Dobroty ze zelí


Karbanátky z brambor a zelí

7 brambor
700 ml zakysaného zelí
4 vejce
olej na smažení
1 lžičku kmínu
sůl, pepř, chléb
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a nastrouháme. Nadrobno nakrájené zelí osmažíme na lžíci oleje a přidáme k bramborám. Do směsi přidáme dvě vejce, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Z připravené hmoty tvarujeme karbanátky, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Karbanátky smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s chlebem

Sýr v zelných listech

8 zelných listů
100 g tvrdého sýra typu eidam
100 g brynzy
100 g roztíratelného taveného sýra
1 cibuli
1 lžíci petrželové natě
olej
sůl
na trojobal:
2 vejce
hladkou mouku a strouhanku podle potřeby
Postup:
1. Zelné listy důkladně omyjte a spařte ve vroucí vodě. Silnější části jemně naklepejte, aby se nelámaly. Tvrdý sýr nastrouhejte a petrželovou nať nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji.
2. Brynzu, tavený sýr a nastrouhaný sýr smíchejte s petrželovou natí a s cibulí. Na okraj každého listu dejte asi 2 lžíce náplně a srolujte. Okraje zafixujte párátkem. Závitky obalujte v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Usmažte v rozpáleném oleji dozlatova.

Babiččiny zelníky

0,5 kg hladké mouky
1/2 hlávky zelí
1 vejce
sůl, pepř
Postup:
Na hrubém struhadle nastrouháme zelí a prosejeme na ně hladkou mouku. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme celé vejce, trošku vlažné vody a promícháme tak, aby těsto bylo dostatečně řídké. Potom do rozpáleného oleje naběračkou lijeme malé placičky, které pečeme dočervena. Podáváme s čajem.


Zelný nákyp se šunkou

(pro 4 osoby):
200 g uzeného masa nebo šunky
1 kg červeného hlávkového zelí
8 lžic oleje
100 g strouhanky
4 vejce
1 větší cibuli
tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
olej, sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na oleji do sklovita. Přisypte pokrájené zelí, osolte, opepřete a duste doměkka. Odstavte a do zchladlého zelí přidejte žloutky, strouhanku a nadrobno nakrájené uzené maso. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Pekáč vymažte tukem a vysypte strouhankou, naplňte připravenou směsí a zapékejte v předem vyhřáté troubě. Nákyp můžete podávat s bramborovou kaší.


Zelné placky

(pro 4 osoby):
2 vejce
200 g polohrubé mouky
400 g kysaného zelí
2 cibule
150 g slaniny
olej
sůl, pepř
Postup:
1. Kysané zelí propláchněte ve studené vodě a spolu se slaninou a s cibulí nakrájejte nadrobno.
2. Vejce smíchejte se zelím, přidejte mouku, cibuli a kousky slaniny, osolte a opepřete.
3. Z těsta tvarujte placičky a usmažte je na oleji dozlatova. Chutnají samostatně i jako příloha k masitým jídlům.


Šťavnaté roládky

(pro 4 osoby):
400 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 vejce
2 lžíce oleje
4 lžíce studené vody
mouku na posypání válu
na náplň:
500 g kysaného zelí
250 g slaniny
2 cibule
3 lžíce zakysané smetany
5 lžic másla
1 lžičku kmínu
1 lžičku cukru
1 l masového vývaru
sůl, pepř

Postup:
1. Mouku, sůl, vejce, olej a vodu dejte do mísy a vypracujte hladké těsto, které nechte přibližně půl hodiny odpočinout.
2. Mezitím nakrájejte dvě třetiny slaniny na malé kostičky a třetinu na proužky. Kostičky slaniny a nadrobno nasekanou cibuli osmažte na třech lžících másla. Pokud je zelí kyselé, propláchněte ho, nakrájejte nahrubo, přidejte ke slanině a k cibuli, osolte, opepřete, přisypte kmín a cukr a za stálého míchání duste asi deset minut. Přimíchejte smetanu, odstavte a nechte chladnout.
3. Těsto vyklopte na pomoučený vál, propracujte, rozdělte na poloviny a každou část rozválejte na tenký obdélník. Dušené zelí rozložte na těsto, okraje nechte volné, širší stranou je srolujte tak, aby spoj zůstal na spodní straně.
4. Naplněné těsto nakrájejte na roládky o šířce pět centimetrů a vyrovnejte je těsně vedle sebe do zapékací mísy. Obložte je proužky slaniny a posypte kmínem. Podlijte horkým vývarem, zakryjte alobalem a pečte 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte přelité rozpuštěným máslem.


