Dobré rady nad zlato


Domácnost
Skvrny na nábytku od vody odstraníme olejem a solí.
Skvrny od ovoce na oděvech – namočit na 2 hodiny do mléka
Skvrny od červeného vína- položit navlhčený chléb na několik minut a nechat působit.
Skvrny od krve- nastrouhaným čerstvým křenem, potom vyprat ve vlažné vodě se čpavkem a sodou.
Jemné škrábance na nábytku- několikrát přejít vlašským ořechem, oloupaným samozřejmě.
Stříbro bude opět krásné – vložit na půl hodiny do kysaného mléka, potom opláchnout.
Zlaté předměty budou opět zářit – potřít starou rtěnkou a přeleštit hadříkem, nebo starým kartáčkem na zuby.

Pánev na smažení- čistíme za tepla bílým papírem se solí, jídlo se nebude připalovat.
Litinové pánve čistíme – horkou vodou a potom potřeme olejem.
Skvrny z teflonových pánví- nechat 15 minut vařit šálek vody s dvěma lžičkami prášku do pečiva. Nakonec opláchneme.
Umaštěné dlaždice –budou se lesknou a vydrží déle čisté, potřít voskem na podlahy a vyleštit.
Odstranění pachů z lednice
Pachy v lednici odstraníte jednoduše. Rozkrojit citron, lžičkou vydlabat trochu dužiny. Místo vydlabané dužiny nasypte 1 malou lžičku soli. Dejte na malý talířek a vložte do lednice. Stáhne všechny pachy do sebe a není třeba drahé přípravky.Takto upravený citron se solí vydrží 14 dnů v pohodě.


Vodní kámen z rychlovarné konvice- do ¼ naplnit octem, nechat půl hodiny působit, dolít vodou a nechat povařit. Potom opláchnout.
Zbytky vápníku v pračce- občas dát odměrku octa a nechat na krátký program. Ušetříme za Calgon.
Zašlé záclony – přes noc namočit do slané vody, potom vyprat.
Dřevěné prkénka- namočíme do octové vody a jemně vykartáčujeme, budou vybělené a čisté.
Aby tuk při pečení nestříkal- dát do něj trochu soli.
Dáme –li při smažení na pánev petrželovou nať, nebude cítit omastek.
Nepeče trouba stejnoměrně - vložíme do ní kostku cukru.
Bílé ponožky budou jako nové, když je po vyprání namočíme do vody s citrónem.
Límce snáze vypereme – před vypráním potřít šampónem na vlasy, ten rozpustí tělesný tuk.
Byt po oslavě: cigaretový kouř- vyvětrat a nechat přes noc misku s octem. Čalouněný nábytek vytřeme hadříkem s octovou vodou.
Abychom se zbavili kouře v místnosti, kde kouříme- položíme na radiátor toaletní mýdlo.
Skla brýlí se nezarosí- občas je potřít suchým mýdle a potom vyleštit.
Brýle vyčistíme šamponem na vlasy a potom opláchneme vlažnou vodou.
Přílohy
Rýže bude chutnější- po uvaření do ní namíchat půl kelímku jogurtu a zakapat citr. šťávou
Aby mělo bramborové těsto na knedlíky mělo krásnou žlutou barvu, přidáme do něj trochu jemně nastrouhané mrkve.
Bramborový salát bude lehčeji stravitelný, když spaříme cibuli horkou octovou vodou, vychladlou zamícháme do salátu.
Bramborák bude chutnější, když do těsta před smažením přidáme několik lžiček tvarohu.

