Zdravé saláty


Těstovinový salát
250 g těstovin, 4 rajčata, 1 salátová okurka, čtvrtka čínského zelí, 2 lžíce olivového oleje, sůl, petrželka nebo saturejka
Uvařené a vychladnuté těstoviny smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty, okurkou a nasekaným zelím. Dochutíme kořením a solí. Podle chuti můžeme doplnit konzervou tuňáka ve vlastní šťávě či libovolnou zeleninou (paprika, pórek, kukuřice).

Sýrový salát se žampiony
250 g 30% eidamského sýra, 150 g žampionů, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 pomeranč, hroznové víno, ořechová jádra, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce olivového oleje
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půl dcl bílého vína, citrónová šťáva, sůl
Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na olivovém oleji s citrónovou šťávou a solí. Sýr nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky, pomeranč na kousky, přidáme měkké vychladlé žampiony, vinné hrozny, nákrájené ořechy. Všechno promícháme se zálivkou, kterou jsme připravili rozšleháním uvedených surovin.

Drůbeží salát
1 pečené kuře, 4 lžíce žampionů, 1 lžíce Flory, 4 lžíce broskvového či ananasového kompotu, 8 lžic omáčky Yofresh, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička vorčestrové omáčky
Pečené kuře (bez kůže) vykostíme a nakrájíme na kostky. Přidáme na plátky nakrájené a mírně podušené žampiony a na kostky nakrájené broskve nebo ananas. Salát zalijeme směsí z omáčky Yofresh, citrónové šťávy a vorčestru. Lehce dosolíme a podáváme vychlazené.

Balkánský zeleninový salát
5 rajčat , 1 salátová okurka, 4 papriky, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky vorčestru, 1 lžička hořčice, 3-4 lžíce octa, 5 lžic vody, sůl, pepř
Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy. Zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z olivového oleje, hořčice, vorčestru, vody, octa, soli, cukru a pepře. Salát důkladně promícháme a podáváme vychlazený.

Pikantní paprikový salát
8 paprik, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička cukru
Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku, odstraníme semeník a nakrájíme na tenké proužky. Zalijeme sladkokyselou zálivkou připravenou z olivového oleje smíchaným s cukrem a solí utřeným česnekem a podáváme.

Ředkvičkový salát se sýrem
4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g 30% Eidamu, 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr
Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s bílým pečivem.

Pikantní okurkový salát
1 větší okurka, 1 bílý jogurt, stroužek česneku, 50 g vlasškých ořechů, olivový olej, ocet, sůl
Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet. Česnek rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olivový olej, rozšleháme s jogurtem a podle chuti osladíme a osolíme. Zálivku nalijeme na nakrájené okurky a dobře promícháme.

Mrkvový salát s jablky a rajčaty
500 g mrkve, 2 jablka, 2 rajčata, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 1 bílý jogurt, sůl
Očištěnou mrkev nastrouháme na širší nudličky, přidáme oloupaná také na nudličky nakrájená rajčata a jablka. Přidáme cukr citrónovou šťávu, mírně osolíme a přimícháme jogurt. Salát lehce promícháme, necháme proležet a vychlazený podáváme.

31.03.2011 14:28:17 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se