Elsaské maso


750 g vepřového bez kostí
4 mrkve
1 pórek
0,7 l bílého vína
stroužek česneku
10 zrnek černého pepře
bobkový list
2 zrnka nového koření
250 g cibule
750 g brambor
máslo nebo rostlinný tuk
sůl
pepř
cukr
1/2 lžičky tymiánu
1/2 lžičky bazalky
1/2 lžičky saturejky
150-300 g kysané smetany
2-3 lžíce strouhanky
vločky másla

Příprava:
Masa opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kostky. Mrkev a pórek očistíme, opereme a nakrájíme spolu s masem dáme do mísy. Zaliljeme vínem tak, aby přísady byly úplně ponořené. Česnek oloupeme a utřeme. Zrnka pepře, bobkový list, nového koření a česnek přidáme k masu, mísu přikryjeme pokličkou a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) v chladnu proležet.
Cibuli oloupeme rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, opereme a nakrájíme na plátky. Máslem nebo rostlinným tukem vymažeme velký hrnec, střídavě do něj vrstvíme cibuli, maso, zeleninu a brambory, zalijeme marinádou (není-li zcela ponořené, přelijeme ještě trochou vína). Sůl, pepř, cukr, tymián, bazalku a saturejku přidáme do hrnce, přiklopíme pokličkou a dáme na rošt do předehřáté trouby, za 2,5 hodiny zkusíme, zda je maso maso měkké, případně je dochutíme kořením. Kysanou smetanou zamícháme do hrnce. Stouhankou posypeme pokrm a vločky másla položíme na povrch, dáme do silně vyhřáté trouby zapéct (nebo pod gril). Na stůl neseme v hrnci.
El trouba: 175-200°
Plynová trouba: Stupeň 3-4

Příloha: Bílý chléb nebo bageta

07.02.2010 11:30:37 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se