Vánoční cukroví


DROŽĎOVÉ CUKROVÍ
droždí 16 g
hera 200 g
hladká mouka 280 g
smetana 3 lžíce

Příprava:
Jednotlivé ingredience smícháme v libovolném pořadí v misce a řádně promícháne na těsto. Těsto je následně nutné vyválet na placku a formičkami vykrájet libovolné (třeba vánoční) tvary, které postupně pokládáme na vymaštěný plech nebo plech pokrytý pečícím papírem. Zde necháme těsto ještě 2 hodiny odpočinout a potom je upečeme v troubě. Horké cukroví je nutné obalit v práškovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem (dobře přilne).

Je možná slaná varianta:
Vytvoření těsta je stejné jako v předchozím případě, pouze ještě přidáme tavený sýr a přisolíme špetkou soli. Nakonec jednotlivé tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem, které posypeme třeba mákem.


OŘECHOVÉ CUKROVÍ
čokoládová poleva 1 balení
cukr moučka 300 g
hladká mouka 200 g
máslo 340 g
ořechy mleté 200 g

Příprava:
Z 200 gramů mouky, 200 gramů másla či jiného tuku, 100 gramů cukru moučka a 100 gramů mletých ořechů vypracujeme těsto a necháme v lednice zakryté odpočinout nejlépe do druhého dne. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dozlatova. Ze zbylých ingrediencí zpracujeme krém a upečené tvary po dvou slepujeme. Nakonec potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.


VANILKOVÉ ROHLÍČKY
citrónová kůra 1 lžička
hladká mouka 150 g
máslo 100 g
mleté ořechy 50 g
moučkový cukr 20 g
vaječný žloutek 2 kusy
vanilkový cukr 1 sáček

Příprava:
Připravíme si do mísy všechny suché suroviny (hladká mouka, moučkový cukr, mleté ořechy, vanilkový cukr, citronová kůra), přidáme rozstrouhané nebo rozměklé máslo a žloutky, dobře propracujeme. Zhotovené těsto necháme odpočinout do druhého dne. Druhý den tvoříme malé rohlíčky, klademe na vymazaný plech, pečeme v troubě při mírnější teplotě a ještě horké obalujeme v cukru (smíchaný moučkový a vanilkový cukr).


OPILÝ FRANTÍK
čokoláda na vaření 1 kus
cukr moučka 30 dkg
kakao 4 lžíce
mleté ořechy 22 dkg
polohrubá mouka 22 dkg
prášek do pečiva 1 kus
rum 2 dcl
vejce 6 kusů

Příprava:
1) Příprava těsta na řezy:
Ušleháme sníh z bílků, přidáme 15 dkg cukru, žloutky a poté vmícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C po dobu 20 minut.
2) Příprava náplně:
Zbylý cukr, mleté ořechy a rum utřeme.
3) Po vychladnutí řezy potřeme nápní a polijeme rozehřátou čokoládou.


OŘECHOVÉ KOLÁČKY
cukr 125 g
hořká čokoláda 100 g
máslo 200 g
mleté vlašské ořechy 120 kusů
moučkový cukr 1 lžíce
polohrubá mouka 250 g
rum 1 lžíce
smetana ke šlehání 2 lžíce
sůl 1 špetka
vejce 1 kus
vlašské ořechy 80 g

Příprava:
Z mouky, 75 g cukru, 150 g másla, špetky soli a 80 g mletých ořechů rychle vypracujeme hladké těsto. Dáme je na hodinu odpočinout. Na náplň rozpustíme máslo, zbývající cukr, zbývající mleté ořechy a rum. Troubu předehřejeme na 180° C. Vyválíme z těsta plát o síle asi 5 mm. Vykrojíme koláčky o průměru cca 4,5 cm. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Zasuneme na střední lištu a pečeme zhruba 15 minut. Sejmeme z plechu a dáme vychladnout. Polovinu koláčků potřeme náplní a přiložíme druhou polovinu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a utřeme ji se smetanou. Slepené koláčky čokoládou potřeme a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.


ROHLÍČKY Z LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
hera 400 g
hladká mouka 500 g
lískové ořechy 140 g
moučkový cukr 140 g
tuk 1 plátek
vanilkový cukr 2 kusy

Příprava:
Těsto zpracujte obvyklým způsobem na válu dohladka. Mouku i cukr prosejte, přidejte změklé máslo a nastrouhané oříšky. Vyválejte váleček, nakrájejte asi 5 cm dílky a vytvarujte z nich rohlíčky. Pečte je 7 - 10 minut na plechu vymazaném tukem při teplotě 170°C. Horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru.


VOSÍ HNÍZDA
cukr krupice 10 dkg
dětské piškoty 16 dkg
kakao 1 lžíce
máslo 6 dkg
mléko 2 lžíce
mleté vlašské ořechy 1 špetka
rum 2 lžíce
vaječný koňak 20 ml

Příprava:
Piškoty rozdrtíme, přidáme ostatní suroviny. Vzniklé těsto plníme do formiček vysypaných moučkovým cukrem. Zadní stranou vařečky utvoříme malý důlek, plníme vaječným koňakem a otvor zalepíme piškotem. Lze polévat čokoládou a sypat ořechy.


KULKY DĚDY MRÁZE
bílek 1 kus
kokosová moučka 250 g
máslo 100 g
moučkový cukr 3 lžíce
rum 3 lžíce
salko 1/2 balení

Příprava:
Utřeme máslo s bílkem a moučkovým cukrem a pomalu přidáváme rum dokud se hmota nespojí. Do takto vzniklé hmoty přidáme kokosovou moučku (pro gurmánský zážitek nejlépe nastrouhaný čerstvý kokosový ořech) a půl plechovky salka. Prsty vypracujeme těsto a necháme na 1 hodinu uležet v ledničce. Poté tvarujeme kulky a obalujeme v kokosové moučce. Servírujeme v barevných papírových kalíšcích.

Příloha:
Karibsky rum s colou


VANILKOVÉ TYČINKY
čokoláda na vaření 1 kus
cukr 30 dkg
hladká mouka 50 dkg
marmeláda 1 kus
máslo 13 dkg
vanilkový pudink 4 kusy
vejce 3 kusy
ztužený tuk 25 dkg

Příprava:
Nejprve smícháme všechny sypké složky, poté vpracujeme vajíčka, máslo a ztužený tuk. Řádně prohněteme a vytvoříme těsto, které necháme alespoň hodinu odstát v chladu. Poté pomocí strojku vytlačujeme různé tvary (nejlépe tyčinky), vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 250°C 3-5 minut. Rozpustíme čokoládu na vaření ve vodní lázni a přidáme polévkovou lžíci ztuženého tuku. Upečené tyčinky promažeme marmeládou a poté namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme ztvrdnout v chladu.











05.12.2009 08:16:30 | Autor: kamarád | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se