Pomazánky II.


DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA II.:
200 g droždí, 100 g uzeniny, 1 cibule, 4 vejce, kyselá okurka, 1 lžička hořčice, worcester, sůl. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou uzeninu a rozdrobené droždí. Mícháme až droždí začne vonět, zalijeme rozšlehanými vejci, ochutíme worcesterem, hořčicí, osolíme. Přidáme nakrájenou okurku a mícháme až se vejce srazí. Do hotové pomazánky vmícháme nasekanou pažitku, mažeme na chleba a posypeme strouhaným sýrem.

ŠPEKOVÁ POMAZÁNKA:
250 g uzeného špeku, 1 cibule, malý rajčatový protlak, pepř, sůl. Špek umeleme společně s cibulí, promícháme s rajčatovým protlakem, osolíme, opepříme. Mažeme na veku nebo chléb a posypeme jemně nakrájenými kyselými okurkami.

PIVAŘSKÉ SMAŽENKY:
100 g tvrdého sýra, 1 lžíce rostlinného tuku, 4 dl tmavého piva, 1 lžíce hladké mouky, hořčice, worcester, sůl. Pivo prohřejeme, vmícháme nastrouhaný sýr, tuk, mouku, ochutíme hořčicí, worcesterem, solí. Vymícháme hustou kaši. Plátky chleba osmažíme na tuku po obou stranách, potřeme česnekem a pomazánkou. Naskládáme je na plech a krátce zapečeme. Hotové sypeme strouhaným křenem a sekanou petrželkou.

POMAZÁNKA „PIGBELKY“:
2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, asi 1 dl kečupu, OREGANO, kari, sůl. Cibuli a česnek drobně nakrájíme a zpěníme na tuku. Přidáme kečup, povaříme a vmícháme vejce. Zahustíme strouhaným sýrem, okořeníme a osolíme podle chuti. Vychladlé mažeme na topinky, zdobíme zeleninou.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA:
1 a půl kg rajčat, 500 g červených paprik, 500 g cibule, 5 stroužků česneku, 5feferonek. Zeleninu pomeleme, přidáme 65 g cukru, 65 g soli, 1/4 litru octa, 1/4 litru oleje a dusíme hodinu i více. Do vychladlé směsi nastrouháme křen a vmícháme 1 celou sklenici pikantní hořčice.

NEPRAVÝ MOZEČEK:
200 g vepřových škvarků,150 g droždí, 60 g másla, 5 vajec, 2 cibule, kmín, pepř,sůl. Zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, když začne růžovět, vmícháme škvarky, kmín, podle chuti pepř a sůl. Do horké směsi rozklepneme vejce a mícháme až pomazánka zhoustne. Mažeme na plátky chleba, veky, sypeme zelenou petrželkou.

POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉ KONZERVY:
1 vepřová konzerva, 100 g cibule, 6 stroužků česneku, majoránka, kmín, pepř, sůl. Maso z konzervy umeleme nebo rozmačkáme vidličkou, promícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením a solí podle chuti. Mažeme na plátky chleba nebo topinky.

POMAZÁNKA „HOUBOVÝ KAVIÁR“:
600 g sušených hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl mléka, citrónová šťáva, mletý bílý pepř, sůl. Houby uvaříme v mléce, vyždímáme, pokrájíme a osmažíme na 1 lžíci oleje.
Zvlášť na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme k houbám a krátce podusíme. Vychladlou směs umeleme, smícháme s utřeným česnekem, ochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí. Mažeme na plátky chleba, sypeme pažitkou. Místo sušených hub můžeme použít žampiony, nevaříme, jen orestujeme na oleji.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S PIVEM:
1 balíček tvarůžků, 100 g másla, 2 lžíce hořčice, 1 cibule, špetka sladké nebo pálivé papriky. Máslo, tvarůžky a hořčici rozmixujeme, podle hustoty zředíme pivem. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, osolíme a okořeníme.

HAVÍŘSKÁ POMAZÁNKA:
100 g tvarůžků, 125 g měkkého tvarohu, 1 cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl. Tvaroh utřeme s mletými (nebo vidličkou rozmačkanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme. Zředíme pivem na potřebnou hustotu, osolíme a dobře promícháme. Mažeme na chleba, zdobíme kolečky cibule.

