Studené pohoštění


NA SILVESTRA
14 dkg hrubé mouky, 7 dkg hery, 3 vejce, 1/4l vody, sůl.

Příprava:
Do vařící osolené vody dáme tuk a mouku. Mícháme, až je těsto hladké a nechytá se nádoby. Těsto dáme do chladné mísy a vmícháme postupně vejce. Lžičkou dáváme hromádky těsta na vymazaný plech.
Pečeme dorůžova v hodně vyhřáté troubě. Během pečení troubu aspoň 10 minut neotvíráme. Upečené, vychladlé kousky rozřízneme a plníme různou náplní, např.
Náplň:
Balíček tvarůžků, 1 lžíce šlehačky, petrželka, sůl, 10 dkg měkkého tvarohu. Vše vyšleháme a plníme.


CHLEBOVÝ DORT
těsto : 300 ml vody, 2 KL cukru, 2 KL sole, 1PL kmínu, 25 dkg hladké mouky, 25 dkg celozrnné mouky, 1 kostka droždí
náplň : podle chuti pomazánkové máslo ( šunkové, s Nivou,křenové aj. ), 25 dkg másla, 1 krabička taveného smetanového sýra, 1 KL vegety
ozdobení : různé druhy salámů, sýrů, zeleniny a koho co napadne

Příprava:
Těsto si připravíme v domácí pekárně. Vykynuté ho přendáme do vymyzané a vysypané formy, kterou jsme zvolili a necháme 20 minut kynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 180 C a pečeme asi 45 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a 2x ho prořízneme. Díly potřeme vyšlehaným pomazánkovým krémem a celý dort opět složíme dohromady. Potřeme i boky a vrch dortu. Boky obalíme ve strouhaném sýru. Nakonec celý dort ozbobíme podle vlastní fantazie.
Poznámka:
Je dobré si korpus upéct jeden den dopředu, lépe se s ním pracuje.


ASPIK Z MASA A ZELENINY
250 - 300 g kuřecích prsou, 100 - 150 g mražené zeleniny, sůl dle potřeby, 6 kuliček celého pepře a 1 nového koření, 1 malý bobkový list, kousek kuřecího bujónu v kostce, 20 g sypké želatiny

Příprava:
Kuřecí maso uvaříme s kořením a bujónem, podle potřeby dosolíme. Měkké, ale nerozvařené maso nakrájíme na drobnější kousky, vývar procedíme, dochutíme, může se i malinko přidat octa, odměříme 1/2 lt a když má teplotu zhruba 55°C tak v něm rozpustíme 20 g želatiny. Dobře to jde malou metličkou. Zeleninu jsem uvařila zvlášť a přidala s nakrájeným masem do vývaru s rozpuštěnou želatinou. Jak nám směs začíná mírně tuhnout, tak ji dáme do vhodné nádoby nebo formy a necháme v chladničce pořádně ztuhnout.
Pozn.::
Tento recept je dietnější, můžeme uvařit i např. celé stehna a pak sebrat shora tuk. Také se může použít čerstvá zelenina a uvařit společně s masem nebo sterilovaná a dá se pak použít i nálev, ale společně s vývarem musí být 1/2 lt na 20 g želatiny.


BYLINKOVÉ JEDNOHUBKY
Tvrdý sýr, tavený sýr,máslo, bylinky(petržel, pažitka, bazalka) dle chuti každého. Množství sýrů a másla je také dle množství pomazánky.

Příprava:
Ušleháme si změklé máslo(pokud možno klasické) s měkkým sýrem s troškou soli a přidáme na malé nudličky nastrouhaný tvrdý sýr. Nakonec vmícháme bylinky dle vlastní chuti, zelenou petržel a pažitku.Nebo bazalku. Je také výborný česnek.


TLAČENKA ZE ZBYTKŮ
1kg drůbežího masa (slepice), 6ks syrových a 4ks natvrdo uvařených vajec, 0,5kg kabanosu nebo špekáčků, 1 kávová lžička pepře, 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky grilovacího koření, 2 lžičky vegety, 0,5kg drůbežích jater, 0,5kg vepřové kůže.

Příprava:
Slepici, zbytky drůbežího masa (kosti, kůže apod.) a vepřovou kůži uvaříme. Maso obereme s kostí (necháme na kousky) vepřovou kůži pomeleme. Kabanos a uvařena vejce nakrájíme na kostky, přidáme koření a vše promícháme. Přidáme syrová vejce, očištěná a nakrájená drůbeží játra a opět promícháme.Podle potřeby přidáme asi 1dcl vývaru z kůže a podle chuti přisolíme. Směs naplníme do tlačenkových střev a vaříme 20 minut na jedné a 20 minut na druhé straně. Po uvaření necháme tlačenku vychladnout.


HOUBOVÝ SALÁT
1 malá sklenice hub na kyselo
1 menší cibule
10 dkg měkkého salámu
dle chuti kečup cca 2 - 3 lžíce
sůl,pepř

Příprava:
Houbičky scedíme, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli,na kostičky nakrájený salám, osolíme, opepříme a zakápneme kečupem.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.








06.12.2009 15:20:26 | Autor: kamarádi | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se