Něco ze zvěřiny


LESÁCKÝ ZÁVITEK
800 g vykostěné srnčí kýty, 50 g anglické slaniny, 150 g žampionů, 2 vejce, 2 cibule, 1 lžíce másla, olej,1 lžíce hladké mouky, kapary nebo okurka, bobkový list, petrželka, pepř, sůl

Příprava:
Z masa nakrájíme plátky, naklepeme je, osolíme a opepříme. Zesklovatíme cibuli, přidáme plátky žampionů, podusíme, zalijeme vejci, promícháme a necháme srazit. Vmícháme okurku a petrželku. Směsí potřeme plátky masa, zabalíme a obalíme slaninou. Přidáme koření, zprudka osmahneme a pak dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem a salátem.


ZAVINUTÉ DAŇČÍ PLECKO
Asi 1 kg daňčí zvěřiny z plecka, 12 dag slaniny, 1 mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 10 dag másla, 3 lžíce bílého vína, mouka. :

Nádivka – 3 rohlíky pokrájené na kolečka, vařící mléko, 10 dag tlustšího uzeného pokrájeného na kostičky, 2 vejce, sůl a petrželka.

Příprava:
Plecko necháme odležet v jalovčinkách. Pak je omyjeme, vykostíme, rozřízneme na plocho. Posolíme, proložíme slaninou, natřeme nádivkou a zašijeme. Na kastrolu zpěníme na másle kořenovou zeleninu a cibuli pokrájenou na plátky, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián, na to vložíme připravenou zvěřinu a dusíme ji. Podléváme bílým vínem a vodou podle potřeby. Měkkou zvěřinu vyjmeme, šťávu protřeme sítem, zahustíme slabě moukou, necháme přejít varem a přelijeme na pokrájenou zvěřinu. Jako přílohu podáváme bramborové krokety, různé saláty nebo kompoty.


ZAJÍC NA ZELENINĚ
1 zajíc, 5 lžic vinného octa, 200 g kořenové zeleniny, koření divoké, sůl, máslo.

Příprava:
Máme-li staršího a tedy i tužšího zajíce, je dobré předem ho před úpravou naložit do láku. Do 1 a půl litru vody v kameninovém hrnku dáme 5 lžic octa, sůl a přidáme 2 lžíce nakrájeného celeru, lžíci mrkve, petržele nebo pastiňáku, 1 menší cibuli se slupkou a necháme vařit. Přidáme 2 bobkové listy, 10 bobulí nového koření a tymián. Do prochladlého láku vložíme zajíce protaženého slaninou a rozporcovaného, přikryjeme prkénkem, zatížíme a necháme asi 10 dnů odležet. Obden ho obracíme. Naloženého zajíce pečeme jako čerstvého. Vyjmeme ho z láku, vložíme na pekáč, přidáme 2 lžíce másla a zeleninu s kořením a pečeme asi 1 a půl hodiny mladšího a 2 a půl staršího zajíce. Lák necháme na plotně a během pečení jím zajíce podléváme. Potíráme-li jej máslem, rychleji zčervená a získá na chuti. Odpadává-li maso od kosti po píchnutí vidličkou, je upečen. Dále pokračujeme stejným způsobem jako při úpravě zajíce na smetaně. Podáváme s houskovými knedlíky.


ZADĚLÁVANÝ ZAJÍC
1 zajíc, sůl, 70 g másla, 140 g slaniny, 140 g šunky, 2 cibule, 100 g tuřínu, 2 stroužky česneku, 4 bobkové listy, špetka tymiánu, 6 zrn pepře a nového koření, proužek citrónově kůry, lžíce mouky, sklenka červeného vína, hovězí polévka, lžíce octa, 250 g máslového těsta na rohlíčky nebo měsíčky.

Příprava:
Na pekáč dáme máslo a na kousky pokrájenou slaninu a šunku. Přidáme nakrájenou cibuli a tuřín, kousek česneku, bobkové listy, špetku tymiánu, pepř, nové koření, kousek citrónové kůry a sůl. Trochu po smažíme a vložíme na to rozkrájeného zajíce a zvolna dusíme. Když změkne, posypeme trochou mouky, zalijeme červeným vínem, polévkou a octem a necháme dodusit. Nakonec za stálého míchání přilijeme zaječí barvu ( krev ) a omáčku procedíme. Obkládáme dušenou cibulkou nebo rohlíčky z máslového těsta.


