Přírodní likéry


Borůvkový likér
Plně zralé borůvky rozmačkáme a necháme je nakvasit při nižší teplotě.Po nakvašení je vylisujeme.Na 1 litr šťávy přidáme několik roztlučených hřebíčků, rozmělněný kousek skořice, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče a 2 g puškvorce.Směs zahřejeme a vaříme 10 - 15 minut. Vychladlý roztok přecedíme a vylisujeme přes hustou plachetku. Na 1 litr takto upravené šťávy přidáme 0,5 litru cukerného sirupu a 1 litr konzumního lihu.Likér necháme ustát.Čirý podíl stáhneme hadičkou a zbytek přefiltrujeme. Oba podíly spojíme a naplníme do láhví.

Hruškový likér I.
Asi 2 -3 kg zralých hrušek rozdrtíme a vylisujeme.Šťávu necháme na chladnějším místě sedimentovat. V1 litru hruškové šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 1 litr vody. Po úplném rozpuštění cukru přidáme ke šťávě 1,5 litru konzumního lihu a 0,1 litru rumu.

Hruškový likér II.
1 kg aromatických a plně zralých hrušek rozemeleme a drť zalijeme 1,2 litru konzumního lihu. Drť necháme na chladnějším místě macerovat 8 - 10 dnů.Po této době stáhneme macerát a zbytek vylisujeme. Oba podíly smísíme a doplníme vodou na 2 litry. Macerát pak necháme krátce sedimentovat nebo jej přes hustou tkaninu přefiltrujeme. Kvyčištěnému macerátu přidáme 1 litr cukrového sirupu a 0,1 litru brandy.

Jablečný likér
2 kg středně velkých, zralých, šťavnatých, sladkých a aromatických jablek zbavíme jádřinců a rozemeleme nebo nastrouháme na kaši.Drť necháme 12 hodin na teplém místě naležet, aby nakvasila. Hmotu zalijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě. Potom drť vylisujeme a k macerátu přidáme ještě 1 litr konzumního lihu a 1,5 litru cukrového sirupu. Likér dobře rozmícháme a po ustálení jej přefiltrujeme.

Jahodový likér I.
Šťávu zčerstvých vylisovaných jahod necháme krátce sedimentovat nebo ji zfiltrujeme. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody a 1 kg cukru.Po rozpuštění cukru smísíme šťávu s 1 litrem konzumního lihu, 5 cl jemného rumu a 5 cl brandy.

Jahodový likér II.
1 kg zralých jahod rozmačkáme.K drti přidáme 0,5 litru konzumního lihu a 0,3 litru vody. Směs necháme 8 - 10 dnů vchladu macerovat.Po této době macerát slijeme a sediment vylisujeme. Oba podíly spojíme a přidáme 1 litr cukrového sirupu a dalších 0,5 litru lihu. Pro zlepšení aróma se doporučuje přidat do drti ze zahradních jahod 2 -3 % lesních jahod a 0,1 litru brandy.

Kdoulový likér
Zcela zralé kdoule zbavíme jádřinců, rozemeleme je nebo nastrouháme na kaši; drť vylisujeme, šťávu necháme vteple 12 hodin stát ,aby nakvasila, a teprve potom na 1 litr šťávy přidáme 1 litr konzumního lihu, 0,5 litru vody , 0,5 litru cukrového sirupu, 2 g hořkých mandlí,0,5 g skořice a 0,5 g hřebíčku.Drť necháme macerovat 10 až 14 dnů.Po této době nápoj přefiltrujeme a necháme krátce ustát.

Malinový likér
1 kg čerstvých malin rozmačkáme a vláhvi se širokým hrdlem je zalijeme 1 litrem konzumního lihu a 0,5 litru vody a přidáme 1 g skořice.Směs ponecháme vchladu 10 dní. Po této době macerát zfiltrujeme , přidáme 1 litr cukrového sirupu a po důkladném smísení necháme ustát.

Meruňkový likér
1 kg zvlášť aromatických a plně vyzrálých meruněk odpeckujeme a rozmačkáme . Drť zalijeme 1 litrem jemného konzumního lihu,0,1 litru brandy, 5 cl rumu a 0,5 litru vody. Tuto směs necháme 14 dnů macerovat. Pak drť vylisujeme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu. Po promíchání a rozpuštění cukrového sirupu necháme likér ustát a zfiltrujeme.

