Zavařujeme - Květák


Sterilovaný
Mladý pevný květák,kys.citronová
Nálev: 7 dl vody,5dkg cukru, 3dkg soli, 3 dl octa, 2 bobkové listy, 5g hořčičných semínek, 1g nového koření, 2g celého pepře
Příprava:
Květák rozdělíme na menší růžičky, které proplácneme pod vodou. Pak je předvaříme ponořením do vařící vody s přídavkem 1 kávové lžičky kys.citronové na 1 l vody, po dobu cca 2 minut. Takto předvařený květák nabodnutý na vidličku se musí uvolnit, ale zůstat pružný. Po předvaření růžičky ochladíme ve studené vodě a narovnáme do skleniček růžičkami ke sklu. Přísady na nálev smícháme a přivedeme téměř k varu. Pak zahřívání přerušíme a nálev přikryjeme poličkou a necháme 2 hod. vylouhovat, pak jej přecedíme přes sítko, zahřejeme na 80 st.C a ihned zaléváme na květák ve sklenicích. Sklenice ihned uzavřem a sterilujeme při mírném varu ve vodní lázni cca 20 min. Po vychladnutí uskladníme na tmavém a chladném místě.


Květák v soli
Na 1 kg květáku 0,25 kg soli
Příprava:
Květák rozdělíme na menší růžičky, odstraníme tužší část košťálu a propláchneme pod tekoucí vodou. Pak jej předvaříme ponořením do osolené vroucí vody po dobu 3-5 min. Na 1 l vody dáváme polévkovou lžíci soli. Po předvaření růžičky ochladíme ve studené vodě a odkrojíme ponechaný košťál, který nakrájíme na malé kousky. Pak květák promísíme se solí a ihned jej plníme do sklenic, doplníme nálevem připraveným rozpuštěním 20dkg soli v litru vody a sklenice uzavřeme.


Mražený
Květákové růžičky předvařené ponořením do vroucí vody na 3 min. necháme zchladnout a plníme do připravených sáčků. Ihned umístíme v mrazničce.

23.06.2010 07:29:16 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se