dronty
Vítejte na blogu, který je sice chaotický, ale každý si vybere. Od jídla, vtipů, mouder až po příběhy ze skutečného života. Dokonce je už možno prohlédnout i obrázky. Email: dronty1@seznam.cz
Květákové dobroty
Květák v bramboráku
Suroviny: květák. hladká mouka . sůl
BRAMBORÁKOVÉ TĚSTO:
brabory, hladká mouka, vajíčko, česnek, sůl, pepř, majoránka ,trošku mléka
olej
Jak na to: Květák si rozebereme na malé růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě.Nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vymícháme bramborákové těsto - trochu hustější, než obvykle - aby na květáku drželo.
Květák osolíme, obalíme v hladké mouce, namočíme v bramborákovém těstě a smažíme v rozpáleném oleji. Můžeme podávat jen tak samotné, se zeleninovým salátem, ale i s brambory, nebo kaší.
Květákové placičky
Ingredience Květák (menší nebo polovinu velkého), 2 vejce, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic mléka, sůl, mletý kmín, houbové koření, olej na smažení.
Postup Květák nastrouháme, přidáme žloutky, mouku, mléko, sůl a koření. Všechno dobře promícháme. Z bílků uděláme sníh, lehce vmícháme. Smažíme zvolna na oleji. Doporučená příloha: Brambory nebo studené s chlebem jsou vynikající
Zapékaný květák se sýrem
Potřebujeme: 600 g květáku, 2 cibule, 60 g másla, sůl, pepř, 3 vejce, 1/8 l šlehačky, 1/8 l mléka, 50 g strouhaného sýra (parmazán), máslo a strouhanku do formy
Jak na to: Květák uvaříme ve slané vodě ne úplně doměkka a necháme okapat. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na másle dozlatova a necháme vychladnout. Máslo utřeme se solí, pepřem a vejci do pěny. Do vymazané a vysypané formy dáme vychladlou cibuli, rozložíme na ni květák. Do másla zamícháme šlehačku, mléko a sýr, směsí zalijeme květák a pečeme 40 min. při 200° dozlatohněda. Podáváme se zeleninovým salátem.
Gratinovaný květák se sýrem
Potřebujeme: 4 porce: 1/2 velký květák, 6 dkg tuku, 4 lžíce strouhanky, 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra, sůl
Jak na to: Očištěný květák rozdělíme na růžičky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Potom narovnáme do vymaštěné ohnivzdorné misky. Na části tuku usmažíme strouhanku, přidáme zbytek tuku a po rozehřátí nalijeme na květák. Posypeme strouhaným sýrem a gratinujeme pod rozehřátým grilem nebo v hodně vyhřáté troubě, až se sýr roztaví. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Květák dušený na smetaně
Potřebujeme:
4 porce: 1/2 velký květák, 15 dkg tuku, 4 dkg hladké mouky, 1/2 bobkový list, 2 nová koření, 3 celé pepře, 1/4 l kysané smetany, sůl, 1/2 lžíce kopru nebo petrželky
Jak na to: zkopírováno Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Z tuku a mouky připravíme zlatovou jíšku, zředíme ji částečně vývarem a pak smetanou, okořeníme a povaříme. Hotovou omáčku procedíme a vložíme do ní rozebraný květák. Dochutíme koprem nebo petrželkou. Podáváme s vařenými brambory. Chceme-li mít pokrm sytivější, vložíme do omáčky ještě vařená, na čtvrtky nakrájená vejce
Květák kyjevský
Potřebujeme: 4 porce: 2 květáky, 2 vejce, 1/2 bílý jogurt, 2 lžíce majonézy, sůl, moučkový cukr, citrónová šťáva, kopr
Jak na to: Očištěný květák uvaříme v osolené vodě dopoloměkka a dáme okapat. Potom rozdělíme na růžice. Z jogurtu, majonézy, trochy cukru, soli a jemně pokrájeného kopru připravíme zálivku, kterou zalijeme růžice květáku. Necháme v chladu rozležet, přidáme plátky natvrdo vařených vajec, rozdělíme na porce a podáváme s tmavým chlebem
Květák neapolský
Potřebujeme: 4 porce: 1/2 květák, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva, 10 dkg tvrdého sýra, 15 dkg másla, 2 dkg oleje na vymazání, pažitka
Jak na to: Květák uvařený v osolené vodě rozdělíme na růžičky, vkládáme do vymazané ohnivzdorné mísy, kořeníme pepřem a prosypáváme parmezánským nebo jiným tvrdým jemně nastrouhaným sýrem. Poklademe kousky tuku a krátce zapečeme v prohřáté troubě. Podáváme jako předkrm. Podle chuti pokapeme citrónem a sypeme pažitkou
Květák po domácku
Potřebujeme: 4 porce: 715 dkg květáku, 215 dkg salámu, 2 vejce, 15 dkg slaniny, 215 dkg vlasových nudlí, 2 dl smetany, 1/2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř
Jak na to: Vlasové nudle rozlámeme na malé kousky a ve vroucí vodě uvaříme. Scedíme a smícháme s olejem. Květák opláchneme, necháme okapat a spolu se salámem a slaninou umeleme na masovém strojku. Pak přidáme do pěny ušlehaná vejce, sůl a pepř, nakonec nudle. Směs dáme do vymaštěné ohnivzdorné mísy, povrch polijeme smetanou. Pečeme přikryté pokličkou v horké troubě, pak odkryjeme a necháme povrch zčervenat. Nakrájíme na kostky a podáváme se salátem.