Ostružinový likér
1 kg ostružin rozmačkáme a mírně povaříme smalým množstvím vody.Drť necháme krátce nakvasit a potom šťávu scedíme,zbytek vylisujeme a vše doplníme vodou na objem 1 litru. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Po ustání likér stáhneme ,popřípadě zfiltrujeme a plníme do láhví.

Likér z červeného rybízu
Dobře vyzrálé, až mírně přezrálé bobule červeného rybízu rozmačkáme , necháme ležet a mírně nakvasit.Nakvašenou drť vylisujeme.K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 1 litr konzumního lihu a 0,4 kg krystalového cukru.Vše dobře smísíme a necháme stát vláhvi se širším hrdlem, až se za občasného promíchávání všechen cukr rozpustí.Likér necháme ustát vnaprostém klidu do úplného vyčištění.Potom jej zfiltrujeme.

Likér zčerného rybízu
Zčerného rybízu můžeme vyrobit velice jakostní likér zvaný Cassis likér.Rybíz nejprve rozmačkáme a necháme na teplém místě asi 12 hodin naležet a nakvasit.Na 1 kg plně zralých až přezralých bobulí černého rybízu nalijeme po nakvašení 1 litr konzumního lihu a směs necháme stát vuzavřené láhvi na slunci 4 - 6 týdnů.Po této době slijeme tekutinu a kbobulím přidáme 0,5 litru vody a necháme je 2 dny vyluhovat.Výluh slijeme a bobule vylisujeme.Všechny tři podíly spojíme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu.Takto vzniklý likér necháme 7 - 10 dnů vklidu.Potom jej stáčíme do lahví.

Višňový likér
1 kg odstopkovaných a odpeckovaných plně zralých a aromatických višní rozmačkáme a dáme do větší láhve.K drti přidáme pecky z1/4 použitých višní,kousek rozdrcené skořice ,4 hřebíčky, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče, menší část vanilky a kousek rozdrceného puškvorce. Ktéto směsi přilijeme 1 litr jemného konzumního lihu a 0,5 litru vody.Směs ponecháme 10 až 15 dnů vyluhovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek scedíme a mírně vylisujeme. Jednotlivé podíly smísíme , přefiltrujeme a přidáme 0,5 kg krystalového cukru.Likér necháme stát 2 až 4 dny a stočíme do láhví.

Likéry připravené podle uvedených předpisů obsahují 26 až 32 objemových % alkoholu.

Bezinkový likér
Až bezinky dozrají,je čas na bezinkový likér.Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Svaříme dva litry bezinek s jedním litrem vody, šťávu pak scedíme a bezinky vylisujeme,přidáme tři až čtyři kilogramy cukru a pět minut povaříme. Pak dodáme dva vanilkové cukry, lžičku instantní kávy a vaříme ještě dvě minuty. Po vychladnutí dolijeme půl litru brendy (rum kvůli řadě umělých látek je míně vhodný) a likér je hotov.Používá se na bolesti neuralgického původu,vždy večer před spaním malou sklenku.

Čokoládový likér
Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dkg strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dkg cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.

Kávový likér
15 dkg pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dkg cukru s 6 cm vanilky 12-15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.

Kmínový likér
7 dkg potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dkg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

Opálový likér (perlová?)
3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75-ti dkg jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (11/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.

Vanilkový likér
2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky),nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

Vaječný koňak
25 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapeme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.

Slezská vařonka
20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citrónovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3až5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme , a dokud je vařonka horká nalijeme ji do sklenic a podáváme.
Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá.

Jahodový likér
2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 Kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným bretonem.

Likér malinový
Na 1 Kg těchto plodů, zralých, dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky, a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér pře-ceď a uschovej.

Likér borůvkový
Dej do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dkg hřebíčků, kousek vanilky, a nalej na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej vařit asi 15 min. 1 Kg cukru ve 1/4 l vody a vlij na borůvky, poté nechej láhev s likérem na slunci státi 4 týdny, načež likér přeceď a nalij do lahví, uzátkuj a uschovej.

