Zapékaná zelenina - brambory


Brambory zapečené s nivou
1 kg brambor, 8 stroužků česneku, 150 g nivy, 1 lžíce soli, 1 lžička bílého pepře, 1 zakysaná smetana, 2 dl mléka, tuk a strouhanka na vymazání zapékací mísy
Postup
Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak dáme vždy vrstvu brambor, které osolíme, několik plátků česneku a posypeme nivou. Opakujeme a vše zalijeme smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masům.


Sýrové brambory
asi 800 g syrových oloupaných brambor, 250 g šunky nebo šunkového salámu, 2 cibule, 1 hermelín, 150 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany, mletý pepř
Postup
Brambory nakrájíme na menší kousky, šunku a hermelín na kostičky, cibuli na půlkolečka, nivu rozdrobíme a všechno v pekáči smícháme a opepříme. Zalijeme smetanou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi půl hodiny, pak posypeme strouhaným tvrdým sýrem a dopečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.


Brambory zapečené se sýrem a petrželkou
1 kg brambor uvařených ve slupce, 250 g tvrdého sýra, 50 - 60 g másla, 2 hrsti petrželové natě, sůl
Postup
Nastrouháme sýr, petrželku posekáme, máslo rozpustíme. Částí másla vymažeme pekáč. Brambory ještě horké oloupeme a rozmačkáme. Polovinu rozmačkaných brambor urovnáme do pekáče, posolíme, posypeme polovinou petrželky, polovinou sýra, pokapeme polovinou zbylého másla a postup ještě jednou zopakujeme. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme (15 - 20 minut při 200°C). Podáváme se zeleninovým salátem.


Zapečené brambory s bylinkami
1 kg brambor, sůl, pepř, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 600 ml mléka, 250 ml smetany, 100 g strouhaného ementálu, svazek zelených bylinek, máslo na vymazání formy
Postup
Oloupané brambory vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Z másla, mouky, mléka a smetany uvaříme jíšku. Svaříme do hustého bešamelu a rozpustíme v něm polovinu sýra. Osolíme a opepříme. Vařené brambory pokrájíme a dáme do vymaštěné zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200°C. Směs bylinek omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Polovinu jich vmícháme do bešamelu. Brambory přelijeme omáčkou, posypeme zbytkem bylinek a zbylým sýrem. Zapékáme asi 15 minut.


Francouzské brambory
1 kg brambor, 6 špekáčků, 1 - 2 cibule, 3 - 4 nakládané okurky, 4 vejce, 1 dl mléka, sůl, mletý pepř, olej
Postup
Ve slupce uvařené brambory, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pekáč vymažeme olejem, rozložíme do něj polovinu pokrájených brambor, osolíme, špekáčky nakrájíme na kostičky a rozložíme na brambory. Cibuli a okurky pokrájíme nadrobno a nasypeme na špekáčky. Přikryjeme druhou polovinou brambor, lehce osolíme. Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme na brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapékáme asi 30 minut.


Musaka
3 lilky, 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata, 1 cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek
Postup
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme vypotit. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali (spařit vařící vodou, aby šla loupat) a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme do zhoustnutí. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30 - 40 minut (do zezlátnutí povrchu bešamelu). Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr. Je etyto velmi pracné a časově náročné jídlo, ale moc dobré. Místo lilků lze použít cukety.


Zapečené křupavé brambory
800 g brambor, 500 g brokolice, 250 ml smetany na vaření, 150 g taveného sýra Smetanito s bylinkami, 5 g másla, 1 vrchovatá lžíce slunečnicových semen, 1 vrchovatá lžíce dýňových semen, olej, sůl, bílý mletý pepř
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kousky. Brokolici rozebereme na růžičky a 3 - 4 minuty povaříme v páře. Pekáč vytřeme olejem, nasypeme do něj brambory a brokolici, osolíme a promícháme. Na pánvi rozehřejeme kousíček másla a krátce na něm opražíme semena. Zalijeme smetanou, rozdrobíme do ní sýr a na plotně mícháme, až se sýr zcela roztaví a spojí se smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme na brambory s brokolicí. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a 20 minut zapečeme.

Francouzské brambory jinak
1 kg brambor uvařených ve slupce, 1 cibule, 1 cuketa, 2 nožičky klobásy, 1 kelímek zakysané smetany (150 g), 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička koření gyros, sůl, mletý pepř, tvrdý uzený sýr, olej nebo sádlo na vymazání pekáče
Postup
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a polovinu rozprostřeme do vymazané zapékací misky. Osolíme, opepříme a urovnáme vrstvu na půlkolečka pokrájených klobás. Posypeme pokrájenou cibulí, na kostičky nakrájenou cuketou a přikryjeme druhou polovinou brambor. Osolíme, opepříme. Do misky rozklepneme vejce, přidáme smetanu, hořčici, gyrosové koření, osolíme a vidličkou rozšleháme. Tuto hmotu rozetřeme na brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po dvaceti minutách posypeme povrch strouhaným sýrem. Dopečeme do roztavení sýra.

27.02.2011 12:51:05 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se