Zavařujeme - Borůvky


Mrameláda
1kg borůvek, 80dkg cukru, 3g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvé citronové šťávy, prášek do marmelád
Příprava:
Borůvky očistíme a nepatrně podlité je vaříme cca 5 minut. Pak přidáme 10dkg cukru s práškem do marmelád a vaříme 10 min. Z stálého varu doplníme 70dkg cukru a po jeho rozpuštění kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Povaříme do patřičné hustoty.


Zavařenina
Borůvky, na 1,35 l nálevu - 1 l vody, 0,6 kg cukru.
Příprava:
Borůvky zalijeme studenou vodou a necháme vyplavat nežádoucí příměsi. Pak otrháme zbylé stonky. Okapané borůvky vsypeme do sklenic, pak je zalijeme nálevem, který připravíme svařením uvedeného množství vody a cukru. Nálev nalijeme na borůvky při teplotě cca 70 st.Celsia. zavíčkujeme a sterilujeme cca 13 min. při teplotě 85 st.C.


Likér
na 1 l likéru: 0,5 kg borůvek, 3dl alkoholu (96%), voda, 35dkg cukru, 50 ml vinného destilátu, 5 l skořicového macerátu, 5 ml heřebíčkového macerátu.
Příprava:
Bobule borůvek rozmačkáme a necháme při teplotě cca 20 st nakvasit. Drť pravidelně, cca 2x denně promícháváme. Pak odlisujeme šťávu, přidáme k ní 1 dl alkoholu. Zalihovanou šťávu necháme 3 dny v chladu. Šťávu pak stáhneme hadičkou a přefiltrujeme. Doplníme vodou na 0,5 l. Rozpustíme v ní cukr a přidáme ještě 2 dl alkoholu, vinný destilát a skořicový a hřebíčkový macerát.
Skořicový macerát: 0,5g celé skořice macerujeme v 7 ml 50% alkoholu v uzavřené lahvičce 6 týdnů.
Hřebíčkový macerát: 1g hřebíčku macerujeme stejně jako skořici.

12.06.2010 15:55:07 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se