Slavnostní humr


2 menší humry každý asi 600-700g uvařené (koupit uvařené), 1 (250ml) hrnek mléka, 1 cibule na tenké plátky nakrájená, 1 bobkový list, 30g (2 lžíce) másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 300ml sladké smetany, 3/4 hrnku nastrouhaného chutného sýru, 2 lžičky francouzké hořčice, 30g (2 lžíce) másla navíc, 4 zelené šalotky, na jemno posekané, 1/2 hrnku suchého bílého vína
2 lžíce nastrouhaného parmesánského sýru, 1 lžíce posekané, zelené petrželky

Příprava:
Položit humra hřbetem nahoru na pracovní desku, vložit špičku velkého, ostrého nože mezi oči humra a rozkrojit ho napůl (můžete so pomost i nůžkama). Vyjmout žaludek (šedý vak za očima) a tmavou ¨žílu¨ běžící po délce ocasu a obojí zahodit.

Samička (jikrňačka) má jikry u masa v ocasu a ty se přidávají do omáčky, nebo jako ozdoba pokrmu. Sameček má na stejném místě mlíčí a to se také přidává do omáček. Žlutohnědá tekutina v těle humra se nazývá ¨hořčice) a přidává se do omáček.

Vyjmout maso v jednom kuse z ocasu a nakrájet ho na kusy. Vyjmout co nejvíce masa z těla humra, tak jeko z klepet a noh (klepetům napřed opatrně rozbít skořápku a pomocí grilovací jehli vyjmout maso. Z noh osobně maso navybírám a nachávám je připojené ke skořápce). Opatrně vypláchnou studenou vodou skořápky těla, osušit a uschovat na presentaci.

Smíchat mléko, cibuli a bobkový list a přivéct do varu. Rozehřát máslo v kastrolku, zamíchat dovnitř mouku a míchat po 1min. Pomalu za stálého míchání přidávat dovnitř horké mléko, až směs přijde do varu a zhoustne. Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř smetanu, sýr a hořčici.

Rozpustit máslo navíc na pánvi, přidat šalotky a smažit je po 1min. Přilít víno, přivéct do prudkého varu a vařit za stálého míchání, až se tekutina zredukuje na polovinu. Zamíchat dovnitř bílou omáčku, humra a nechat vše prohřát. Pozor, nepřehřát maso z humra, protože by ztuhlo!

Lžičkou vyplnit skořápky humra nádivkou, posypat je sýrem a petrželkou. Položit pod horký gril a grilovat tak dlouho, až se sýr rozpustí a trochu zhnědne.

22.02.2010 12:54:21 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se