Vánoční menu


1/ RYBÍ POLÉVKA

1 kapří hlava
1 oloupaná cibule
6 kuliček černého pepře
200 ml bílého vína
200g očištěného kapřího masa od ocasu
60g másla
40g hladké mouky
1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
6 hlaviček růžičkové kapusty
4 plátky bélého tastového chleba
špetka muškátového květu
petrželka na ozdobení

Příprava:
Z hlavy odstraníme žábry i oči a vložíme ji do studené vody, přidáme rozpůlenou cibuli, pepř, sůl a víno. Vaříme cca hodinu. Tak 20 min. před koncem přidáme rybí maso (v celku), V hrnci připravíme z másla a mouky jíšku a zalieje jí přecezeným rybím vývarem a necháme provařit. Očištěnou nakrájenou mrkev, celer i kapustu přidáme do hrnce a uvaříme doměkka. Do polévky vložíme obrané maso, dochutíme solí a muškátovým květem. Z chleba vykrájené hvězdičky nasucho opečeme.


2/ SMAŽENÝ KAPR V CITRONOVÉ STROUHANCE

400g brambor
3 vejce
1 mrkev
150g celeru
1 cibule
1 velké jablko
1 lžíce kaparů
2 lžíce plnptučné hořčice
120g zakysané smetany
ocet dle chuti
2 lžíce rpstlinného oleje
mletý černý pepř, sůl
4 podkovy z kapra (cca 600g)
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
hladká mouka, vejce, strouhanka, olej

Příprava:

Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.Částečně vychladlé je oloupeme. Vejce uvaříme na tvrdo a také oloupeme.Mrkev, celer i cibuli nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer uvaříme v osoloneé vodě doměkka, scedíme a necháme zchladnout. Brambory protlačíme přes krájecí kolečo do mísy a smícháme se zeleninou.Jablko bez jádřince nakrájíme na kostičky. s kapary,pokrájenými vejci, hořčicí, smetanou, octem a olejem je vmícháme do salátu.Osolíme, opepříme a necháme cca 1 hodinu v chladu.
Podkovy z kapra osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Obalíme je v mouce, vejcích a strouhance, smíchané s citronovou kůrou a osmažíme je dozlatova.


3/ VÁNOČNÍ DORT

3 vejce
80g krupicového cukru
80g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku
20g kakaa
tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
200 ml slazeného kondenzovaného mléka
50 ml vaječného likéru
200g másla
dohotovení:
100g rozehřáté čokoládové polevy
hroznové víno
marcipánové hvězdičky

Příprava:
Vejce rozšleháme s cukrem, pak vmícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Ve vymazané a vysypané formě pečeme při 160 st. cca 40 minut. Vychladlý korpus uvolníme z formy a rozkrojíme na 3 díly. Máslo vyšleháme na krém za postupného přidávání konedz.mléka a likéru.Část si necháváme na ozdobu a zbylým propojíme korpusy. Dort polejeme polevou a necháme ztuhnout. Nakonec ho rozkrájíme na 6 dílů a ozdobíme vínem a hvězdičkama.


4/VÁNOČNÍ BOWLE

1/2 ananasu
2 mandarinky
2 kiwi
1 chem.neošetřený citron
1 chem.neošetřený pomeranč
200g hroznového vína
50g krupic.cukru
100 ml rumu
750 ml suchého bílého vína
750 ml sektu

Příprava:

Oloupaný ananas, mandarinky a kiwi nakrájíme na kousky. Citron, pomeranč a hroznové víno omyjeme. Citrusy i se slupkou nakrájíme na tenké měsíčky. Všechno ovoce vložíme do skleněného džbánku, posypeme cukrem, zalijeme rumem a vínem tak, aby bylo ponořené. Dáme na 60 min.do ledničky. Pka promícháme, dolijeme sektem a rozdělíme do sklenek. Kuličky víne dáme do sklenem před podáváním.

12.12.2009 17:59:12 | Autor: | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se