ZAJEČÍ MEDAILONKY
2 zaječí hřbety, 150 g slaniny, 150 g mrkve, 150 g celeru, 150 g cibule tymián, zrnka pepře 1/4 1 černého piva, 1/4 l červeného vína, bobkový list, 100 g rajského protlaku, trochu koňaku, 200 g brusinek, 100 g lanýžů, 150 g chlebových kůrek, citrónová kůra.

Příprava:
Ze dvou zaječích hřbetů vyřízneme odžilkované maso. Nakrájíme je na medailónky, opepříme, osolíme a opečeme prudce na oleji s máslem. Zvlášť upražíme na slanin8 do hněda mrkev, celer, cibuli a přidáme celý pepř, tymián a bobkový list. Potom zalijeme černým pivem, červeným vínem a přidáme rajský protlak a brusinky. Opečené zaječí medailónky vložíme do tohoto základu a necháme dusit do měkka. Potom maso z omáčky vyjmeme, vysmahneme ji do tuku, zahustíme kůrkou chleba předtím namočenou v černém piv8. Zalijeme hovězím vývarem a necháme řádně povařit. Do propasírované omáčky přidáme medailónky, plátky lanýžů a přilijeme trochu koňaku.


ZAJÍC NA HOUBÁCH
600 g zaječího masa, 30 g tuku, 1 cibule, 10 g sušených hub či 100 g čerstvých hub, mletý pepř, sladká paprika, mletý pepř, trochu mouky.

Příprava:
Na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a na kousky rozkrájené zaječí maso. Trochu je opečeme, posolíme, přidáme mletý pepř, mletý kmín, spařené houby a dusíme je za stálého podlévání. Když je maso měkké, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.


ZAJÍC PO FRANCOUZSKU
zaječí předek, 10 dag slaniny, 10 dag másla, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 1/4 l bílého vína, 1/4 l hovězího vývaru, 5 hříbku nebo žampiónu (naložených v soli), 1 bobkový list, snítka tymiánu, 3 zrnka nového koření, 2 zrnka pepře, mouka.

Příprava:
Zaječí zadek rozkrojíme na několik kousků, protáhneme je slaninou, osolíme a opepříme. Na kastrol dáme zbylou pokrájenou slaninu, máslo a rozkrájenou cibuli a necháme zažloutnout. Na to vložíme připravené porce zvěřiny a opečeme. Zaprášíme moukou, zalijeme vínem a hovězím vývarem. Přidáme pokrájené žampióny nebo hříbky a vše dusíme do měkka. Příloha rýže nebo knedlík a brusinky.


HEJTMANSKÝ ZAJÍC
1 zaječí hřbet, 200 g slaniny, 200 g cibule, citrónová kůra, bazalka, tymián, pepř, 2 dl červeného vína, 100 g jader vlašských ořechů, 150 g másla.

Příprava:
Zaječí hřbet vykostíme a maso nakrájíme na plátky. Ohnivzdornou nádobu vymažeme máslem a do ní vložíme směs, kterou uděláme z masa, drobně nakrájené cibule, rozsekaných jader vlašských ořechů, koření a červeného vína: Přiklopíme, zasuneme do trouby a dusíme 1 1/2 hodiny. Podáváme se smaženými bramborovými kroketami.Toto jídlo lze předložit i studené. V tom případě si musíme ale připravit speciální studenou omáčku: 3 dl černého piva, 1 dl červeného vína, citrónová šťáva a kůra, 150g brusinek, 50g hořčice, 100g chlebových kůrek, rozmarýn, zázvor, pepř. Do černého piva dáme povařit nastrouhaný černý chléb, ke kterému přidáme hořčici, brusinky a citrónovou kůru. Vše okořeníme mletým pepřem, rozmarýnem, zázvorem, zalijeme červeným vínem a dochutíme citrónovou šťávou. Hotovou omáčku propasírujeme a necháme vychladnout. Ke studenému zajíci podle hejtmana podáváme opečený bílý chléb.






19.12.2009 15:23:59 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se