Alsaský šugrut
1 kg kysaného zelí
2 větší cibule
0,5 - 1,5 kg brambory dle potřeby
300g Anglické slaniny
klobásy, uzené maso, párky ... dle libosti
cca 0,5 litru bílého vína
Koření:5 hřebíčků, 5 kuliček koriandru, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2 lístky bobkového listu, 2 stroužky česneku na plátky
Postup:
Toto jídlo je třeba vařit v nerezovém hrnci se silným vrstveným dnem nebo silném hliníkovém s nepřilnavou vrstvou. Původně toto jídlo Alsasanky vařily v litinovém hrnci na plotně, kde je teplo rovnoměrněji rozloženo.

Z anglické slaniny nakrájíme plátky a pokryjeme dno hrnce. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a smícháme s kysaným zelím nebo dáme po vrstvách. Rovnoměrně ho rozložíme na dno hrnce. Posypeme kořením a poklademe oloupanými bramborami, zbylou slaninou a uzeninami. Uzeniny můžete do zelí trochu zahrabat. Párky vkládáme asi 15 minut před koncem vaření. Zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
Vaříme celkem hodinu. Je třeba dát pozor aby zelí bylo stále podlité !!! Dále podléváme vínem nebo vodou.
Potom sundáme pokličku a vydusíme přebytečnou tekutinu ale pozor nepřipálit!! Při kvalitním kysaném zelí není tří třeba solit ani sladit. Pokud se vám přeci jen zdá, že je to nutné, tak opatrně.
Podávame na předehřátých talířích kam úhledně rozdělíme zelí, brambory a uzeniny.


Zelné listy plněné uzeným masem

400 g hlávkového zelí (větší listy)
250 g uzeného masa
150 g telecího masa
1 lžíce strouhanky
1 vejce
2 lžíce rajčatového protlaku
300 ml kysané smetany
1 lžíce hrubé mouky
sůl
mletý černý pepř
Postup
Větší listy z hlávkového zelí spaříme vodou a vychladíme studenou vodou. Necháme je okapat a případně paličkou na maso lehce sklepneme košťál ve středu listu (list se nám potom snadněji zavine). Obojí maso semeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř a strouhanku a rukama propracujeme ve stejnorodou směs. Touto nádivkou naplníme rozprostřené zelné listy, pevně je zavineme a klademe těsně vedle sebe do máslem vytřené zapékací misky. Rajčatový protlak smícháme s vodou a touto směsí přelijeme závitky. Dusíme je zvolna v troubě. Do zakysané smetany zašleháme hrubou mouku, ke konci tepelné úpravy ji nalijeme na závitky a necháme vše v troubě dodusit. Vhodnou přílohou je chléb.


Plněné zelné listy

6 velkých zelných listů
20 g slaniny
30 g sádla
1 cibuli
1 lžíci hladké mouky
250 g mletého masa
50 g žemle
mléko
1 vejce
sůl, pepř
Postup:
Zelné listy uvaříme ve slané vodě a necháme okapat. Ze žemle namočené v mléce, mletého masa, cibule, koření a vejce vyrobíme nádivku. Tou naplníme zelné listy, stočíme je do závitků a podle potřeby zavážeme bílou nití.
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, lehce podlijeme vodou, přidáme zelné závitky a dusíme v troubě. Do omáčky přidáme na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu nebo špek, zaprášíme moukou a ještě trochu prohřejeme.


Sedmihradské zelí

1 kg vepřové krkovice n. plecka
1 klobása čabajského typu
2 sklenice kysaného zelí
2 sáčky rýže
1 - 2 šlehačky
sůl
pepř
kmín
paprika mletá
3 cibule
tuk
Postup
1.fáze (např.večer předem):
Z masa nakrájeného na proužky, cibule, koření a tuku vyrobíme jemný guláš (raději hustší). Uvaříme rýži.
2.fáze (např.druhý den):
Vezmeme ten největší hluboký plech. Zcedíme obě zelí a smícháme s klobásou pokrájenou na kostičky. Z toho polovinu rozprostřeme na dno plechu. Potom smícháme guláš s rýží a z tohoto vyrobíme další vrstvu v pekáči. Jako třetí vrstva bude opět zelí s klobásou. Toto vše rovnoměrně zalijeme šlehačkou. Pečeme asi 45 minut.


Hnědé zelí
balíček kysaného zelí, 2 jitrnice nebo jelita, velká cibule, hladká mouka

Postup přípravy: Dáme zpěnit cibulku, když změkne přidáme jitrnice nebo jelita vytlačené ze střívka, orestujeme, přidáme zelí a podusíme. V trošce vody rozmícháme trochu mouky a zahustíme zelí. Podle chuti přisolíme.
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo chlebem.


Smažené zelné závitky
10 zelných listů, 20 plátků šunky (šunkového salámu), 20 plátků sýru, na obalení: mouka, vejce, sůl, strouhanka
Postup: listy zelí polijeme vroucí vodou, vykrojíme košťál a rozřízneme na půl. Na každý kousek zelí dáme plátek šunky, plátek sýru, přeložíme nebo srolujeme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance a usmažíme na oleji. Podáváme s kaší nebo bramborem.

19.04.2011 15:21:11 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se