Grilování - Marinády


Na marinování vždy používáme kvalitní olej, nejlépe olivový Nakládáme-li maso na delší dobu, nedáváme do marinády sůl - vytahuje totiž vodu a maso by bylo tužší a sušší. Maso solíme vždy až před tepelnou úpravou. Maso do jakékoliv marinády nakládáme do těsné úzké nádoby tak, aby bylo zcela ponořené.


LIMETKOVÁ
1,5 dl olivového oleje, 3 limetky,1/3 lžičky bílého pepře
Příprava:
Limetky oškrábeme, ale jen zelenou část kůry-bílá je hořká, tu nepoužijeme. Kůru nakrájíme na tenké nudličky, šťávu vymačkáme a vše promícháme s olejem a pepřem.
Tato marináda se hodí hlavně na ryby, ale jde také na kuřecí maso.

PEPŘOVÁ
2 dl oleje, 2 lžíce naloženého zeleného pepře, 1 lžička drceného barevného pepře
Příprava:
Všechny suroviny smícháme a promixujeme ponorným mixérem.
Tuto marinádu lze připravit s předstihem. Ve skleničce jí můžeme mít v lednici klidně týden.

CHILLI
2 dl oleje, 5 čerstvých chilli papriček nakrájených na plátky, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžička citronocé šťávy, 1 lžička mleté pálivé papriky.
Příprava:
Vše mimo chilli papriček promixujeme. Papričky přidáme až na konec a marinádu necháme odstát při pokojové teplotě do druhého dne.

ČESNEKOVÁ
1 dl oleje, 10 stroužků česneku nakrájených na plátky, 1 lžička drcených sušených chilli papriček
Příprava:
Vše promícháme a při pokojové teplotě necháme odstát do druhého dne.

BYLINKOVÁ
2 dl oleje, hrst bylinek (pažitka, petrželka, tymián, oregáno, majoránka), 1 stroužek česneku,1/2 lžičky mletého pepře
Příprava:
Bylinky rozsekáme, smícháme s olejem a prolisovaným česnekem a necháme hodinu odstát.
Tato marináda ale není vhodná na skladování, max. do druhého dne!

KARI
2 dl oleje, 2 lžíce kari koření, 3 prolisované strožky česneku, 1 rozdrcená sušená chilli paprička, 1 lžíce cukru
Příprava:
Olej zahřejeme na cca 50 st., přidáme všechny suroviny a necháme odstát 30 minut.


29.04.2010 16:22:32 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se