ČESNEKOVÁ NIVA:
150 g sýra Niva, 200 g taveného sýra, 3 stroužky česneku, 5 lžic smetany, pepř, sůl. Nivu nastrouháme, utřeme s taveným sýrem, utřeným česnekem a smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky i smaženou veku.

PAŘÍŽSKÝ SALÁT S NIVOU:
150 g sýra Niva, 1 měkký tavený sýr, 150 g měkkého salámu, 1/2 kelímku pomazánkového másla, 1 bílý jogurt, 1 cibule, 1 sterilovaná kapie, pepř, sůl. Vymícháme pomazánkové máslo se sýrem a jogurtem. Přidáme nakrájenou (vidličkou rozdrobenou) Nivu, nadrobno nakrájený salám, cibuli a kapii. Podle chuti osolíme, opepříme

KRABÍ POMAZÁNKA S VEJCI:
250 g krab. tyčinek, 2 vařená vejce, 1 majonéza (nebo tatarská omáčka), sůl. Tyčinky jemně nasekáme, vejce nastrouháme, vše spojíme majonézou a podle chuti osolíme.

KRABÍ POMAZÁNKA SE SÝREM:
250 g krab.tyčinek, 1 pomazánkové máslo, 1 tavený sýr, 2-3 lžíce majonézy, 1 středně velká cibule, pepř, sůl. Máslo utřeme se sýrem, majonézou, přidáme jemně nasekané krabí tyčinky, jemně nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme a opepříme.

POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY:
1 uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta, 1 lžíce mléka, sůl. Sýry utřeme s mlékem a sardelovou pastou, vmícháme drobně nakrájenou (utřenou) makrelu. Podle chuti osolíme.

LOSOSOVÁ POMAZÁNKA:
100 g sýra Lučina, 50 g másla (Perla, Flora), 50 g lososové drtě. Máslo vyšleháme se sýrem, promícháme s lososovou drtí. Ozdobně nastříkáme na slané sušenky nebo plátky rohlíků, ozdobíme kouskem citronu a zelenou petrželkou.

28. POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER:
1 krabička tresčích jater, 100 g másla, 100 g tvarohu, 1-2 vařená vejce, cibule, citrónová šťáva, sůl. Tresčí játra rozmačkáme a utřeme s olejem, pak přidáme máslo, tvaroh a vše utřeme do pěny. Přidáme drobně nakrájená vajíčka a cibuli. Promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, solí.

POMAZÁNKA Z KAVIÁRU:
Utřeme stejný díl taveného smetanového sýra, zakysané smetany a kaviáru. Lehce osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a mažeme na jednohubky.

POMAZÁNKA ZE ZAVINÁČŮ:
2 zavináče, 1 cibule, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl. Ryby zbavíme kůže a společně s cibulí umeleme na masovém strojku. Osolíme, opepříme, vmícháme máslo a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

POMAZÁNKA Z RYBÍHO FILÉ:
300 g rybího filé, 100 g majonézy, 100 g mrkve, 200 g celeru, 1 cibule, pažitka nebo křen. Nerozmražené filé vložíme do malého množství vody se solí a citrónovou šťávou a uvaříme do změknutí. Zvlášť do majonézy nastrouháme očištěnou mrkev, celer, nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno posekané nebo umleté filé, osolíme a dochutíme pažitkou nebo strouhaným křenem. Mažeme na plátky veky, nejlépe k čaji.

RYBÍ POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:
Sardinky v oleji, 3 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 lžíce jogurtu, pažitka. V míse vidličkou rozmícháme sardinky s hořčicí. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a jogurt. Mažeme na chleba nebo pečivo, sypeme pažitkou.

SARDINKOVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM:
1 krabička sardinek, 3 trojúhelníčky taveného sýra (nebo 1 větší obdélníček sýr), cibule, citrónová šťáva, tatarská omáčka, sůl. Sýr rozetřeme v misce se sardinkami, přidáme nakrájenou cibulku a promícháme s tatarskou omáčkou

KRABÍ POMAZÁNKA S CIBULKOU:
Krabí tyčinky, sůl, mletý pepř, citrónová kůra i šťáva, majonéza, nakrájená cibulka. Tyčinky nakrájíme na malé kousky, polijeme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme, přidáme cibulku, citrónovou kůru z dobře omytého citronu. Promícháme s majonézou a necháme chvíli proležet. Mažeme na bílé pečivo.