Rostlinné likéry

Heřmánkový likér-
75 g sušeného heřmánku pravého roztlučeme v hmoždíři na prášek, nasypeme jej do sklenice a zalijeme litrem vodky. Sklenici uzavřeme a roztok necháme 14 dní luhovat. Pak přefiltrujeme do láhve, zazátkujeme, uložíme do chladna a za 14 dnů můžeme konzumovat.

Mátový likér-
2 hrstě nařezaných mátových listů čerstvě nasbíraných, 80% čistý líh, 1 l destilované vody, 500 g cukru
Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do lahve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2-3 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500 g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet. Používáme jej při nachlazení a proti kašli, také při žaludečních a zažívacích potížích.

Likér z lipového květu-
Lipový květ, 80% líh, 1,25 l vody, 700 g medu
Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě 2 týdny. Poté výluh přecedíme. Na 1 l výluhu přidáváme 700 g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet. Je výborný při nachlazení a proti kašli.

Pelyňkový likér (absint)-
4 l žitné kořalky, 200 g anýzu, 200 g fenyklu, 30 g badyánu, 30 g koriandru, 20 g skořice, 20 g puškvorce, 20 g hořkých mandlí, 60 g pelyňku, 10 g máty peprné, 10 g Anděliky, 10 g jalovcových zrnek, 15 g heřmánku, 15 g kořene z kapradí
Vše necháme vyluhovat na slunci asi 3 týdny. Je výtečný pro starší osoby, podporuje trávení. Pozor, konzumovat s rozmyslem, velké množství pelyňku by vašemu tělu nemuselo udělat dobře.



































Plně zralé borůvky rozmačkáme a necháme je nakvasit při nižší teplotě.Po nakvašení je vylisujeme.Na 1 litr šťávy přidáme několik roztlučených hřebíčků, rozmělněný kousek skořice, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče a 2 g puškvorce.Směs zahřejeme a vaříme 10 - 15 minut. Vychladlý roztok přecedíme a vylisujeme přes hustou plachetku. Na 1 litr takto upravené šťávy přidáme 0,5 litru cukerného sirupu a 1 litr konzumního lihu.Likér necháme ustát.Čirý podíl stáhneme hadičkou a zbytek přefiltrujeme. Oba podíly spojíme a naplníme do láhví.







Hruškový likér I.
Asi 2 -3 kg zralých hrušek rozdrtíme a vylisujeme.Šťávu necháme na chladnějším místě sedimentovat. V1 litru hruškové šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 1 litr vody. Po úplném rozpuštění cukru přidáme ke šťávě 1,5 litru konzumního lihu a 0,1 litru rumu.



Hruškový likér II.
1 kg aromatických a plně zralých hrušek rozemeleme a drť zalijeme 1,2 litru konzumního lihu. Drť necháme na chladnějším místě macerovat 8 - 10 dnů.Po této době stáhneme macerát a zbytek vylisujeme. Oba podíly smísíme a doplníme vodou na 2 litry. Macerát pak necháme krátce sedimentovat nebo jej přes hustou tkaninu přefiltrujeme. Kvyčištěnému macerátu přidáme 1 litr cukrového sirupu a 0,1 litru brandy.







Jablečný likér
2 kg středně velkých, zralých, šťavnatých, sladkých a aromatických jablek zbavíme jádřinců a rozemeleme nebo nastrouháme na kaši.Drť necháme 12 hodin na teplém místě naležet, aby nakvasila. Hmotu zalijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě. Potom drť vylisujeme a kmacerátu přidáme ještě 1 litr konzumního lihu a 1,5 litru cukrového sirupu. Likér dobře rozmícháme a po ustálení jej přefiltrujeme.







Jahodový likér I.
Šťávu zčerstvých vylisovaných jahod necháme krátce sedimentovat nebo ji zfiltrujeme. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody a 1 kg cukru.Po rozpuštění cukru smísíme šťávu s 1 litrem konzumního lihu, 5 cl jemného rumu a 5 cl brandy.



Jahodový likér II.
1 kg zralých jahod rozmačkáme.K drti přidáme 0,5 litru konzumního lihu a 0,3 litru vody. Směs necháme 8 - 10 dnů vchladu macerovat.Po této době macerát slijeme a sediment vylisujeme. Oba podíly spojíme a přidáme 1 litr cukrového sirupu a dalších 0,5 litru lihu. Pro zlepšení aróma se doporučuje přidat do drti ze zahradních jahod 2 -3 % lesních jahod a 0,1 litru brandy.







