Vánoční kachna (nejen na Vánoce)


1 menší kachna naporcovaná na stehna a prsa, sůl, pepř, rozmarýn, drcený jalovec, divoké koření

Na nádivku:
1 rohlík, 1vejce, 50g pečených kaštanů, 50g žampiónů, 20g cibulky, 20g másla, sůl, pepř, petrželka.

Nádivka:
Rohlík nakrájený na kostičky si v misce smícháme s vejcem, kaštany a na másle orestovanou cibulkou, okořeníme a necháme odležet 10-15 minut.

Marinované červené zelí
1 kg červeného zelí, marináda na zelí: 45 g cukru, 15 g soli, 30 ml pomerančové šťávy, 25 ml citronové šťávy, 25 ml jablečného, nebo vinného octa, 125 g strouhaných jablek, kmín mletý nahrubo, trochu skořice a mletého hřebíčku

zelí:
Zelí nastrouháme a marinujeme, necháme celý den v lednici uležet. Druhý den připravíme z cukru karamel, necháme orestovat cibuli nakrájenou na jemno, podlijeme vínem, jablečnou šťávou a přidáme zelí. Podle potřeby podléváme vodou a dusíme pod pokličkou do měkka na konec lehce zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Dochutíme a můžeme také přidat lžičku nebo dvě sádla z kachních stehen.

kachna:
Stehna očistíme a zbavíme vrchní kosti, získáme tak prostor na plnění nádivkou. Okořeníme a plníme. Dobře uzavřeme a zabalíme do alobalu. Takto připravená stehna vložíme do hrnce s kachním sádlem ochuceným kořením a bylinkami necháme mírně táhnout 1-1,5 hod. Poté jednotlivá stehna vybalíme a v troubě při vyšší teplotě zapečeme dozlatova. Kůži na prsou nakrájíme na malé kostičky, dobře okořeníme solí, pepřem, jalovcem a rozmarýnem.
Pečeme pomalu nejdříve na kůži a snažíme se aby kůže byla opravdu vypečená a křupavá. Prsa by po upečení měla zůstat růžová jinak jsou suchá a tvrdá. Takto upravenou kachnu na dva způsoby podáváme s červeným zelím a pomerančovou omáčkou.

05.12.2009 10:08:32 | Autor: | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se