Dobroty z brambor


1. Prokládaný bramborák

1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti,
1 plátek krkovičky nebo libového bůčku
Postup :
Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme asi 60 – 100 minut na 200 C.


2. Bramborové šišky s mákem
:
500 gr brambor, 200 gr hrubé mouky, 120 gr máku, 70 gr moučkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, voda, sůl,
Postup :
Omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrou-háme na struhadle nebo umeleme. Dáme na vál, osolíme, přidáme žloutek, mouku, podle potřeby vodu a vypracujeme hustější těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Potom těsto rozdělíme na několik části a z každé části utvoříme tenký váleček o průměru 1 cm a nakrájíme jej na kousky. Kousky těsta rozválíme na válu posypaném moukou na šišky, které uvaříme ve větším množství osolené vody. Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřichytily na dno hrnce. Uvařené šišky vyndáme dírkovanou naběračkou, necháme okapat, posypeme mákem promíchaným s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.


3. Grázlův mls

6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu
Postup :
Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkro-jíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připra-venou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýra
a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.


Bramborové pekáčky

uvařené brambory, hladká mouka, sůl, sádlo, povidlí (popř. dle chuti marmeláda), vál, váleček
Postup :
Nejprve uvaříme brambory cca 1kg ( nejlépe jsou vařené o den dříve). Oloupeme a na jemném stroužku nastrouháme. Na připravený pomoučněný vál dáme strouhané brambory, špetku soli a hladkou mouku. Tu přidáme takové množství, aby se těsto dobře propracovalo a na vále nepřilepovalo. Mouky dáme přiměřené množství, aby pekáčky nebyly tvrdé. Vypracujeme hladké těsto a dáme stranou. Ukrajujeme malé kousky, cca 3cm x 3cm, ze kterých vyvalujeme placičky silné cca 0,5 cm. Tyto placičky dáváme péct na sucho, nejlépe na klasických kamenných plotýnkách. Opečené z obou stran potřeme sádlem. Dle chuti promažeme povidlím, nebo marmeládou, stočíme do ruličky a můžeme podávat.


5. Bramborové rohlíčky s ořechovou nádivkou

35 dkg hladké mouky, 20 dkg vařených strouhaných brambor, 5 dkg cukru krupice, 5 dkg rozpuštěného másla,
½ kostky droždí, 125 ml mléka, špetku soli, 1 vejce, citrón. kůra
Nádivka:
12 dkg cukru, 12 dkg strouhaných ořechů, 10 dkg strouhan-ky, 2 lžíce marmelády, 12 lžic mléka, citrónová kůra
Postup :
Těsto řádně propracujeme a necháme vykynout. Mléko přivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidáme marmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválíme bochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílků. Naplníme nádivkou a stočíme do tvarů rohlíčků. Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě chvíli kynout. Upečené posypeme cukrem.


6. Studenecké šťouchané brambory

brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků, zdravotních omezení, vydané energie.
Postup :
Slaninu nakrájíme do prázdného suchého hrnce, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, mírně posolíme a přiklopíme pokličkou. Plotnu zapneme na max. asi 1-2 minuty, dále dusíme pozvolna. Uvařené brambory rozšťoucháme.
V létě pro osvěžení můžeme přidat kysané zelí, v zimě hned do studených brambor majoránku.


7. Bramborové řezy

40 dkg brambor, 5 dkg kakaa, 8 dkg hrubé mouky, 8 vajec, 30 dkg moučkového cukru, čokoládová poleva
Postup :
Na misku nastrouháme vařené brambory, přidáme kakao a mouku. Utřeme žloutky s cukrem a přidáme sníh z bílků. Vše zamícháme. Upečené a vychladlé potřeme nastavovaným krémem. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme podle vlastní fantazie.


8. Bramborové koblihy

½ kg vařených brambor, ½ kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl
Postup :
Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených pro-chladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymí-cháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto přemícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme tak, že je dáváme do rozpáleného oleje horní stranou dolů. Na usmažené můžeme dát sladkou marmeládu nebo slanou pomazánku.


Pomazánka bramborová - slaná
5 dkg vařených brambor jemně strouhaných, 5 dkg měkkého sýru bez příchutě, 1 lžíce majonézy, koření podle chuti nebo česnek



9. Bramborové langoše

2 nastrouhané brambory, 30 dkg hladké mouky, mléko, kvásek, sůl
Postup :
Všechny suroviny se zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Možno jíst i na sladko s džemem.


Pekáčky

1,40 kg brambor, 20 dkg sýru (NIVA), 25 dkg uzeniny, 3 vajíčka, 1 špenát, sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání bábovky
Postup :
Napůl uvařené brambory nakrájíme. Špenát si ochutíme solí a troškou prolisovaného česneku. Do vymazané a strouhan-kou vysypané bábovky dáváme vrstvu brambor a uzeniny se špenátem. Posypeme trochou sýra a takto vrstvy střídáme. Na konec zalijeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi ½ hodiny.


12. Kostrbáče s polévkou - bramboračkou

1 kg brambor, 2 hrnky hrubé krupice, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 200 g škvarků, sůl, mletý pepř, majoránka
Postup :
Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený kostrbáč, podáváme s bramborovou nebo s chlebovou polévkou.
Do vody dáme vařit zeleninu (mrkev, petržel, celer, květák, růžičkovou kapustu …), brambory, cibuli a kroupy. Ke konci vaření přidáme tuk, vejce, pepř, majoránku a mletý česnek.
















22.03.2011 14:01:54 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se