Kdoulový likér
Zcela zralé kdoule zbavíme jádřinců, rozemeleme je nebo nastrouháme na kaši; drť vylisujeme, šťávu necháme vteple 12 hodin stát ,aby nakvasila, a teprve potom na 1 litr šťávy přidáme 1 litr konzumního lihu, 0,5 litru vody , 0,5 litru cukrového sirupu, 2 g hořkých mandlí,0,5 g skořice a 0,5 g hřebíčku.Drť necháme macerovat 10 až 14 dnů.Po této době nápoj přefiltrujeme a necháme krátce ustát.







Malinový likér
1 kg čerstvých malin rozmačkáme a vláhvi se širokým hrdlem je zalijeme 1 litrem konzumního lihu a 0,5 litru vody a přidáme 1 g skořice.Směs ponecháme vchladu 10 dní. Po této době macerát zfiltrujeme , přidáme 1 litr cukrového sirupu a po důkladném smísení necháme ustát.







Meruňkový likér
1 kg zvlášť aromatických a plně vyzrálých meruněk odpeckujeme a rozmačkáme . Drť zalijeme 1 litrem jemného konzumního lihu,0,1 litru brandy, 5 cl rumu a 0,5 litru vody. Tuto směs necháme 14 dnů macerovat. Pak drť vylisujeme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu. Po promíchání a rozpuštění cukrového sirupu necháme likér ustát a zfiltrujeme.







Ostružinový likér
1 kg ostružin rozmačkáme a mírně povaříme smalým množstvím vody.Drť necháme krátce nakvasit a potom šťávu scedíme,zbytek vylisujeme a vše doplníme vodou na objem 1 litru. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Po ustání likér stáhneme ,popřípadě zfiltrujeme a plníme do láhví.






Likér z červeného rybízu
Dobře vyzrálé, až mírně přezrálé bobule červeného rybízu rozmačkáme , necháme ležet a mírně nakvasit.Nakvašenou drť vylisujeme.K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 1 litr konzumního lihu a 0,4 kg krystalového cukru.Vše dobře smísíme a necháme stát vláhvi se širším hrdlem, až se za občasného promíchávání všechen cukr rozpustí.Likér necháme ustát vnaprostém klidu do úplného vyčištění.Potom jej zfiltrujeme.







Likér zčerného rybízu
Zčerného rybízu můžeme vyrobit velice jakostní likér zvaný Cassis likér.Rybíz nejprve rozmačkáme a necháme na teplém místě asi 12 hodin naležet a nakvasit.Na 1 kg plně zralých až přezralých bobulí černého rybízu nalijeme po nakvašení 1 litr konzumního lihu a směs necháme stát vuzavřené láhvi na slunci 4 - 6 týdnů.Po této době slijeme tekutinu a kbobulím přidáme 0,5 litru vody a necháme je 2 dny vyluhovat.Výluh slijeme a bobule vylisujeme.Všechny tři podíly spojíme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu.Takto vzniklý likér necháme 7 - 10 dnů vklidu.Potom jej stáčíme do lahví.







Višňový likér
1 kg odstopkovaných a odpeckovaných plně zralých a aromatických višní rozmačkáme a dáme do větší láhve.K drti přidáme pecky z1/4 použitých višní,kousek rozdrcené skořice ,4 hřebíčky, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče, menší část vanilky a kousek rozdrceného puškvorce. Ktéto směsi přilijeme 1 litr jemného konzumního lihu a 0,5 litru vody.Směs ponecháme 10 až 15 dnů vyluhovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek scedíme a mírně vylisujeme. Jednotlivé podíly smísíme , přefiltrujeme a přidáme 0,5 kg krystalového cukru.Likér necháme stát 2 až 4 dny a stočíme do láhví.






Likéry připravené podle uvedených předpisů obsahují 26 až 32 objemových % alkoholu.

Bezinkový likér
Až bezinky dozrají,je čas na bezinkový likér.Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Svaříme dva litry bezinek s jedním litrem vody, šťávu pak scedíme a bezinky vylisujeme,přidáme tři až čtyři kilogramy cukru a pět minut povaříme. Pak dodáme dva vanilkové cukry, lžičku instantní kávy a vaříme ještě dvě minuty. Po vychladnutí dolijeme půl litru brendy (rum kvůli řadě umělých látek je míně vhodný) a likér je hotov.Používá se na bolesti neuralgického původu,vždy večer před spaním malou sklenku.









