Sv.Valentýn


Valentýn byl knězem v době císaře Claudia II. Claudius byl velmi krutý císař a chtěl být nejmocnějším panovníkem, proto si budoval velmi silnou armádu. Vojákem se mohl stát každý svobodný muž. Moc svobodných mužů se ale do jeho armády nehlásilo. Claudius si to vysvětloval po svém. Myslel si, že dávají přednost lásce a proto do armády nechtějí nastoupit. A tak dal zakázat všechny sňatky. Valentýn byl v té době knězem v kostele a jeho velká víra mimo to, že věřil v Boha byla, že věřil v lásku. Rozhodl se nedodržovat nesmyslný Claudiův zákon a dál oddával mladé zamilované páry. Jenže jednu noc císařovi vojáci vtrhli do kostela a Valentýna zajali. Mladý pár, který Valentýn oddával naštěstí stihl utéci.

Claudius uvrhl Valentýna do vězení. A potom se stalo něco velmi zvláštního. U jeho oken a dveří se začali shromažďovat dopisy a drobné dárečky od těch, kterým pomohl nebo se chystal pomoci tím, že je oddá. Dávali mu tím najevo, že věří stejně jako on v lásku. Dcera jeho žalářníka se také rozhodla, že jej navštíví a vymohla si dovolení na otci. Valentýn se do ní zamiloval. V den jeho popravy, tedy 14.února 269 př.n.l., ji zanechal dopis, ve kterém se jí vyznává ze své lásky a podepsal jej:


VALENTÝNSKÉ MENU:

SMETANOVÁ POLÉVKA SE SÝREM
1 l vody
250 ml zakysané smetany
20 g hladké mouky
3 velké brambory
1 žloutek
sůl
kmín
pažitka
50 g tvrdého sýra
Brambory uvaříme, oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostky. Vodu se solí a kmínem přivedeme k varu. Ve smetaně rozšleháme mouku a za stálého míchání ji přilijeme do polévky. Na mírném ohni vaříme 5 minut. Potom přidáme nakrájené brambory, rozšlehaný žloutek a nasekanou pažitku. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme strouhaným sýrem.

HERMELÍNOVÁ STEHÝNKA
8 kuřecích stehýnek
0,5 l smetany
1,5 l drůbežího vývaru
300 g hermelínu
sůl
pepř
citrónová šťáva
zelená petrželka
Do zapékací misky dáme kuřecí stehýnka, osolíme je, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Zalijeme je smetanou, kuřecím vývarem, posypeme na kostičky nakrájeným hermelínem a nasekanou zelenou petrželkou. Zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Podáváme s bramborem posypané petrželkou nebo s rýží.

VALENTÝNSKÁ BOWLE
50 g cukru
1 l vína
150 g jahod
3 dl sektu
Do mísy dáme cukr, přilijeme 3 dl vína a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme jahody a necháme v chladničce hodinu odležet.
Potom přilijeme zbytek vína a vychlazený sekt.

JAHODOVÝ DORT PRO ZAMILOVANÉ
6 vajec
5 lžic teplé vody
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
370 g polohrubé mouky
3/4 balíčku prášku do pečiva
dále:
jahodová marmeláda
jahody
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
krém:
3/4 l mléka
2 vanilkové pudinky
2 žloutky
150 g moučkového cukru
250 g másla
1 lžíce rumu
Žloutky ušleháme s vodou a pískovým cukrem. Z bílků a vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny lehce vmícháme ušlehané bílky a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a upečeme.
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, které potřeme jahodovou marmeládou a krémem. Spojíme je k sobě. Celý dort potřeme zbylým krémem.
Ze smetany ke šlehání a dvou lžic moučkového cukru ušleháme tuhou šlehačku. Dort ozdobíme šlehačkou a jahodami.
Krém: Z mléka, pudinku, žloutků a poloviny dávky cukru uvaříme hustý pudink, který za občasného míchání vychladíme.
Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a rumem a po částech do něj vešleháme vychladlý pudink.

09.02.2010 11:18:04 | stálý odkaz

Komentáře

1 komentářů:
  • 10.02. 10:01, soptik1

    Moc hezká pověst. Ani menu není špatné. K Valentýnu přeji hodně lásky a dobré lidi kolem sebe.


přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se