Moučníky, koláče
Koláče dostanou lepší barvu, když je potřeme bílkem rozmíchaným s medem.
Křehké těsto se nám nebude drobit, přidáme do něho pár kapek octa.Do tvarohové nádivky na 250g tvarohu přidáme 2 nastrouhané vařené brambory.Tvaroh se nedrolí a je vláčnější.
Bábovka bude kypřejší, když do těsta přidáme koňak nebo rum.
Oschlou vánočku potřeme mlékem, dáme na chvilku do trouby, bude opět měkká.
Na uvařeném pudingu se neudělá škraloup, pokud ho posypeme moučkovým cukrem a přikryjeme fólií.
BRAMBORY
Začnou-li brambory klíčit, klíčky ulamuj a nejpozději počátkem března brambory přeházej z jedné bedny do druhé, aby se provětraly. Pokud to děláš častěji, nemůžeš tím nic pokazit, právě naopak
Namrzlé brambory přenes do tepla a nech je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vař tak, že je oloupej, namoč do teplé vody a uveď do varu. První vodu slij a teprve ve druhé vodě je dovař. Pro zlepšení chuti můžeš do vody přidat trochu octa. Podobným způsobem zbav také staré brambory jejich nepříjemné chuti.
Na jaře nevař brambory ve slupce protože v nich značně stoupl obsah solaninu a brambory i vývar by mohly vyvolat příznaky otravy. Brambory proto loupej za sirova, zelená místa i očka vykrajuj a vývar vylévej.
Oloupané brambory (i jablka) neztmavnou, když je ponoříš do vody s trochou soli nebo citrónové.
Pokud chceš uvařit brambory co nejrychleji a nemáš k dispozici tlakový hrnec, přidej k nim, jakmile se začnou vařit, lžičku másla. Stejný účinek má také sklenka světlého.
Opékáš-li brambory v omastku, posyp je před opékáním hrubou moukou. Opečou se nejen krásně do růžova, ale budou také daleko křehčí.

CIBULE
Cibule ti nezpůsobí slzení, když ji krájíš poblíž roztopených kamen.
Zápach po cibuli nebo česneku z rukou zmizí, otřeš-li si ruce pomerančovou kůrou navlhčenou v oleji.
Nepříjemný zápach z úst po cibuli odstraníš šálkem mléka.
Příliš ostrou a pálivou cibuli zbavíš štiplavosti, když ji přeliješ vařící vodou.
Nůž nebude cítit po cibuli, když ho předem potřeš solí.
Rozřezaná cibule nezplesniví, potřeš-li ji slabě tukem. Uchová se tak delší dobu čerstvá a ponechá si i svou typickou chuť.