Čokoládový likér
Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dkg strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dkg cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.





Kávový likér
15 dkg pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dkg cukru s 6 cm vanilky 12-15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.





Kmínový likér
7 dkg potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dkg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.





Opálový likér (perlová?)
3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75-ti dkg jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (11/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.





Vanilkový likér
2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky),nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.





Vaječný koňak
25 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapeme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.





Slezská vařonka
20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citrónovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3až5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme , a dokud je vařonka horká nalijeme ji do sklenic a podáváme.
Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá.





Jahodový likér
2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 Kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným bretonem.





Likér malinový
Na 1 Kg těchto plodů, zralých, dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky, a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér pře-ceď a uschovej.





Likér borůvkový
Dej do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dkg hřebíčků, kousek vanilky, a nalej na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej vařit asi 15 min. 1 Kg cukru ve 1/4 l vody a vlij na borůvky, poté nechej láhev s likérem na slunci státi 4 týdny, načež likér přeceď a nalij do lahví, uzátkuj a uschovej.







Rostlinné likéry



Heřmánkový likér-

75 g sušeného heřmánku pravého roztlučeme v hmoždíři na prášek, nasypeme jej do sklenice a zalijeme litrem vodky. Sklenici uzavřeme a roztok necháme 14 dní luhovat. Pak přefiltrujeme do láhve, zazátkujeme, uložíme do chladna a za 14 dnů můžeme konzumovat.



Mátový likér-

2 hrstě nařezaných mátových listů čerstvě nasbíraných, 80% čistý líh, 1 l destilované vody, 500 g cukru

Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do lahve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2-3 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500 g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet. Používáme jej při nachlazení a proti kašli, také při žaludečních a zažívacích potížích.



Likér z lipového květu-

Lipový květ, 80% líh, 1,25 l vody, 700 g medu

Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě 2 týdny. Poté výluh přecedíme. Na 1 l výluhu přidáváme 700 g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet. Je výborný při nachlazení a proti kašli.



Pelyňkový likér (absint)-

4 l žitné kořalky, 200 g anýzu, 200 g fenyklu, 30 g badyánu, 30 g koriandru, 20 g skořice, 20 g puškvorce, 20 g hořkých mandlí, 60 g pelyňku, 10 g máty peprné, 10 g Anděliky, 10 g jalovcových zrnek, 15 g heřmánku, 15 g kořene z kapradí

Vše necháme vyluhovat na slunci asi 3 týdny. Je výtečný pro starší osoby, podporuje trávení. Pozor, konzumovat s rozmyslem, velké množství pelyňku by vašemu tělu nemuselo udělat dobře.



































Plně zralé borůvky rozmačkáme a necháme je nakvasit při nižší teplotě.Po nakvašení je vylisujeme.Na 1 litr šťávy přidáme několik roztlučených hřebíčků, rozmělněný kousek skořice, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče a 2 g puškvorce.Směs zahřejeme a vaříme 10 - 15 minut. Vychladlý roztok přecedíme a vylisujeme přes hustou plachetku. Na 1 litr takto upravené šťávy přidáme 0,5 litru cukerného sirupu a 1 litr konzumního lihu.Likér necháme ustát.Čirý podíl stáhneme hadičkou a zbytek přefiltrujeme. Oba podíly spojíme a naplníme do láhví.







Hruškový likér I.
Asi 2 -3 kg zralých hrušek rozdrtíme a vylisujeme.Šťávu necháme na chladnějším místě sedimentovat. V1 litru hruškové šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 1 litr vody. Po úplném rozpuštění cukru přidáme ke šťávě 1,5 litru konzumního lihu a 0,1 litru rumu.



Hruškový likér II.
1 kg aromatických a plně zralých hrušek rozemeleme a drť zalijeme 1,2 litru konzumního lihu. Drť necháme na chladnějším místě macerovat 8 - 10 dnů.Po této době stáhneme macerát a zbytek vylisujeme. Oba podíly smísíme a doplníme vodou na 2 litry. Macerát pak necháme krátce sedimentovat nebo jej přes hustou tkaninu přefiltrujeme. Kvyčištěnému macerátu přidáme 1 litr cukrového sirupu a 0,1 litru brandy.