KRABÍ POMAZÁNKA S OKURKOU:
Krabí tyčinky (125g), sterilovaná okurka, 1 malá cibulka, majonéza, citrónová šťáva.
Krabí tyčinky drobně nakrájíme, cibulku i okurku nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme citrónovou šťávou a spojíme majonézou. Mažeme na veku, ozdobíme zelenou petrželkou.

KRABÍ POMAZÁNKA S CELEREM:
1 balíček krab. tyčinek, 1 malá majonéza a bílý jogurt, 1 sklenička sterilovaného strouhaného celeru, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř. Krabí tyčinky nakrájíme na menší kousky a v misce vidličkou rozmělníme. Smícháme jogurt s majonézou, celerem a vmícháme nakrájené krabí tyčinky. Podle chuti osolíme, opepříme.

KEDLUBNOVÁ POMAZÁNKA:
1 menší kedluben Gigant, 50 g měkkého salámu (šunky), 1 malá cibulka, hrst nakrájeného pórku,1 malý vařený brambor, 1 malá majonéza, 2 lžíce bílého jogurtu, pepř, sůl. Jemně nastrouhaný kedluben smícháme s nasekaným salámem, nakrájenou cibulí, pórkem a nakrájeným bramborem. Vše spojíme majonézou smíchanou s jogurtem, osolíme, opepříme podle chuti.

CELEROVÁ POMAZÁNKA S RYBOU:
300 g vařeného celeru, 2 sýry žervé nebo měkký tvaroh, krabička sardinek v oleji, 1 natvrdo uvařené vejce, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 cibule, majonéza nebo bílý jogurt podle chuti, citrónová šťáva. Utřeme rybičky s olejem, přidáme žervé, jemně nasekaný celer, nastrouhaný sýr, cibuli, spojíme majonézou nebo jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou.

ZELNÁ POMAZÁNKA:
1 malá sklenka sterilovaného zelí, 2 středně velké cibule, 300 g salámu (Gothajský, apod.), 3 smetanové tavené sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 tatarské omáčky (malé), pepř, sůl.
Sýry rozetřeme s tatarskou omáčkou, zelí necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Salám, vejce i cibuli nakrájíme na kostičky, vše společně promícháme, osolíme a opepříme.

OKURKOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 100 g hrubě nastrouhané salátové okurky, drobně nasekaný kopr, 1 stroužek česneku, 1/2 větší cibule, sůl. Tvaroh osolíme, vmícháme kopr, utřený česnek, drobně nakrájenou cibuli a nastrouhaný okurek. Promícháme a necháme proležet. Česnek můžeme podle chuti i přidat.

CELEROVÁ POMAZÁNKA:
300 g měkkého salámu (kabanos apod.), 1 celer, 1 uvařeny brambor, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 kyselá okurka, mletý pepř, sůl. Oloupaný syrový celer, okurek a uvařený brambor nastrouháme na jemném struhadle, salám na hrubším. Přidáme tatarskou omáčku, lehcepromícháme, osolíme a opepříme.

OSTRÁ MRKVOVÁ POMAZÁNKA:
150 g tvrdého salámu (turistického), 150 g tvrdého sýra, 1 středně velká syrová mrkev, 1 majonéza, 1 velká lžíce hořčice, trochu pálivé pomazánky HARISA, špetka mletého pepře, sůl. Salám a sýr nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev na jemném a společně promícháme. Majonézu smícháme s hořčicí, HARISOU, osolíme, opepříme a vmícháme do zeleniny.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
100 g jemně nastrouhaného křenu, 1 větší syrová mrkev, 1 měkký sýr, 50 g majonézy, 100 g uzeného masa nebo šunkového salámu, sůl. Sýr rozetřeme s majonézou, vmícháme jemně nastrouhanou mrkev, křen a jemně umleté maso (salám). Osolíme podle chuti.
Mažeme na opečené topinky.

OLIVOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček černých oliv bez pecek, 1 sardelová pasta, kuřecí maso (asi 1/4 kuřete), 1 cibule, 50 g Balkánského sýra, 1 lžička pikantní hořčice, pomazánkové máslo, pepř.
Olivy, pastu, maso a cibuli rozmixujeme, smícháme s nastrouhaným sýrem, hořčicí a pomazánkovým máslem.

ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
150 g šunky, 1 žervé sýr, 2 lžíce mléka, majonéza, strouhaný křen (podle chuti), sůl.
Sýr rozmícháme s mlékem a trochou majonézy. Vmícháme umletou šunku a jemně nastrouhaný křen. Podle chuti osolíme.

CHALUPÁŘSKÁ POMAZÁNKA:
300 g mrkve, 300 g petržele, 1 cibule, 1/2 celeru, 2 lžíce hořčice, 2 majonézy, sůl.
Zeleninu jemně nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, osolíme, vmícháme hořčici
a majonézu. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme šunkou, vařenými vejci, okurkou, paprikou, nastrouhaným sýrem, podle možnosti a chutě.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA:
200 g celeru, 200 g mrkve, 160 g petržele, 1 pórek, 1 stroužek česneku, 200 g majonézy nebo tatarky, 1 bílý jogurt, sůl. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Promícháme s majonézou, jogurtem, podle chuti osolíme.

DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
20 g droždí, 60 g másla, 1 malá cibule, 1 rajče, 2 zelené papriky, 1 vejce, hořčice, sardelová pasta, pepř, sůl. Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené posekané vejce, nastrouhané rajče a posekanou papriku. Vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

KAPUSTOVÁ POMAZÁNKA:
300 g vařené kapusty, 1 malá cibule, 1 lžička pikantní hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 30 g másla, šťáva z 1/2 citronu, mletý pepř, sůl. Kapustu uvaříme, odstraníme žebra, drobně nasekáme a promícháme s drobně nakrájenou cibulí. Máslo utřeme s hořčicí, sardelovou pastou, citrónovou šťávou a smícháme s kapustou. Podle chuti osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉHO ZELÍ:
1/2 litrová sklenice nakládaného červeného zelí, 200 g měkkého salámu, 1 velká cibule,1 malá tatarská omáčka, sůl, cukr. Zelí necháme okapat, drobně ho nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájený salám a cibuli. Spojíme tatarskou omáčkou, osolíme a podle chuti osladíme.

POMAZÁNKA SE ZELÍM A ČESNEKEM:
1 sklenice sterilovaného zelí, 4 stroužky česneku, 300 g šunkového salámu, mletý pepř, sůl, tatarská omáčka (250 g). Vymačkané zelí pokrájíme, smícháme se salámem nakrájeným na nudličky. Tatarskou omáčku ochutíme prolisovaným, (utřeným) česnekem a vmícháme do zelí. Podle chuti osolíme, opepříme, necháme alespoň 15 minut v chladu uležet. Mažeme na plátky veky, kolečka rohlíku, ozdobíme zeleninou (rajčata, paprika, okurky).

POMAZÁNKA Z NAŤOVÉ CIBULKY:
2 natvrdo uvařená vejce, 80 g másla, 1 svazeček cibulky, sůl. Dolní, bílou část cibulky nasekáme a na kousku másla osmahneme. Zbylé máslo utřeme se žloutky, přidáme osmaženou cibulku a osolíme. Zelenou část cibulky jemně nasekáme a vmícháme do pomazánky.

POMAZÁNKA BULHARSKÁ:
500 g vařeného hovězího masa, 1 malý rajský protlak, 1 velká cibule, 2 uvařené brambory, 2 kyselé okurky, 1 lžíce křenu, 1 lžíce hořčice, 150 g majonézy, mletý pepř, sůl. Maso umeleme, přidáme nastrouhané vařené brambory, jemně nakrájenou cibuli i okurky, nastrouhaný křen. Smícháme majonézu s hořčicí, rajským protlakem a promícháme s masem. Osolíme, opepříme a mažeme na veku, topinky.

BŮČKOVÁ POMAZÁNKA S PAPRIKAMI:
50 g pečeného bůčku, 1 vařený brambor, 2 zelené papriky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, křen, sůl. Bůček umeleme společně s bramborem, cibulí, česnekem a paprikami. Osolíme, promícháme, zdobíme strouhaným křenem.














21.03.2010 14:12:56 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se