Dobrůtky z kapra


KAPR NA SATUREJCE
1 kapr, 1-2 bílé papriky, 5 stroužků česneku, 250 g tmavých žampiónů, 1 cibule, koření na ryby, saturejka, hladká mouka na obal, máslo, olej, sůl, petrželka.

Příprava:
Kapra si naporcujeme jako na řízky, omyjeme a vysušíme. Porce si dáme vedle sebe a z jedné strany osolíme a posypeme saturejkou, otočíme a znovu osolíme a posypeme kořením na ryby. Takto připravené porce protáhneme moukou a trochu jí setřepáme, porce zprudka opečeme na pánvi s olejem s obou stran. Vezmeme si pekáč a dáme do něj plátky másla a na něj si vyskládáme porce kapra. Posypeme cibulí a paprikou na kolečka, česnekem na plátky, kouskama žampiónů a petrželkou. Vložíme do vyhřáté trouby na 15 minut přikryté a 15 minut odkryté, pokud bude šťáva vypečená, přidáme trochu vody, před druhým zapečením.


KAPR FLAMENDR
3 cibule
1 mrkev
1 řepíkový celer
400 ml vody
200 ml bílého vína
8 kuliček celého pepře
1 bobkový list
sůl
800 g kapřích filetů
1 citron

Příprava:
Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na malé kousky. V hrnci svaříme vodu s vínem. Pak opatrně vsypeme zeleninu s pepřem a bobkovým listem a osolíme.
Filety z kapra osolíme, zakapeme citronovou štávou a vložíme do vody se zeleninou. Vaříme na mírný stupeň asi 20 minut. Hotovou rybu opatrně vyndáme. Pak porce naskládáme na talíř a přidáme scezenou zeleninu.
Jako příloha jsou nejlepší opečené brambory.


KAPR NA ČERNO
2 kg očištěného vykuchaného kapra, sůl, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), 10 dkg cibule, 15 dkg másla, 6 dkg cukru, 10 dkg citronu, 5 dkg octa, 3 dkg mouky, 3 dkg strouhaného perníku, divoké kořeni (nové koření, pepř celý, bobkový list), 5 dkg švestkových povidel, 3 dkg rozinek, 3 dkg mandlí, 5 dkg červeného vína, 5 dkg sušených švestek

Příprava:
Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, pak naporcujeme. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme asi 12 - 14 minut a potom vyjmeme z vody. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky, rozšleháme a přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu. Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a prochladnou, jdou loupat), nakrájené na nudličky a uvařené na malé kousky nakrájené sušené švestky. Podáváme tak , že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.


KAPR NA MODRO
1 plátek kapra,
100 g kořenové zelniny (mrkev, celer,petržel),
1/2 menší cibule,
plátek másla (20 g),
1 bobkový list,
2 kuličky nového koření,
2 kuličky celého pepře,
sůl,
petřželka,
citronová sťáva,
1 litr vody.

Příprava:
Z kapra stáhneme kůži a uvaříme spolu se zeleninou, cibulí a kořením na mírném plameni 15 minut. Poté kapra vyjmeme, položíme na teplý talíř, poklademe plátkem másla, petrželkou a popřípadě plátkem citronu.
Z vývaru se zeleninou uděláme polévku.


KAPR PO ŽIDOVSKU
1 kapřík, kelímek smetany na šlehání, křen, mix na ryby, bílé víno, čerstvé žampiony, cibuli, olej, sůl, zelenou petrželku a citron

Příprava:
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, žampiony na plátky, nastrouháme křen. Porce kapra osolíme a okořeníme směsí na ryby, obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Přidáme k rybě cibuli, žampiony a zalijeme bílým vínem, posypeme křenem a pod pokličkou podusíme asi 8 minut. Až kapřík změkne přidáme smetanu na šlehání, necháme přejít varem a podáváme. Podáváme s bramborovou kaší.


ROŽMBERSKÝ KAPR
600 g kapra (filety)
100 g anglické slaniny vcelku
1-2 cibule
130 ml červeného vína
3 lžíce medu
drcený kmín
sůl
sádlo
hladká mouka
šalvěj a rozmarýn nebo tymián

chléb na topinky

Příprava:
Kapra dobře nasolíme, posypeme kmínem a necháme odležet. Mezitím připravíme topinky a uložíme je v teple.
Porce kapra obalíme v hladké mouce a zprudka je opečeme na rozehřátém sádle, nejprve kůží navrch. Opečené maso obrátíme a přidáme hrubě nasekanou cibuli a hranolky slaniny. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z pánve a udržujeme teplé. Do výpeku k cibuli přidáme med, necháme ho rozpustit, zalijeme vínem a vhodíme nasekané bylinky. Omáčku necháme zredukovat na potřebnou hustotu a případně dosolíme.
Topinku nakrájíme na příčné pruhy, položíme na ni porci kapra a celé přelijeme omáčkou.



KAPR S RAJČATY
4 porce kapra, sůl, 1 citron, petrželka, 8 dkg másla, 6 menších rajčat, vývar, pepř

Příprava:
Porce ryb povaříme, vykostíme, osolíme a opepříme. Do máslem vymazaného pekáčku nebo ohnivzdorné misky dáme na plátky nakrájená rajčata, na to porce ryb a navrch rajčata. Posypeme petrželkou, zakapeme citrónovou šťávou a pokropíme máslem. Zvolna asi půl hodiny pečeme. Podáváme s brambory


KAPR
Čerstvý kapr,
koření na ryby
sůl,
máslo,
česnek 2 stroužky,
rajčata 2 ks,
zelená cibulka 2ks,
žampiony oloupané 2ks(nemusí být),
pórek 1/4ks,
hladká mouka.

Postup:

Kapra očistíme,zbavíme šupin,naporcujeme,omyjeme a osušíme.
Jednotlivé porce posypeme solí a kořením a necháme odležet.
Mezitím si očistíme zeleninu;rajčata zbavíme většiny semínek a nakrájíme na kostky,pórek na proužky,žampiony na čtvrtky nebo hrubší plátky,česnek na plátky,a zelenou cibulku na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme máslo(nepřepálíme),vložíme porce kapra a ze všech stran opečeme.Pak podlijeme trochou vody,přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit.Poté porce ryby obrátíme a už bez pokličky ještě chvíli dusíme(hotové je když nám maso začíná samo odpadat od kosti).Necháme všechnu tekutinu odpařit a přidáme česnek,rajčata,pórek,zelenou cibulku a nakonec žampiony promíchané s troškou mouky,orestujeme a znovu lehce podlijeme.Necháme pomalu projít varem a dle potřeby dosolíme.
Jako přílohu použijeme brambory.




05.12.2009 12:39:47 | Autor: kamarádi | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se