Jablečný likér
2 kg středně velkých, zralých, šťavnatých, sladkých a aromatických jablek zbavíme jádřinců a rozemeleme nebo nastrouháme na kaši.Drť necháme 12 hodin na teplém místě naležet, aby nakvasila. Hmotu zalijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě. Potom drť vylisujeme a kmacerátu přidáme ještě 1 litr konzumního lihu a 1,5 litru cukrového sirupu. Likér dobře rozmícháme a po ustálení jej přefiltrujeme.







Jahodový likér I.
Šťávu zčerstvých vylisovaných jahod necháme krátce sedimentovat nebo ji zfiltrujeme. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody a 1 kg cukru.Po rozpuštění cukru smísíme šťávu s 1 litrem konzumního lihu, 5 cl jemného rumu a 5 cl brandy.



Jahodový likér II.
1 kg zralých jahod rozmačkáme.K drti přidáme 0,5 litru konzumního lihu a 0,3 litru vody. Směs necháme 8 - 10 dnů vchladu macerovat.Po této době macerát slijeme a sediment vylisujeme. Oba podíly spojíme a přidáme 1 litr cukrového sirupu a dalších 0,5 litru lihu. Pro zlepšení aróma se doporučuje přidat do drti ze zahradních jahod 2 -3 % lesních jahod a 0,1 litru brandy.







Kdoulový likér
Zcela zralé kdoule zbavíme jádřinců, rozemeleme je nebo nastrouháme na kaši; drť vylisujeme, šťávu necháme vteple 12 hodin stát ,aby nakvasila, a teprve potom na 1 litr šťávy přidáme 1 litr konzumního lihu, 0,5 litru vody , 0,5 litru cukrového sirupu, 2 g hořkých mandlí,0,5 g skořice a 0,5 g hřebíčku.Drť necháme macerovat 10 až 14 dnů.Po této době nápoj přefiltrujeme a necháme krátce ustát.







Malinový likér
1 kg čerstvých malin rozmačkáme a vláhvi se širokým hrdlem je zalijeme 1 litrem konzumního lihu a 0,5 litru vody a přidáme 1 g skořice.Směs ponecháme vchladu 10 dní. Po této době macerát zfiltrujeme , přidáme 1 litr cukrového sirupu a po důkladném smísení necháme ustát.







Meruňkový likér
1 kg zvlášť aromatických a plně vyzrálých meruněk odpeckujeme a rozmačkáme . Drť zalijeme 1 litrem jemného konzumního lihu,0,1 litru brandy, 5 cl rumu a 0,5 litru vody. Tuto směs necháme 14 dnů macerovat. Pak drť vylisujeme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu. Po promíchání a rozpuštění cukrového sirupu necháme likér ustát a zfiltrujeme.







Ostružinový likér
1 kg ostružin rozmačkáme a mírně povaříme smalým množstvím vody.Drť necháme krátce nakvasit a potom šťávu scedíme,zbytek vylisujeme a vše doplníme vodou na objem 1 litru. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Po ustání likér stáhneme ,popřípadě zfiltrujeme a plníme do láhví.






Likér z červeného rybízu
Dobře vyzrálé, až mírně přezrálé bobule červeného rybízu rozmačkáme , necháme ležet a mírně nakvasit.Nakvašenou drť vylisujeme.K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 1 litr konzumního lihu a 0,4 kg krystalového cukru.Vše dobře smísíme a necháme stát vláhvi se širším hrdlem, až se za občasného promíchávání všechen cukr rozpustí.Likér necháme ustát vnaprostém klidu do úplného vyčištění.Potom jej zfiltrujeme.







Likér zčerného rybízu
Zčerného rybízu můžeme vyrobit velice jakostní likér zvaný Cassis likér.Rybíz nejprve rozmačkáme a necháme na teplém místě asi 12 hodin naležet a nakvasit.Na 1 kg plně zralých až přezralých bobulí černého rybízu nalijeme po nakvašení 1 litr konzumního lihu a směs necháme stát vuzavřené láhvi na slunci 4 - 6 týdnů.Po této době slijeme tekutinu a kbobulím přidáme 0,5 litru vody a necháme je 2 dny vyluhovat.Výluh slijeme a bobule vylisujeme.Všechny tři podíly spojíme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu.Takto vzniklý likér necháme 7 - 10 dnů vklidu.Potom jej stáčíme do lahví.