MASO, OBALOVÁNÍ, SMAŽEN
Zmrzlé maso vyjmi z ledničky několik hodin před jeho přípravou, aby ti rozmrzlo. Rozmrazuj jej pozvolna při teplotě 1 - 5 °C, protože při rychlém rozmrazování uniká z masa mnoho vody a živin, a maso je pak po úpravě suché a tvrdé.
Nemáš-li chladničku (například na chatě), můžeš maso kratší dobu uchovat čerstvé tak, že je zabalíš do utěrky namočené v octě či je hodně obložíš nakrájenou syrovou cibulí, která navíc ochrání maso také před mouchami. Stejně dobrých výsledků docílíš obložením masa kopřivami. Vůbec nejlepší bylo podle našich babiček uchovávat maso v tlučeném dřevěném uhlí.
Uzené maso zase dlouho vydrží a neplesniví uložené v otrubách.
Ne zcela čerstvé maso se dá napravit omytím ve slabém roztoku hypermanganu a vymnutím v soli.
Maso ztrácí tepelnou úpravou 30 - 10 % své původní váhy, nejvíce při pečení a smažení. Proto při nákupu masa pamatuj i na tuto možnost.
Syrové maso nikdy dlouho „neper“ pod vodou, ale jen opláchni proudem vody. V opačném případě se vyluhuje a ztrácí bílkoviny.
Maso naklepávej vždy na navlhčeném prkénku, protože suché prkénko z něho vysaje příliš mnoho šťávy.
Naklepané maso sol až těsně před vlastní úpravou, protože sůl pomáhá vyluhovat šťávu z masa. Na povrchu se objeví kapičky a maso se pak špatně peče a opéká, také tuk prská více než je zdrávo.
Maso ze starších zvířat je třeba dát nejprve podusit a potom teprve je upeč.
Když chceš maso rychle odblanit, dej je na síto a přelij vroucí vodou
Chceme-li, aby maso zůstalo šťavnaté, vkládej je do vařící vody. Povrchové vrstvy masa se stáhnou a vytvoří jakousi ochrannou vrstvu, která nedovolí vyluhování šťávy.
Když vaříš nebo dusíš tvrdé maso, přidej k němu trochu octa, maso pak rychleji změkne.
Maso nikdy nevař prudce, protože zůstane dlouho tuhé a ztrácí šťavnatost i chuť. Proto jakmile začne voda vřít, zmírni plamen či žár elektrické plotýnky, aby maso přešlo do mírného varu.
Maso se nejlépe dusí v nádobě se zesíleným dnem a s dobře přiléhající poklicí. Pokrm se nevysmahuje, a pokud nesundáváme poklici příliš často, zadržená pára působí příznivě na měknutí masa.
Na připravené okořeněné maso nasyp těsně před pečením velmi tenkou vrstvou práškového cukru, pečené maso bude mít pěknou barvu a šťáva lepší chuť.
Aby se maso nevysušilo, peč vždy větší kusy. Jestliže nemáš dostatečně vyhřátou troubu, opeč maso narychlo na rozpáleném tuku, aby se vytvořila kůrka.
Při pečení hodně tučného masa pod ně nedávej tuk, ale podlij je trochou vlažné vody.
Chceš-li vyzkoušet, zda je pečeně měkká, nepíchej do ní vidličkou, protože by vytekla šťáva, ale zkoušej ji pouze tlakem.
Pečeně také dostane lepší barvu, když maso podliješ lžící mléka.
Upečené maso krájej až za 10-15 minut po částečném vychladnutí. Jinak ti z masa vyteče hodně šťávy.
Skopové maso zbavíš nepříjemné typické chuti, když je odblaníš, odstraníš lůj a maso vložíš na několik minut do vody, do níž jsi přidal/a trochu octa a potom je opláchni studenou vodou
Uzené maso dávej vždy do vařící vody, protože se tolik nevyluhuje a zůstane šťavnaté.
Rovněž při dušení podlévej maso vařící vodou, ale nikdy jí nesmíš přelít povrch masa.
Telecí maso zůstane šťavnaté a zbělí, když je před úpravou spaříš vařící vodou.
Kvalitu hovězího masa můžeš zlepšit tím, že je před úpravou asi 2 hodiny necháš odležet v kyselém mléce, jež potom můžeš použít do omáčky.
Pokud chceš mít silnou hovězí polévku, nechej maso co nejdéle povařit a odležet ve vodě teplé 60 - 70 °C, protože při této teplotě dochází k nejintenzivnějšímu vyluhování šťávy
Kuře před pečením potři olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější.
Jestliže budeš hmotu na sekanou připravovat ve slabé vrstvě bramborové moučky, bude se sekaná lépe krájet a nebude se rozpadávat.
Maso, které připravuješ jako minutky, osol až když je hotové, udrží se tak v něm více šťávy.
Maso je chutnější, když je před úpravou ponoříš na chvíli do vařící vody.
Při přípravě minutek nesmí být teplota tuku při vložení masa příliš vysoká, protože jinak se vytvoří na povrchu masa tvrdá kůrka a maso se uvnitř špatně propéká.
Řízky budou křehčí, namočíme-li je již obalené ještě do bílků.
Při obalování řízků můžeš přidat do rozšlehaného vajíčka 1-2 lžíce piva, kůrka pak bude lehká a chutná.
Aby ti strouhanka při smažení neodpadávala, přidej do vajíček pár kapek oleje.
Strouhanka se ti nebude lepit na pánev a trhat, dáš-li do vajíčka lžičku bramborové mouky.
OMÁČKY,POLÉVKY
Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku napravíš, když omáčku či polévku přeliješ do jiného hrnce a povaříš s chlebovou kůrkou.
Omáčka bude bez škraloupu, když do ní přidáš plátek másla.
Přesolenou polévku zpravíš tak, že v ní uvaříš několik malých brambor. Ty pak můžeš použít jako přílohu.
Ovoce nezhnědne, pokapáš-li ho lehce citrónem.

PEČIVO
Aby chléb vydržel co nejdéle čerstvý , zabal ho do plátna. Díky tomu, že chléb může dýchat, uchová se měkký 3 až 4 dny.
Chléb je lepší zamrazovat rozkrájený na plátky a proložený pergamenovým papírem.
Rozmrazuj pečivo v mikrovlnné troubě zabalené v mikrotenovém sáčku. Jinak by za chvíli ztvrdl.
Tvrdý chléb můžeš použít na strouhanku nebo ho zabal do vlhkého hadříku a nech ho asi 20 minut rozpéct v málo vyhřáté troubě.
Na krájení příliš měkkého chleba si nůž před krájením ponoř do horké či studené vody a jen zlehka ho otři. Tím pak tenké krajíce ukrojíš bez pr
Chléb ti také pomůže vyčistit skvrny od sazí, červeného vína, skvrny na zdi či pohltí zápach z vařené kapusty či připálené omáčky.
Chlebové topinky nenasáknou do sebe mnoho oleje, pokud je před smažením postříkáš trochou vlažné vody.

