Vánoční perníčky


PERNÍČKY I.
cukr moučka 250 g
hladká mouka 500 g
med 1 lžíce
prášek do perníku 1 kus
vejce 2 kusy

Příprava:
Těsto vytvoříme smícháním všech ingrediencí den předem a necháme uležet. Druhý den vyválíme placku a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. Před upečením pomašlujeme bílkem a navrch dáme oloupanou mandli. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 10 minut.


PERNÍČKY II.
hladká mouka 750 g
kypřící prášek 3 kusy
máslo 125 g
med 200 g
moučkový cukr 300 g
perníkové koření 1 balení
vejce 3 kusy

Příprava:
Cukr, vejce a rozpuštěné máslo utřeme do pěny. Spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme těsto a necháme odpočinout přes noc. Těsto vyválíme na plát cca 0,5 cm vysoký. Vykrájíme tvary. Před pečením můžeme potřít vejcem(prošlehané – jdou do výšky, nepotřeme - jdou do šířky a budou matné). Pečeme v troubě na 200° cca 10 min.
Zdobíme polevou (z bílku a cukru), kterou si dáváme do kornoutů z pečícího papíru.


PERNÍČKY III.
citrónová kůra 1 lžička
hladká mouka 60 dkg
jedlá soda 2 lžičky
máslo 15 dkg
med 20 dkg
práškový cukr 30 dkg
skořice 2 lžičky
vejce 3 kusy

Příprava:
Smícháme dohromady cukr, jedlou sodu, skořici, mouku a citrónovou kůru. Pak přidáme med, změklé máslo a vejce. Těsto důkladně propracujeme. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. 12 hodin uležet v chladničce.
Odpočinuté těsto rozválíme na cca 5 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary. Perníčky rozložíme na plech pokrytý pečicím papírem. Pečeme v troubě při teplotě 180°C přibližně 15 min.
Upečené perníčky necháme vychladnout. Můžeme je dodatečně ozdobit čokoládovou nebo bílkovou polevou, oříšky, mandlemi...fantazii se meze nekladou :-)

Poznámka
Perníčky je potřeba upéct dopředu, aby do Vánoc změkly. Doporučujse na začátku prosince.


PERNÍČKY IV.
bílá poleva 10 dkg
citrónová šťáva 1/2 lžičky
hladká mouka 500 g
jedlá soda 1 lžička
máslo 5 dkg
med 25 dkg
moučkový cukr 15 dkg
směs mletého koření 1 lžička
vaječný bílek 1 kus
vejce 2 kusy

Příprava:
Důkladně utřeme med, máslo, vejce a cukr ve vhodné míse. Poté mouku po částech vpracujeme s jedlou sodou. Po vytvoření těsta vyválíme 4 mm silný plát a vykrajujeme různé vánoční motivy figurek, které pečeme v předehřáté troubě. Ihned po upečení jemně potřeme perníčky rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí ozdobíme polevou připravenou z citronové šťávy, bílé čokoládové polevy.

Poznámka
Před vypracovnáním perníčků je nejlepší hotové těsto nechat přes noc v chladu.


PERNÍČKY V.
anýz 1 lžička
badyán 1 špetka
hera 75 g
hladká mouka 400 g
hřebíček 7 kusů
jedlá soda 1 lžička
med 2 lžíce
moučkový cukr 140 g
skořice 1,50 lžičky
vejce 2 kusy

Příprava:
Z veškerých ingrediencí zpracujeme těsto, které necháme nejlépe jeden den uležet na chladném místě. Druhý den těsto vyválíme a vykrajujeme. Pečeme 15 minut při teplotě 160 stupňů celsia. Po vyjmutí z trouby ihned potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem s kakaem, aby byli lesklé a měli pěknou barvu. Až perníčky dostatečně vychladnou, můžeme je začít zdobit. Polevu připravíme z 1 bílku, 150 g moučkového cukru a citrónové šťávy.

Poznámka
Na polevu potřebujeme: 1 bílek, 150g moučkového cukru a citronovou šťávu







05.12.2009 08:02:34 | Autor: | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se