Višňový likér
1 kg odstopkovaných a odpeckovaných plně zralých a aromatických višní rozmačkáme a dáme do větší láhve.K drti přidáme pecky z1/4 použitých višní,kousek rozdrcené skořice ,4 hřebíčky, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče, menší část vanilky a kousek rozdrceného puškvorce. Ktéto směsi přilijeme 1 litr jemného konzumního lihu a 0,5 litru vody.Směs ponecháme 10 až 15 dnů vyluhovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek scedíme a mírně vylisujeme. Jednotlivé podíly smísíme , přefiltrujeme a přidáme 0,5 kg krystalového cukru.Likér necháme stát 2 až 4 dny a stočíme do láhví.






Likéry připravené podle uvedených předpisů obsahují 26 až 32 objemových % alkoholu.

Bezinkový likér
Až bezinky dozrají,je čas na bezinkový likér.Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Svaříme dva litry bezinek s jedním litrem vody, šťávu pak scedíme a bezinky vylisujeme,přidáme tři až čtyři kilogramy cukru a pět minut povaříme. Pak dodáme dva vanilkové cukry, lžičku instantní kávy a vaříme ještě dvě minuty. Po vychladnutí dolijeme půl litru brendy (rum kvůli řadě umělých látek je míně vhodný) a likér je hotov.Používá se na bolesti neuralgického původu,vždy večer před spaním malou sklenku.









Čokoládový likér
Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dkg strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dkg cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.





Kávový likér
15 dkg pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dkg cukru s 6 cm vanilky 12-15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.





Kmínový likér
7 dkg potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dkg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.





Opálový likér (perlová?)
3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75-ti dkg jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (11/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.





Vanilkový likér
2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky),nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.





Vaječný koňak
25 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapeme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.





Slezská vařonka
20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citrónovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3až5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme , a dokud je vařonka horká nalijeme ji do sklenic a podáváme.
Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá.





Jahodový likér
2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 Kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným bretonem.





Likér malinový
Na 1 Kg těchto plodů, zralých, dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky, a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér pře-ceď a uschovej.





Likér borůvkový
Dej do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dkg hřebíčků, kousek vanilky, a nalej na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej vařit asi 15 min. 1 Kg cukru ve 1/4 l vody a vlij na borůvky, poté nechej láhev s likérem na slunci státi 4 týdny, načež likér přeceď a nalij do lahví, uzátkuj a uschovej.







Rostlinné likéry



Heřmánkový likér-

75 g sušeného heřmánku pravého roztlučeme v hmoždíři na prášek, nasypeme jej do sklenice a zalijeme litrem vodky. Sklenici uzavřeme a roztok necháme 14 dní luhovat. Pak přefiltrujeme do láhve, zazátkujeme, uložíme do chladna a za 14 dnů můžeme konzumovat.



Mátový likér-

2 hrstě nařezaných mátových listů čerstvě nasbíraných, 80% čistý líh, 1 l destilované vody, 500 g cukru

Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do lahve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2-3 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500 g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet. Používáme jej při nachlazení a proti kašli, také při žaludečních a zažívacích potížích.



Likér z lipového květu-

Lipový květ, 80% líh, 1,25 l vody, 700 g medu

Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě 2 týdny. Poté výluh přecedíme. Na 1 l výluhu přidáváme 700 g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet. Je výborný při nachlazení a proti kašli.



Pelyňkový likér (absint)-

4 l žitné kořalky, 200 g anýzu, 200 g fenyklu, 30 g badyánu, 30 g koriandru, 20 g skořice, 20 g puškvorce, 20 g hořkých mandlí, 60 g pelyňku, 10 g máty peprné, 10 g Anděliky, 10 g jalovcových zrnek, 15 g heřmánku, 15 g kořene z kapradí

Vše necháme vyluhovat na slunci asi 3 týdny. Je výtečný pro starší osoby, podporuje trávení. Pozor, konzumovat s rozmyslem, velké množství pelyňku by vašemu tělu nemuselo udělat dobře.




































03.07.2010 18:42:51 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se