Květák po orientálsku
Potřebujeme: 4 porce: 1/2 velký květák, 4 dkg tuku, 4 dkg oleje, 20 dkg rajčat, 1/2 stroužek česneku, 1/2 cibule, 4 dkg hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2 dl červeného vína, vývar
Jak na to: Očištěný květák uvaříme ve vařící vodě do poloměkka. Ocedíme jej, propláchneme proudem studené vody a necháme okapat. V rozehřátém oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, zaprášíme moukou, vše osmahneme a zalijeme trochou vývaru. Dále přidáme mletý pepř, sůl, utřený česnek, červené víno a necháme asi 10 minut dusit. Do hotové omáčky přidáme tuk. Uvařený květák klademe na talíře, přeléváme omáčkou a podáváme s brambory
Květák po polsku
Potřebujeme: 4 porce: 1/2 květák, 2 vejce, 3 dkg másla, 3 dkg strouhanky, pažitka, sůl
Jak na to: Ve slané vodě uvařený květák rozdělíme na větší růžičky, urovnáme na prohřátou mísu, posypeme jemně rozsekanou pažitkou, natvrdo vařenými a rozsekanými vejci a osmaženou strouhankou. Podáváme s banketkami a popřípadě i se skleničkou bílého vína. Vhodné i jako předkrm.
Květák po švýcarsku
Potřebujeme: 4 porce, česnek, : 150 dkg květáku, 15 dkg másla, 1/2 lžíce hladké mouky, 1/4 l plnotučného mléka, sůl, mletý pepř 10 dkg tvrdého sýra
Jak na to: Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Podusíme na troše tuku na pánvi. Podlijeme trochou vody a podle chuti osolíme, přidáme několik rozsekaných stroužků česneku, špetku mletého pepře a dusíme do změknutí. Uvařenou zeleninu vložíme do hlubší mísy, posypeme strouhaným sýrem a polijeme teplou bešamelovou omáčkou. Omáčku si připravíme z tuku a mouky, které necháme zpěnit, ještě světlou jíšku zalijeme plnotučným mlékem a umícháme dohladka na mírně hustou omáčku. Můžeme ji zjemnit 1-2 žloutky, které jsme si rozkvedlali v troše mléka. Pak již nesmíme omáčku vařit. Podáváme s brambory a sypeme sekanou zeleninovou natí
Gratinovaný květák s houbami
Potřebujeme 4 porce: 1/2 velký květák, 20 dkg čerstvých hub, 3 dkg tuku, 1/2 žloutek, 15 dkg strouhaného tvrdého sýra, 1/2 lžíce strouhanky, sůl,
Jak na to : Bešamelová omáčka: 3 dkg tuku, 3 dkg hladké mouky, 2.15 dl mléka, mletý pepř, sůl zkopírováno z http://www.tacos.cz Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Mezitím připravíme z tuku a mouky světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut. Očištěné houby nakrájíme na plátky, osmahneme na kousku tuku, pokapeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Uvařený květák rozložíme do gratinovacích misek vymaštěných tukem, přelijeme omáčkou, do níž jsme vmíchali žloutek rozkvedlaný ve lžíci mléka a houby. Posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a gratinujeme pod grilem anebo v hodně vyhřáté troubě. www.tacos.cz Příloha: vařené brambory a zeleninový salát
Zapečený květák
Potřebujeme: 1 větší květák 30 dkg točeného salámu, nebo může být i uzené maso nebo slanina
brambory podle chuti a počtu strávníků 0,5 l mléka 3 vejce sýr epř a sůl
Jak na to :: Květák rozebereme na růžičky, salám nakrájíme na větší kostky, brambory oloupeme a nakrájíme také na větší kostky. Do pekáče střídavě srovnáme podle fantazie syrový květák, maso a brambory, osolíme, opepříme a zalijeme směsí mléka a vajec. Pod poklicí zapékáme v troubě do změknutí, posypeme sýrem a dopečeme do růžova.
Zapečený květák - brokolice
Potřebujeme:1 větší květák nebo brokolice 3 vejce 40g hladké mouky 60g tuku
3 dl mléka 1 cibule 4 větší žampióny 50 g tvrdého sýra (může být uzený)
Jak na to : Uvařený květák (brokolici) rozebereme na růžičky. Žampióny nakrájíme a podusíme na cibulce. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, do které za stálého míchání zvolna přiléváme mléko, až se vytvoří hladká kaše. Do vychladlé přidáme žloutky, podušené žampióny, strouhaný sýr, květák a z bílků ušlehaný pevný sníh, osolíme, opepříme a nastrouháme trošku muškátového oříšku. Pekáček vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, naplníme směsí a zvolna pečeme. Příloha vařené brambory.
Květák smažený po italsku s křupavou kůrčičkou
Potřebujeme: 1 květák, asi kilový, 1 vejce + 1 bílek, prošlehané, několik lžic krupičky a strouhanka na obalen, olej na smažení ve vyšší vrstvě
hrubá mořská sůl a zelené lístky k podávání
Příprava: Květák rozeberte na růžičky a nakrájejte na klínky. Jen lehce je předvařte v páře, aby zůstaly křupavé; opravdu čerstvý květák nemusíte předvařovat vůbec. Protáhněte ve vejci s bílkem, obalte v krupičce se strouhankou. Osmažte ve vrstvě horkého oleje. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a podávejte se zelenými lístky a krystalky soli. Hrubozrnnější krupička se postará o kypřejší obalení – a celé dílko bude po osmažení labužnicky chroupat.
25.06.2011 14:09:22 |
Autor: kamarádka | stálý odkaz
Komentáře
0 komentářů:přidat komentář
<< na úvod
Profil
Jméno: Hana Růžková
Aktuální články












Rubriky















































