Tip na nadýchané knedlíky
Když vaříme ovocné knedlíky v páře na pařáku, stačí jednoduchý trik, aby se nelepily.
Pařák vyložíme pečicím papírem, propícháme ho vidličkou, a když se voda vaří,
vložíme na papír knedlík.

Tip na povedenou svíčkovou
Svíčkovou (pro 4 osoby) nezahušťujeme moukou. Při pečení či dušení masa dáme hodně zeleniny: 1 velký celer, asi 4 velké mrkve, 1-2 petržele, 1 cibuli, sůl, bobkový list, nové koření, pepř a tymián. Až je maso měkké, rozmixujeme zeleninu, dochutím solí a octem
a přidáme pouze kysanou smetanu.

Mleté maso bude šťavnatější a lépe se spojí, když do něj vmícháme syrovou nastrouhanou bramboru.

Vylepšené palačinky
Do palačinkového těsta přidáme trochu sodovky nebo lžíci rumu, těsto je pak nadýchané,
je ale třeba nechat ho aspoň hodinu odpočinout, aby mohlo nabobtnat.

PŘÍRODNÍ PLEŤOVÉ MASKY


Banánová maska na suchou pleť
3 lžíce tučného tvarohu
1 malý banán
rozmačkáme a smícháme
naneseme na tvář a dekolt
necháme 20 minut působit
A především je důležité tuto dobrotu nesníst! Tedy pokud vám nezbyde, to je potom dvojitý účinek. Po dvaceti minutách masku každopádně smyjeme vlažnou vodou a ošetříme pokožku pleťovým mlékem.

Tvarohová maska se smetanou na suchou pleť
1 lžíce tučného tvarohu
2-3 lžíce kyselé smetany
rozmícháme na kaši
naneseme na obličej
necháme působit 30 minut
Smýváme heřmánkovým odvarem.
Při nanášení masky se vyhýbáme rtům a očím

Citrónová maska pro mastnou pleť
4 lžíce čerstvého odtučněného tvarohu
10 kapek citrónové šťávy
smíchané naneseme na 15 minut na pleť
Odstraníme ubrouskem, omyjeme vlažnou vodou.
Tato maska slouží k vyčištění pleti s rozšířenými póry a k jejímu osvěžení, které se v letním počasí jistě velmi hodí!

Medová maska
2 – 3 lžíce tekutého medu
Naneseme na obličej, necháme 20 minut působit. Jemně smyjeme vlažnou vodou
Medová maska je vhodná pro bledou pleť s velkými póry.
Obličej získá na hladkosti a narůžovělý nádech.
Masku nanášíme buď prsty, nebo štětcem

Okurková maska
salátová okurka - nakrájíme na středně silné plátky,
položíme na dekolt a tvář, po 25 minutách odstraníme a omyjeme vlažnou vodou
Blahodárná okurka pomáhá nečisté, unavené pleti s velkými póry.

Péče o pleť
Jestliže potřebuje Vaše pleť okamžité povzbuzení a rozjasnění není lepšího receptu:
smíchejte krém (typ podle Vaší pleti) s jednou lžičkou rozpustné kávy a lžičkou medu.
Směs naneste na pleť a cca po deseti minutách setřete ubrousky.
Pleť poté lehce opláchněte teplejší vodou.
Maska je to opravdu výborná a Vaše pleť po ní bude jednoduše krásná.

Máte suchou pokožku?
Naprosto luxusně poslouží se před koupelí osprchovat a pak na 15-20 minut se vymáchat ve vaně s běžně teplou koupací vodou, do které vylijete litr mléka, tučného... a nasypete tam hrst soli z Mrtvého moře, kterou mají i v DM za pár korun 1kg.
Jednou ročně si nasypeme do vany okvětní lístky pivoněk, když v červnu jsou v plném květu... teplá voda s mlékem a plná hladina pivoněk

Jahody na štítnou žlázu
Jahody obsahují velké množství tříslovin, které působí protizánětlivě, v lidském organismu dokonce vážou jedovaté těžké kovy ve střevech, čímž pomáhají proti trávicím obtížím, jako jsou plynatost a průjmy Plody jsou také mimořádně bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk. Vitamin C zase chrání náš imunitní systém. Jsou i vynikajícím zdrojem manganu, stopového prvku, jehož nedostatek se může projevit únavou a bolestmi kloubů, na neposledním místě mangan také povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy. Jahody jsou i vydatným zdrojem draslíku, prvku, který odvodňuje tělo a snižuje krevní tlak. Podporují rovněž zvyšování sexuální touhy.
Pozor! Díky vysoké koncentraci tříslovin mohou jahody u některých lidí vyvolat alergickou reakci!

