Mňam bábovky


Hrušková bábovka
100 g másla
150 g moučkového cukru
2 vejce
200 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
1 lžička kakaa
3 středně velké hrušky
3 lžíce mléka
50 g hořké čokolády
50 g bílé čokolády
Postup:
Změklé máslo s cukrem a žloutky utřeme do světlé pěny. Vmícháme najemno postrouhané oloupané hrušky, mléko a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a kousky čokolády. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pomalu upečeme.


Citrónová bábovka s hruškami
3 hrnky polohrubé mouky (celozrnná mi došla)
1 hrnek cukru krystal (lepší by byl třtinový)
1/2 hrnku slunečnicového oleje
2 hrnky mléka
5 lžic citrónové šťávy
1 lžíci nastrouhané citrónové kůry (buď sušené, nebo čerstvé z bio citronu)
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
asi 5 oloupaných a na čtvrtky nakrájených hrušek, zbavených jádřinců
hrst rozinek (ty jsou jen pro dobrovolníky)
Postup je velice jednoduchý. Než začneme, rozpálíme si troubu na 170 stupňů, protože příprava těsta nám zabere jen velmi krátkou dobu.
Nejprve si v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, citrónovou kůru a kypřicí prášek, a přísady promícháme. Do moučné směsi poté přilijeme olej a mléko a citrónovou šťávu a promícháme, až nám vznikne krásně hladké lité těsto, které voní svěže citrónovými tóny. Do těsta můžeme vmíchat i hrst rozinek.
Do vhodným tukem (nejlepší je máslo) vymazané a vysypané (můžeme vysypat kokosem, jemnou strouhankou, nebo hrubou moukou) bábovkové (či jiné vhodné formy – např. na srnčí hřbet, nebo do menší dortové formy) nalijeme část těsta, hustě poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek, nalijeme zase trošku těsta a poklademe zbytkem hrušek. Zalijeme zbylým těstem, šoupneme do trouby a těšíme se, až bude hotovo. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na doporučovaných 170 stupňů, přičemž první půlhodinu raději příliš neotevíráme troubu, bábovce by se to nemuselo líbit a špatně by nám vyběhla. Ke konci pečení můžeme zkusmo píchnout do bábovky špejli či párátko a když na něm neulpívají kousíčky těsta, je hotovo a můžeme vytáhnout z trouby.
Bábovku necháme ve formě chvíli vydýchat a poté ji vyklopíme na vhodně velký talíř. pokud jsme dobře vymazali, půjde to jako po másle, pokud nám i tak bábovka vězí ve formě, neházíme flintu do žita a namočíme si utěrku do studené vody a připlácneme ji na bábovkovou formu (otevřená strana musí být samozřejmě jištěna talířem). Studený obklad pomůže nejen proti kocovině či bolesti hlavy, ale v tomto případě uvolní horké páry a bábovka sama a dobrovolně opustí své vyhřáté hnízdečko. Pokud nepomůže ani tento malý trik, vezmeme si na formu pěkně nůž, nejprve jí pohrozíme a když i naše pohrůžky bere milá bábovka jen vlažně, prostě objedeme okraj formy nožem a teď už by v tom byl čert, kdyby se milá bábovka neráčila uvolnit a pustit se formy.


Medová bábovka s jablky
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
2 vejce
0,5 hrnku oleje
0,5 hrnku vody
1 hrnek cukru
1 hrnek nahrubo postrouhaných jablek
3 lžíce medu
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a skořicí. Ve větším hrnku nebo misce vidličkou rozšleháme vejce s olejem, vodou a cukrem. Nalijeme k mouce a vymícháme těsto. Pak do něj vmícháme med, nastrouhaná jablka a ořechy s rozinkami. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pomalu upečeme.


Jogurtovka tygrovaná
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru (používám jemný, světlý třtinový)
1 hrnek mléka
3 vejce
300 ml jogurtu (přiznávám se, dala jsem řecký smetanový)
lžíce rumu (ano, už zase)
prášek do pečiva (bezfosfátový)
vanilkový extrakt
trocha strouhané citronové kůry + šťáva z půlky citronu
kvalitní kakao (asi 2 vrchovaté lžíce)
Tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, moučkový vanilkový cukr
Vejce vyšleháme (růčo) s cukrem, přidáme rum, mléko, jogurt, citronovou šťávu a kůru.
Vmícháme přesátou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě půlky, do jedné přidáme kakao. Kdyby se nám těsto zdálo být moc husté, dáme ještě trochu mléka. Do vymazané a vysypané formy lejeme střídavě obě těsta tak, aby bábovka byla pěkně tygrovaná.
Mám dosti nízkou formu, takže letokruhy se mi nedaří, tygrování ano. Pečeme v troubě při 180°C necelou hodinu. Těsto zkoušíme špejlí. Po upečení necháme chvilku odpočívat a potom vyklopíme.Po vychladnutí zdobíme moučkovým cukrem s pravou vanilkou.


Bábovka povidlovník
200 ml mléka
125 ml oleje
1 vejce
500 g polohrubé mouky
špetka soli
1 lžíce cukru
30 g čerstvého droždí
povidla, ořechy
Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nakynout.
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik celých půlek.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme ho olejem, povidly a posypeme rozlámanými ořechy. Svineme jako roládu a namotáme do formy. Necháme v ní ještě 15-20 minut kynout. Povrch potřeme bílkem, posypeme ořechy a bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečeme dozlatova (cca 45 minut).


Čokoládová bábovka s hruškami a ořechy
2 hrnky polohrubé mouky
necelý hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 vrchovaté lžíce kakaového prášku
1 prášek do pečiva
hrst posekaných ořechů
100 g hořké čokolády
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 vejce
3-4 hrušky
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžičky mleté skořice
Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, kakao, ořechy a na kousky rozlámanou čokoládu. Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. V malé misce smícháme 2 lžíce polohrubé mouky se skořicí. K sypkým surovinám ve velké míse přidáme celá vejce, olej, mléko a důkladně promícháme. Do vymazané a vysypané formy urovnáme trochu těsta. Čtvrtky hrušek
bereme jednu po druhé, obalíme ve skořicové mouce a skládáme na těsto do formy. Zalijeme částí těsta a znovu naskládáme obalené hrušky. Přikryjeme zbytkem těsta, vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme (50-60 minut, zkoušíme špejlí).


Čokokokosová bábovka
1,75 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
0,75 hrnku cukru krupice
0,5 hrnku kokosu
1 vanilkový cukr
hrst mletých ořechů
1 nastrouhaná hořká čokoláda (100 g)
2 vejce
0,5 hrnku oleje
1 hrnek mléka
3 lžíce rumu
Všechno smícháme vařečkou v míse, nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C. Při této teplotě pečeme cca 1 hodinu.


Velká třená bábovka
5 vajec
250 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
180 g másla
kůra z 1 citronu
100 ml mléka
370 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
špetka soli
1 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklé máslo, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.


Mrkvová bábovka
350 g jemně nastrouhané mrkve
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 vejce
180 g moučkového cukru
300 ml smetany nebo mléka (případně namíchat)
4 lžíce oleje
Všechny suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 60 mintu při 180-190°C. Vychladlou bábovku pocukrujeme.











20.02.2010 12:26:00 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se