézu Hellmann´s lehce naředíme mlékem. Řepu, brambory, ovoce, gorgonzolu a ořechy lehce promícháme, přidáme roketu a řeřichu a zalijeme majonézovým dresinkem. Dochutíme solí a ozdobíme mátou.


SE ZELÍM, KŘENEM A JABLKY
500 g brambor, 150 g kysaného zelí, 1 kyselé jablko, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce strouhaného čerstvého křenu, sůl, drcený kmín, cukr, 180 ml tatarské omáčky Hellmann's

Příprava:
Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší hranolky. Zelí pokrájíme, jablko nakrouháme, cibuli nakrájíme na jemno. Vše smícháme se šťávou z kysaného zelí, olivovým olejem a křenem, přidáme sůl, kmín a trochu cukru a opatrně promícháme. Necháme uležet do druhého dne a přimícháme tatarskou omáčku.


S HOUBAMI
500 g brambor, 2 jarní cibulky (pouze bílá část), 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hnědého cukru, balzamikový ocet, 1 sklenička nakládaných hub (asi 200 g hub), 180 g majonézy, 1 lžíce kremžské hořčice, čerstvě mletý pepř, sůl, lístky rukoly

Příprava:
Brambory uvaříme ve slupce. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na rostlinném tuku. Jakmile začne zlátnout, přidáme cukr, zakápneme octem a necháme odpařit veškerou tekutinu. Brambory, scezené houby a cibulku smícháme, přidáme majonézu Hellmann´s Light a hořčici, lehce promícháme a dochutíme pepřem, případně i solí. Před podáváním ozdobíme lístky rukoly.


Z PEČENÝCH BRAMBOR
500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 lžíce olivového oleje, 2 vejce, 3 nakládané okurky, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 180 ml majonézy Hellmann's, sůl, pepř

Příprava:
Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky silné zhruba 1 cm a pečeme v troubě při 190 °C do zlatova (asi 40 minut). Zeleninu nakrájíme na tenké plátky, kolečka nebo čtverečky a orestujeme na oleji. Vejce uvaříme a nakrájíme na kostičky stejně jako okurky, cibuli nakrájíme na jemno. V míse smícháme kořenovou zeleninu, vejce, okurky, cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme teplé upečené brambory a majonézu Hellmann's, opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem.


SVÁTEČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT
500 g brambor, 1 menší jablko, 100 g parmské šunky, 5 křepelčích vajíček, 1 malá cibule šalotka, 80 g cukrového hrášku, 80 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petrželového kořenu, 3 kyselé okurky, Sůl, Pepř, Hnědý cukr dle chuti , Citronová šťáva, 2 lžíce majonézy Hellmann´s light, 1 lžíce Hellmann’s Dijonnaise

Přprava:
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostky asi 1 x 1 cm, vařená a oloupaná křepelčí vajíčka nakrájíme na čtvrtky, oloupané a vyjadřincované jablko nakrájíme na menší kostky, cibuli šalotku nakrájíme na jemno, parmskou šunku nakrájíme na nudličky, vařenou mrkev, vařený celer – bulva a vařený petrželový kořen nakrájíme též na kostičky. Z ostatních ingrediencí vymícháme dresink a vše lehce promícháme.


BABIČČIN SALÁT
1 a půl kg menších brambor uvařených ve slupce, Půl ks středně velké cibule nadrobno nakrájené, Půl lžičky moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5ks sladkokyselých okurek nadrobno nakrájených, 300g jemně nakrájeného salámu turista, 6ks natvrdo nakrájených vajec nadrobno nakrájených 1 malé balení majonézy 1 velký kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce plnotučné hořčice 2 špetky soli

Příprava:
Cibuli, moučkový cukr, olej, sladkokyselé okurky, salám, vejce dobře promícháme ve velké míse, přidáme na kostičky nakrájené vychladlé brambory, lehce posolíme 2 špetkami soli. Vedle smícháme majonézu, jogurt a plnotučnou hořčici Hellmann´s, které nakonec vmícháme do mísy s bramborami a ostatními ingrediencemi, když je vše důkladně promíchané, mísu vložíme do lednice a necháme uležet do druhého dne.


SALÁT PIVNÍ ZAHRADA
5 až 7 větších brambor, sklenice nakládané papriky, pórek(můžete přidat i celer), 200g šunkového salámů, 1/4l majonézy petržel, sůl, pepř

Příprava:
Nakrájíme uvařené brambory na jemné proužky nebo kostičky, připravenou zeleninu smícháme, šunkový salám pak nakrájíme na kostky a promícháme s majonézous. Na závěr opepříme, osolíme a na ozdobu přidáme petrželovou nať. A protože je to salát "pivní zahrada", nejlépe vám k němu bude chutnat vychlazené pivo.


KALIFORNSKÝ SALÁT
750g brambor, 0,5ml hovězího vývaru, 2 lžíce oleje, 4 lžíce octa, sůl, pepř, 1ks cibule, 6ks půlených broskví, 200g ořechových jader, 100g majonézy.

Příprava:
Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, zalijeme vývarem a necháme 15 minut uležet. Z oleje, octa, soli a mletého bílého pepře uděláme nálev, kterým brambory posypané nakrájenou cibulí zalijeme a necháme asi hodinu zakryté uležet. Broskve nakrájíme na silnější plátky, položíme navrch připravené směsi spolu s půlkami ořechů a polijeme . Takto připravený salát je vhodný jako příloha ke grilovanému kuřeti nebo k studeným masům.


BRAMBOROVÝ SALÁT ""HVĚZDA"
500g brambor vařených ve slupce, 1 malý nebo půl velkého celeru, 2 mrkve, 3 petržele, 1 větší cibule, 3 vejce, 1 konzervu sterilovaného hrášku, 1 sterilované sladkokyselé okurky, 400ml majonézy hořčice, sůl, pepř

Příprava:
Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Vejce uvaříme natvrdo, cibuli spaříme vařící vodou (aby v salátu nekvasila) a v osolené vodě uvaříme kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Brambory zbavíme slupek a spolu s kořenovou zeleninou a vejci vše protlačíme přes lis na salát. Přidáme okapaný hrášek, trochu hořčice, na kostičky nakrájené sterilované okurky (množství dle libosti), cibuli a na závěr. Osolíme a mírně opepříme. Hotový salát necháme do druhého dne v chladu „uzrát”.



02.12.2009 16:57:48 | Autor: | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se