Rybíz je na nervy
Rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C a také karotenu, tedy i vitaminu A, který má kladný vliv na odolnost organismu vůči únavě i nemocem. Významný obsah niacinu (vitaminu B 3) zase podporuje správné fungování nervů. Značné je též množství kyseliny pantotenové (vitaminu B 5), která přispívá ke správnému dýchání buněk i kvalitě vlasů.
Šťáva z rybízu je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, zejména však zvyšuje pružnost cév.
Koho však trápí časté pálení žáhy nebo pronikání kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu, neměl by rybíz jíst příliš často!

Broskve
Broskve obsahují velké množství karotenu, xantofylu a dalších rostlinných ochranných látek, napomáhajících k ochraně buněk v lidském organismu.
Těchto vlastností využívá moderní kosmetika pro výrobu broskvového pyré na ochablou pleť a oleje z broskvových jader na výrobu krémů a olejů.
Broskve jsou mírně projímavé, močopudné, mají podpůrný léčebný vliv
při bronchitidách, kašli a astmatu.
Zlepšují také imunitu, chrání před volnými radikály, posilují vazivové tkáně, srdce, cévy
a krevní oběh. Zralé broskve obsahují omlazující látky, jako jsou karoteny, kyselina nukleová a vitamin C, avšak staré a povadlé broskve už nedokáží zastavit proces našeho stárnutí, jelikož jsou již samy pod vlivem volných radikálů. ¨




19.04.2011 15:34:38 | Autor: kamarádka | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< na úvod

Profil

Jméno: Hana Růžková
 poslat vzkaz autorovi

Aktuální články

Plněné papriky
Vepřová pečeně s petrž...
Masové šišky s překvap...
Rychlá jahodová charlo...
Vtípek!
Roláda s kokosovou náp...
Nugátové řezy s rozink...
Piškotová roláda
Podlistníky
Jablečný dort
Putin
Vtipy

Rubriky

Všechny rubriky
Něco o mně
Maso- drůbež-kuře
Maso-drůbež- kachna
Maso-drůbež-krůta
Maso vepřové
Maso-drůbež-husa
Maso-hovězí
Mleté maso
Maso-telecí
Maso- zvěřina
Maso-králík
Maso-skopové, jehněčí
Uzeniny, uzené maso
Těstoviny
Vnitřnosti
Guláše II.
Guláše
Pivní specialitky
Polévky
Zabijačkové pochoutky
Sýrové recepty
Vaječné dobrůtky
Zelenina-cuketa
Zelenina-papriky
Zelenina-rajčata
Zelenina-špenát
Zelenina-brambory
Zelenina-květák, brokolice
Zelenina-salát, chřest, ostatní
Zelenina-zelí
Zelenina-kedlubny
Ryby
Vánoční pečení
Sladkosti
Sladkosti-puding
Světové kuchyně
Letní grilování
Sladkosti: Rolády
České dobroty
Velikonoce
Bábovky
Sladkosti-Řezy
Nepečené dobrůtky
Marinády
Ovocné saláty
Topinkové ňamky
Houby
Saláty
Zavařené dobroty
Slané dobrůtky
Utopenci
Mořské plody
Pomazánky
Dobré rady
Vtipy
Dobré rady II
Nápoje
Citáty a moudra
Poezie
Pohádky a básničky
Dějiny
O Plzni
Vtipné glosy a články
Vaše křestní jméno
Pravdivý horoskop
Horoskopy
Indiánský horoskop
Písničky, co mám ráda-Nedvědi
Písničky, co mám ráda-Lokálka
Písničky, co mám ráda-Karel Kryl
Písničky, co mám ráda-Petr Novák
Písničky, co mám ráda-Divokej Bill
Písničky, co mám ráda-Rangers
Písničky, co mám ráda-Nezmaři
Písničky, co mám ráda-Kamelot
Písničky, co mám ráda-Mý slzy neuvidíš
Písničky, co mám ráda-Kabát
Písničky, co mám ráda - Strašlivá podívaná
Něco z mé tvorby

Archiv


Fotoalbum


RSS

počítadlo.abz.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se