Zavařujeme - Okurky


Kysané
Větší okurky, lístky kopru.
Nálev: na 10 litrů vody 70dkg soli, 1 dl octa
Příprava:
Okurky cca 1 hod. předmočíme ve studené vodě, pak je opereme a nasypeme do větší kameninové nádoby. Při plnění je prokládáme lístky kopru. Naplněnou nádobu zalijeme nálevem, který jsme připravili rozpuštěním soli ve vodě s přídavkem octa. Okurky zatížíme, aby neplavaly na povrchu nálevu. Kysání probíhá nejlépe při teplotě 20-25 st.C asi 10-14 dní. Při nižších teplotách probíhá cca 4 týdny. Obsah nádoby pravidelně kontrolujeme a doléváme nálevem. Po vykysání přemístíme okurky do chladné místnosti, kde je až do spotřebování udržujeme v solném nálevu.


Sterilované
Okurky, kolečka cibule, křenu, mrkve, kopr.
Na 1 sklenici: 1/2 bobkového listu, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1/2 lžičky hořčičného semínka
Příprava:
Okurky opláchneme ve studené vodě, omyté a odkapané okurky naskládáme do sklenic. Prokládáme je mrkví, koprem, cibulí a kořením. Nálev si připravíme z 1 l horké vody, do které přidáme 3dkg soli, 8dkg cukru a když se cukr a sůl rozpustí, přidáme 2,5 dl octa. Horkým nálevem zalijeme okurky, aby je nálev zcela zakryl. Sklenice zavařujeme 20-25 min. při 85 st.C.


Sterilované řezy
Okurky, kolečka cibule, mrkve, křenu, kopr.
Na 1 sklenici: 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu, malou lžičku hořčičných semínek, na 1 l vody 4 dl octa, 2,5dkg soli, 9dkg cukru.
Příprava:
Okurky omyjeme, nakrájíme je na kolečka nebo podélně na plátky cca 3 mm silné. Do sklenic si připravíme koření, urovnáme okurky, které pravidelně prokládáme zeleninou. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a zavařujeme 30 min. při 85 st.C.



17.06.2010 09:04:57 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se