Zavařujeme - Houby


Sterilované
Mladé plodnice hub, bobkový list, hořčičné semeno,celý pepř, nové koření, mrkev, cibule, křen.
Na nálev 0,5 l vody, 2 dkg soli, 0,5 l octa
Příprava:
Houby předvaříme v osolené vodě 3-7 minut. Předvařené a okapané houby plníme do sklenic, na dno každé sklenice dáme bobkový list, 1/2 kávové lžičky hořčičného semene, několik zrnek pepře a nového koření. Houby do sklenice volně nasypeme a prokládáme cibulí a plátky mrkve a na povrch položíme plátek křenu. Zalijeme nálevem který svaříme z výše uvedených přísad. Předehřáté sklenice zaléváme horkým nálevem cca 1 cm pod okraj. Sterilujeme za varu vodní lázně cca 35 min.


Houbový kečup
1,5 kg hub, 9dkg soli
Na macerát: 1/2 lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/4 lžičky skořice,, 1 lžička nového koření,1 lžička celého prpře, 6 dl octa.
Příprava:
Z koření a octa si připravíme macerát, který zahřejeme k varu, zahřívání přerušíme a necháme dvě hodiny louhovat, pak přecedíme. Houby nakrájíme na malé kousky, smícháme se solí a necháme ležet 12 hodin. Pak je rozmačkáme a mírně podusíme v přiklopeném kastrolu s troškou macerátu. Měkké houby rozmixujeme, dolijeme macerát, krátce povaříme a plníme ještě teplé do vyhřátých sklenic. teplý kečup sterilujeme 20 min při varu vodní lázně,.

21.06.2010 11:03:53 | stálý odkaz

Komentáře

1 komentářů:
  • 14.09. 14:14, Jiří Šimek

    Já zavařuju houby v pivním nálevu. Jednou jsem dělal utopence podle receptu "Dědovy utopence - z pořadu Kluci v akci" a zbyl mi nálev. Protože jsem měl taky doma houby, použil jsem jej a po nějaké době jsem se nestačil divit, jaká je to chuťovka. I moji kamarádi, kteří vědí, že zavařuji, ocenili výjimečnou chuť takto nakládaných hub. Tady je trochu upravený recept: 240ml piva, 1 Pl soli,5-6 Pl cukru krastal, obvyklé koření a 80ml Bzeneckého octa. Svařím pivo,sůl,cukr a koření a nechám vystydnout. Potom vmíchám ocet a zavařím v mikrovlnce. Na utopence dělám stejný nálev, pouze přepočítávám množství surovin. Dokonce jsem vyzkoušel zavařovat v tomto nálevu okurky a výsledek mi velmi chutná, avšak tato zvláštní chuť nemusí každému vyhovovat. Doporučuji vyzkoušet. Šíma P.S. Nikdy nedávám do hub jiné suroviny než výše uvedené, tedy žádnou cibuli......


přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se